Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα

Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα-Δείτε τις πρώτες εικόνες από τα χιονισμένα τοπία
 
Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες-Τι καιρό θα κάνει την 28η Οκτωβρίου
Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται από χθες, Πέμπτη (23/10/2014) η χώρα, με αρκετές μάλιστα περιοχές στην Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία να «ντύνονται» στα λευκά.
 
«Το κρύο έγινε αισθητό από σήμερα στα περισσότερα μέρη της χώρας, ενώ από αύριο, Σάββατο, η θερμοκρασία θα πέσει και στην υπόλοιπη Ελλάδα», αναφέρει ο διευθυντής του Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει πως «ο ελληνικός χειμώνας έκανε την εμφάνισή του».
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα Παρασκευή στα δυτικά και νότια σημειώνονται βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, ενώ βαθμιαία θα εξαπλωθούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εξασθένιση προβλέπεται από το βράδυ στα δυτικά της χώρας. Οι άνεμοι στα πελάγη, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, θα πνέουν 8 και από το βράδυ 9 μποφόρ.
 
Το Σάββατο, στη Θεσσαλία, ανατολική Μακεδονία και Θράκη, βορειοανατολικό Αιγαίο και ανατολική Στερεά θα σημειωθούν καταιγίδες, ενώ στα δυτικά τα φαινόμενα θα είναι πιο ελαφρά σε ένταση. Τα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά θα συνεχιστούν, όπως και οι άνεμοι στα πελάγη.
 
Αργά το βράδυ του Σαββάτου ξεκινάει εξασθένιση των φαινομένων.
 
Την Κυριακή και Δευτέρα η εικόνα θα είναι καλύτερη στα βόρεια, το Ιόνιο και την Ήπειρο, αλλά στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν κατά τόπου βροχές.
 
Την Τρίτη, 28η Οκτωβρίου, συννεφιά, ψιλόβροχο και κρύο θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, ενώ στη βορειανατολική Αττική, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν καταιγίδες.
 
Το… έστρωσε στα ορεινά της Ηπείρου
Χιονίζει από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Παρασκευή (24/10/2014) στις κορυφογραμμές της Πίνδου και τα ορεινά χωριά της Ηπείρου, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1.250 μέτρων, ντύθηκαν στα λευκά!
ipeiros2
Στα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας, το Δίστρατο, τα χιονοδρομικά του Ανηλίου και της Βασιλίτσας και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του Ανατολικού Ζαγορίου το χιόνι φτάνει τα δέκα εκατοστά, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας χιονόπτωση σημειώθηκε και μέσα στο Μέτσοβο. Η πτώση της θερμοκρασίας είναι αισθητή σε όλη την Ήπειρο.
 
Στην πόλη των Ιωαννίνων ο υδράργυρος δείχνει 7 βαθμούς, ενώ στις περιοχές που χιονίζει η θερμοκρασία είναι υπό του μηδενός.
 
Χιόνια και στη Στερεά Ελλάδα
 
Το Βελούχι ντύθηκε στα «λευκά». Στη Στερεά Ελλάδα, ακόμη, κύριο χαρακτηριστικό είναι οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.
velouxi2
Σύμφωνα με το lamiastar.gr, από την ένταση των ανέμων έπεσαν κλαδιά από δέντρα και ένας μεγάλος κορμός λεύκας στον δρόμο μπροστά από το κλειστό γυμναστήριο Λαμίας και την πανελλήνια έκθεση, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσουν διερχόμενοι. Στο σημείο έφτασαν άμεσα οχήματα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
 
Συναγερμός σήμανε την Πέμπτη και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λεβαδέων όταν λίγο μετά τις 16:00 ειδοποιήθηκαν για πτώση δέντρου σε καλώδια κολόνας της ΔΕΗ στην περιοχή πάνω από τη Μητρόπολη. Ευτυχώς δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός και οι υλικές ζημιές από την πτώση του κλαδιού αποκαταστάθηκαν άμεσα.
 
Ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιές στη Ζάκυνθο
 
Ανεμοστρόβιλος έπληξε το πρωί το Καλαμάκι της Ζακύνθου, αφήνοντας αρκετές υλικές ζημιές στο πέρασμά του. Ο ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε ελαιόδεντρα, ξήλωσε σκεπές από στάβλους, ενώ κατέστρεψε μπαλκόνια και σάρωσε ότι βρέθηκε στο διάβα του.
zak
Χαρακτηριστικό είναι, ότι οι σκεπές από τους στάβλους βρέθηκαν χιλιόμετρα μακριά, γεγονός που καταδεικνύει τη δύναμη του ανεμοστρόβιλου, που έπληξε την περιοχή.
 
Το φαινόμενο των ανεμοστρόβιλων στο Καλαμάκι αλλά και στη γειτονική περιοχή του Αργασίου, είναι ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία χρόνια, πράγμα που ανησυχεί τους κατοίκους των περιοχών αυτών.
 
Τι συνιστά στους πολίτες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
 
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
 
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
 
Ειδικότερα:
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ή την έντονη βροχόπτωση ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
• Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τη νέα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr
Πηγή φωτογραφιών: lamiastar, imerazante, epirusgate.blogspot


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου