Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Fast track διαβούλευση από την ΠΔΕ για τον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό


μέρος α’

Ενόψει της επικείμενης Αναθεώρησης των υφιστάμενων Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού των δεκατριών Περιφερειών της χώρας, ισάριθμες μελέτες προκηρύχθηκαν και ανατέθηκαν από το έτος 2012 σε μελετητικά γραφεία  από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Η κάθε μελέτη εκπονείται σε στάδια και υποχρεωτική είναι και η γνωμοδότηση του εκάστοτε Περιφερειακού Συμβουλίου επί των παραδοτέων τμημάτων της μελέτης αυτής. Πριν την έγκρισή τους, η περιφερειακή διοίκηση οφείλει να φέρει τα αποτελέσματα των μελετών προς διαβούλευση στις τοπικές κοινωνίες, γνωστοποιώντας  ταυτόχρονα και τις θέσεις της επί των αξιολογούμενων θεμάτων και προτάσεων των μελετητών.

Η κρισιμότητα ενός περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού αναδεικνύεται από το γεγονός ότι αυτός αποτελεί το θεμέλιο λίθο και την σοβαρότερη προϋπόθεση ενός ορθολογικού στρατηγικού σχεδιασμού της κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής- από το περιφερειακό μέχρι κάθε υποκείμενο δημοτικό επίπεδο.

Όσον αφορά την Περιφέρεια μας, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2013 παρουσιάστηκε από τον περιφερειάρχη στην Πάτρα, τον Πύργο και το Μεσολόγγι, με τυμπανοκρουσίες και πομφόλυγες περί αναπτυξιακής σωτηρίας, μια ΠΕΡΙΛΗΨΗ 30 σελίδων(!) του 1ου σταδίου της μελέτης για το  Χωροταξικό Σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η περίληψη αυτή, μαζί με 4 θεματικούς χάρτες αποτελούν τα μοναδικά σχετικά με το θέμα στοιχεία που επίσημα προώθησε η διοίκηση της περιφέρειας στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, στους φορείς και επίσης παρουσίασε στις κατά τόπους φιέστες συγκάλυψης του θέματος.

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης απηύθυνε πρόσκληση διαβούλευσης με τους φορείς και τους πολίτες της περιφέρειας. Έως και σήμερα (7-1-2013), στο σχετικό με τις κατ΄ επίφαση διαβουλεύσεις σημείο του ιστότοπου της περιφερειακής διοίκησης, υπάρχει το απόλυτο τίποτα.. Μάλιστα, ενώ η ψευδο-διαβούλευση υποτίθεται ότι έχει ξεκινήσει, αφού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, ο αναγνώστης πληροφορείται ότι τα σχετικά αρχεία «θα αναρτηθούν άμεσα». Δηλαδή, παρουσιάζεται το εξής παράδοξο: Καλούνται οι φορείς και οι πολίτες της περιφέρειας να τοποθετηθούν στην περίληψη των επισημάνσεων και προτάσεων των μελετητών για το χωροταξικό της περιφέρειας, και όχι στο πλήρες κείμενο που αυτή συνοψίζει!

Για την ιστορία, σημειώνουμε ότι από τις 23 Δεκεμβρίου 2013 μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2014 μεσολαβούν 8 αργίες, 2 ημιαργίες και μόλις 9 εργάσιμες. Επίσης, εάν κάποιος επιχειρούσε να βρει στοιχεία για το χωροταξικό και επισκεπτόταν άλλα σημεία του ιστότοπου της περιφερειακής διοίκησης, θα έπρεπε να διαθέτει μεγάλη υπομονή ώστε να φθάσει στην 50η  σελίδα των ενημερώσεων. Πράγματι, στις πρώτες σελίδες κυριαρχούν σημαντικότερα από το χωροταξικό θέματα, σχετικά με το πού αφιέρωσε το πρώτο κομμάτι της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας ο κ. Κατσιφάρας, τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στον Περιφερειάρχη, το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Περιφερειάρχη, πού θα δεχθεί πρωτοχρονιάτικες ευχές για την Πρωτοχρονιά ο Περιφερειάρχης, τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από την μπάντα του ΚΕΤΧ Πάτρας στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας κ. Αλεξόπουλο αλλά και στον Περιφερειάρχη κλπ.

Η Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας δεν θα συμμετάσχει σε στημένους διαλόγους, αλλά θα ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες της Περιφέρειας και εκεί θα καταθέσει τις προτάσεις της.

                                                                                                                        Συνεχίζεται..

 

Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου