Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Συναγερμός στα Βαλκάνια! Πολικό ψύχος και χιονοθύελλα

Συναγερμός στα Βαλκάνια! Πολικό ψύχος και χιονοθύελλα

Κακοκαιρία με κύμα ψύχους, χιονοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους πλήττει τα τελευταία 24ωρα ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.Η χιονοθύελλα, που συνεχίζεται από χθες στο δυτικό τμήμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στο Μρκονιτς Γκραντ της Σερβικής Δημοκρατίας, προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της περιοχής, κυρίως στα ορεινά.

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Κροατίας και αιφνιδίασαν τους κατοίκους της Δαλματίας, της χερσονήσου Πέλιεσατς και του νησιού Μλιετ, όπου χιονίζει σπάνια

Οι έντονες χιονοπτώσεις δυσκολεύουν τις οδικές συγκοινωνίες και στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία της Βοσνίας και καθυστερήσεις παρατηρούνται στη διέλευση οχημάτων στις συνοριακές διαβάσεις.

Προβλήματα έχουν προκληθεί και στα αστικά κέντρα, καθώς το ύψος του χιονιού έφθασε τα 30 εκατοστά στο Μπίχατς και τα 20 εκατοστά στο Σαράγεβο.

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Κροατίας και αιφνιδίασαν τους κατοίκους της Δαλματίας, της χερσονήσου Πέλιεσατς και του νησιού Μλιετ, όπου χιονίζει σπάνια. Τα περισσότερα προβλήματα στα οδικά δίκτυα λόγω της κακοκαιρίας εντοπίζονται στη Λίκα και στη Σλαβόνια.

Στην κορυφή Σβέτι Γιούρε της οροσειράς Μπιόκοβο, η θερμοκρασία μειώθηκε στους -9,5 βαθμούς Κελσίου και στην περιοχή πνέουν με ταχύτητα έως 130 χιλιομέτρων την ώρα.

Ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, που δεν ξεπερνούν τους 4 βαθμούς Κελσίου, επικρατούν στην περιοχή Πρίμοριε στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες την ημέρα δεν ξεπερνούν τον 1 βαθμό Κελσίου στο Μαυροβούνιο
Στη Σερβία χιονίζει στα ορεινά, στο Κοπαόνικ, στο Ζλάτιμπορ και στην πόλη Σιένιτσα.

Ισχυροί άνεμοι και κύμα ψύχους πλήττουν το Μαυροβούνιο, όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες την ημέρα δεν ξεπερνούν τον 1 βαθμό Κελσίου.

Κίτρινος συνεγαρμός στη Ρουμανία
Στη Ρουμανία, οι αρχές εξέδωσαν κίτρινο συναγερμό για χιόνια και χιονοθύελλες σε 16 επαρχίες στα δυτικά και στα νότια και στο δήμο Βουκουρεστίου.

Στη Βουλγαρία, πορτοκαλί συναγερμός για επικίνδυνες χιονοπτώσεις έχει τεθεί στο βορειανατολικό τμήμα σε πέντε περιφέρειες λόγω των χιονοπτώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου