Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER


ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER

ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΑΠΗ

    Δωρεάν εξετάσεις μνήμης για τον εντοπισμό ασθενών που πάσχουν από άνοια, θα πραγματοποιηθούν στο Δήμο Ναυπακτίας στις 25 & 26 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 9.00π.μ. έως 2.00 μ.μ.

    Οι ημέρες μνήμης διοργανώνονται από το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων (επιστημονικά υπεύθυνη η κ. Μάγδα Τσολάκη Νευρολόγος-Ψυχίατρος- Καθηγήτρια Α.Π.Θ.) και υποστηρίζονται από τον Δήμο Ναυπακτίας μέσω του Κοινωνικού Ιατρείου και απευθύνεται σε άτομα άνω των 60 ετών.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στους αριθμούς 2634027026 ή 2634361222 για να κλείσουν ραντεβού. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται με τη χρήση τεστ, με εικόνες και απλές ασκήσεις μνήμης και διενεργούνται από εξειδικευμένους ψυχολόγους στο Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου μας. Η εξέταση διαρκεί μόλις 15 με 20 λεπτά.

    Σε περίπτωση που η αρχική εξέταση είναι θετική, τότε ο εξεταζόμενος παραπέμπεται για περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της πάθησής του και να του χορηγηθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

     Η εμφάνιση της άνοιας εκδηλώνεται κυρίως με την απώλεια μνήμης και συνδυάζεται με άλλα φαινόμενα, όπως πρόβλημα στην ομιλία, δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, δυσκολία αναγνώρισης προσώπων και αποπροσανατολισμό. Ακόμα και αλλαγές στη διάθεση ή την προσωπικότητα μπορούν να αποτελούν συμπτώματα εκδήλωσης της πάθησης. Συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 60 ετών, ενώ η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή σχεδόν 160.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Ελλάδα, ενώ μόνο 75.000 από αυτούς είναι διαγνωσμένοι. Η συχνότητα εμφάνισης είναι περίπου 10% στις ηλικίες ενώ των 70 ετών, ενώ μπορεί να φθάσει και στο 35-40% στις ηλικίες άνω των 85 ετών.

    Κάποιες από τις μορφές άνοιας είναι αναστρέψιμες και οφείλονται σε παθολογικά ή περιβαλλοντικά αίτια, ενώ πολλές φορές έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής του πάσχοντα (υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ). Με την έγκαιρη διάγνωση και εφόσον αποκλεισθούν παθολογικά αίτια (όπως όγκοι, αγγειακές ή ορμονικές διαταραχές), τα συμπτώματα μπορούν να αναστραφούν με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Έτσι ο πάσχοντας θα κερδίσει και πάλι τον έλεγχο της σκέψης του και της μνήμης του, βελτιώνοντας τόσο την ποιότητα της ζωής όσο και των οικείων του.

     Η εξέταση θα γίνει τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου & την Τρίτη 26 Νοεμβρίου στο χώρο του ΚΑΠΗ στο Κεφαλόβρυσο Ναυπάκτου από τις 9.00π.μ. έως 2.00μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου