Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Η Αρχαιολογική συνάντηση στο Λιδωρίκι

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Α’ Αρχαιολογική Συνάντηση που διοργάνωσαν η Ι’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Δωρίδος την 27η Οκτωβρίου 2013 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Λιδωρίκι.
Ο Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης τίμησε τον αρχαιολόγο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Πέτρο Θέμελη για την αποφασιστική συμβολή του στην αποκάλυψη των μνημείων της Δωρίδας και ιδιαίτερα σε αυτά της Καλλίπολης, προσφέροντας χειροποίητη μάσκα που φιλοτέχνησε ο γνωστός γλύπτης Γιάννης Μπάρδης, εμπνευσμένη από την αρχαιότητα.
Ο Δήμαρχος τιμά τον Αρχαιολόγο της Καλλίπολης Καθηγητή Πέτρο Θέμελη
Τις εργασίες της αρχαιολογικής επιστημονικής συνάντησης συντόνισαν ο κ. Πέτρος Θέμελης Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος Αντιδήμαρχος του Δήμου Δωρίδος, η Ροζίνα Κολώνια, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων και ο Πάντος Πάντος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, τ. Διευθυντής του Εθνικού Αρχείου Μνημείων.
Στη διάρκεια της αρχαιολογικής επιστημονικής συνάντησης οι εισηγητές αρχαιολόγοι ανέπτυξαν θέματα που είχαν ιδιαίτερο  ενδιαφέρον για την περιοχή της Δωρίδας.
Η Προϊσταμένη της Ι’ ΕΠΚΑ κ. Αθανασία Ψάλτη, αναπτύσσει το έργο της  Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την ανάδειξη των μνημείων της Δωρίδας
Η κ. Αθανασία Ψάλτη, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Ι’ ΕΠΚΑ, αναφέρθηκε «στο έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δελφών για την ανάδειξη των μνημείων της Δωρίδας: προοπτικές και προβληματισμοί».
Ο κ. Σωτήρης Ραπτόπουλος, Δρ. Αρχαιολόγος, Αν. Προϊστάμενος Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Πελοποννήσου, ανέπτυξε το θέμα «Έρευνες για τη μνημειακή τοπογραφία της Δυτικής Λοκρίδας και της Νότιας Αιτωλίας στην περιοχή του  Δήμου Δωρίδος».
Ο κ. Ιωάννης Νεραντζής, Δρ. Πανεπιστημίου Κρήτης, παρουσίασε την «Ιστορική Αρχαιολογία της χώρας των Αποδωτών στο υδροσύστημα του Δάφνου ποταμού»
Ο κ. Πέτρος Θέμελης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, παρουσίασε μέρος της ανασκαφικής εργασίας του με θέμα «Ο Μεγάλος ναός στο Κάλλιον της Δωρίδος».
Ο κ. Νίκος Πετρόχειλος, Δρ. Αρχαιολόγος, Ι’ ΕΠΚΑ αναφέρθηκε στο «δημόσιο και ιδιωτικό χαρακτήρα της οικίας του αρχείου στο Κάλλιο».
Η εισήγηση του κ. Denis Rousset, Καθηγητή Πανεπιστημίου Σορβόννης, είχε αναφορές στις «Θρησκείες και επιγραφές των αρχαίων Φυσκέων».
Η κ. Ανθούλα Τσαρούχα, Αρχαιολόγος, Ι’ ΕΠΚΑ ανέπτυξε το θέμα «Οι Φυσκείς στο μύθο και την ιστορία».
Η εισήγηση της κ. Έλενας Παρτίδα, Δρ. Αρχαιολόγου, στη Ι’ ΕΠΚΑ είχε ως θέμα «Μεταξύ Λοκρίδας και Αιτωλίας: Αναζητώντας το αρχιτεκτονικό περιβάλλον του αρχαίου Μαλανδρίνου».
Η εισήγηση του κ. Δρόσου Κραβαρτόγιαννου, μελετητή αρχαίας νομισματικής, είχε αναφορές στα «Νομισματικά ευρήματα Καλλιπόλεως, ανασκαφών 1977 και 1978».
Ο κ. Μίλτος Κατσαρός, Λέκτορας Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, παρουσίασε το «Πρόγραμμα Λιδωρικίου: η ιστορική τοπογραφία της περιοχής».
Η κ. Δημήτηρ – Ελένη Λαδογιάννη, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη εκθέσεων του Νομισματικού Μουσείου, αναφέρθηκε «Στα Πελοποννησιακά νομίσματα στο Κάλλιο».
Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση.
Ο Δήμος Δωρίδος θα τυπώσει τα πρακτικά της Α’ Αρχαιολογικής Συνάντησης, ώστε να γίνουν κτήμα των δημοτών του, των ερευνητών και γενικά της επιστημονικής κοινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου