Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

Στο σκαμνί πρώην υφυπουργός του.. ΠΑΣΟΚ

Στο σκαμνί ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ - Δεν μπορεί να δικαιολογήσει 500.000 ευρώ στο πόθεν έσχες

Στη δικαιοσύνη θα παραπεμφθεί ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ανθόπουλος, καθώς η Επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο Πόθεν Έσχες όσων είχαν κρατικό αξίωμα, όπως όλα δείχνουν "τσίμπησε" λαβράκι.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Πόθεν Έσχες στέλνει τον Γιάννη Ανθόπουλο στο σκαμνί, καθώς στον έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων φαίνεται πως δεν δικαιολογεί περί τα 500.000 ευρώ.
Η Επιτροπή της Βουλής ερευνά αναδρομικά τα πόθεν έσχες περίπου 500 δημοσίων προσώπων που είχαν αξιώματα από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt την Επιτροπή της Βουλής απασχολεί άλλη μία περίπτωση πόθεν έσχες πολιτικού προσώπου, το οποίο μάλιστα έχει ήδη κληθεί να δώσει εξηγήσεις.

Ο Γιάννης Ανθόπουλος ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το 1989 ως το 2004. Το ίδιο διάστημα διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1993-1994 και 1996-2000) καθώς και υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας (1994-1996).
Και κατηγορούμενος σε υπόθεση τοκογλυφίας


Εκτός όμως από αυτή την υπόθεση του πόθεν έσχες, ο κ. Ανθόπουλος είχε κι άλλες δικαστικές περιπέτειες και μάλιστα τον Μάρτιο του 2013 αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους για υπόθεση τοκογλυφίας.

Ο 64χρονος πρώην πολιτικός κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε τοκογλυφία σε βάρος ιδιοκτήτριας εταιρείας Καπνεμπορίου με έδρα την Καβάλα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Ανθόπουλος ενεπλάκη στην υπόθεση ως δικηγόρος, αλλά και ως πρόσωπο που κατείχε δημόσια θέση.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί και στην οποία περιλαμβάνονται άλλοι δέκα κατηγορούμενοι μέλη διοικήσεων εμπλεκόμενων εταιρειών, ως φυσικοί αυτουργοί σε τοκογλυφία, αφορά την επίμαχη εταιρία Καπνεμπορίου, η ιδιοκτήτρια της οποίας φέρεται να απευθύνθηκε στον κ. Ανθόπουλο, καθώς είχε πρόβλημα ρευστότητας και αντιμετώπιζε δυσκολία χρηματοδότησης. Ο πρώην υπουργός, κατά το κατηγορητήριο, φέρεται να υποσχέθηκε βοήθεια και εμφανίζεται να μεσολαβεί σε 7 συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002 ως το 2005.

Έτσι, η εταιρεία εμφανίζεται να πουλάει ακατέργαστο καπνό σε άλλη εταιρεία, ενώ την ίδια ημέρα εμφανίζονται πωλήσεις κατεργασμένων καπνών σε μονοπρόσωπη επιχείρηση ΕΠΕ, με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς. Βάσει των στοιχείων του ανακριτή διαχειρίστρια της μονοπρόσωπης εμφανίζεται η ανήλικη κόρη της ιδιοκτήτριας της εταιρείας από την Καβάλα.

Κατά το κατηγορητήριο το επιπλέον ποσοστό 10% είναι «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για τον κ. Ανθόπουλο και συνολικά προσδιορίζεται σε ποσό που αγγίζει τα 1.757.800 ευρώ, ενώ βάσει πραγματογνωμοσύνης που διενεργήθηκε οι εν λόγω πωλήσεις φέρονται να ήταν εικονικές.

Ο ανακριτής διαθέτει στοιχεία από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του κατηγορούμενου και των οικείων του, από τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες προκύπτουν εμβάσματα τουλάχιστον 700.000 ευρώ σε λογαριασμούς του πρώην πολιτικού και της συζύγου του. Ο πρώην υφυπουργός αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται και φέρεται να υποστηρίζει ότι τα επίμαχα χρήματα αποτελούσαν δάνειο που του χορήγησε η ιδιοκτήτρια της εταιρείας Καπνών, γιατί ήθελε να φτιάξει σπίτι στη Βούλα.

Πραξιτέλης Σαραντόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου