Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

"ΠΡΟΣΟΧΗ" στην αλλαγή του καστήρα από πετρέλαιο σε... φυσικό αέριο

«Σκοντάφτει» η θέρμανση με φυσικό αέριο

Της Μανταλένας Πίου

«Δώρο άδωρο» για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να αυτονομήσουν τη θέρμανση από το κεντρικό σύστημα της πολυκατοικίας αποδεικνύεται το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, το οποίο τέθηκε την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση.
 
Η ρύθμιση προβλέπει ότι ακόμα και όταν το διαμέρισμα αποσυνδεθεί και τοποθετηθεί ανεξάρτητο σύστημα αερίου, ο ιδιοκτήτης θα συνεχίσει να πληρώνει το 25% του μεριδίου του διαμερίσματος στις δαπάνες θέρμανσης της πολυκατοικίας, όταν και όποτε λειτουργήσουν ξανά τα καλοριφέρ.
 
Ετσι, χιλιάδες ιδιοκτήτες που ήλπιζαν ότι με τη ρύθμιση θα μπορούσαν επιτέλους να βρουν μία λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης, σε περίπτωση που το κεντρικό σύστημα δεν «ανάβει» επειδή κάποιος ή κάποιοι από τους ενοίκους δεν πληρώνουν το πετρέλαιο, βρίσκονται και πάλι εγκλωβισμένοι.
 
Ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα προτιμήσουν να αποσυνδεθούν και να τοποθετήσουν εγκατάσταση φυσικού αερίου, όταν ξέρουν ότι όταν λειτουργήσει ξανά η κεντρική θέρμανση, θα πληρώνουν όχι μόνον τον λογαριασμό για το αέριο που καταναλώνουν αλλά και το επιπλέον 25%, το ποσοστό που αναλογεί στα άδεια διαμερίσματα που είναι συνδεδεμένα με τη κεντρική θέρμανση. Αλλά και οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, αφού θα πρέπει να περάσουν 75 ημέρες για να ξεκινήσει ο ενδιαφερόμενος τις εργασίες , προκειμένου να γίνουν οι ενημερώσεις των συνιδιοκτητών, οι συνελεύσεις και ό,τι άλλο προβλέπει το νομοσχέδιο. Ομως έτσι... χάνεται και η φετινή σεζόν της θέρμανσης.
 
Η κατάσταση γίνονται ακόμα πιο δύσκολη, απαγορευτική για όσους δεν θέλουν να εγκαταστήσουν αυτόνομο σύστημα αερίου, αλλά προτιμούν τις αντλίες θερμότητας. Η δυνατότητα αυτή, παρέχεται μόνον για τα διαμερίσματα, που βρίσκονται σε περιοχές εκτός δικτύου φυσικού αερίου, με τις ίδιες προϋποθέσεις αποσύνδεσης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου