Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ξύλο στο δημαρχείο Μεσολογγίου

 

dimarxeio-mesologgi-300x199Στο νοσοκομείο για ένα παράθυρο.Δύο γυναίκες υπάλληλοι του δήμου, πρωταγωνιστές σε πρωτοφανές επεισόδιο ξυλοδαρμού.
Ασύλληπτη από ανθρώπινο νου ήταν η κατάληξη μιας απερίγραπτης κατάστασης την οποία βιώνει στην εργασία της εδώ και αρκετές εβδομάδες μια 55χρονη δημοτική υπάλληλος των διοικητικών υπηρεσιών του δήμου Μεσολογγίου.
Όπως κατήγγειλε η ίδια στην εφημερίδα «Σ», οι απανωτές διακρίσεις εις βάρος της κατέληξαν χθες στον ξυλοδαρμό της από συνάδελφό της, όταν αποπειράθηκε να ανοίξει το παράθυρο του γραφείου της για να αεριστεί ο χώρος. Μετά από αυτό το αδιανόητο περιστατικό, η 55χρονη γυναίκα που είναι τρίτεκνη και αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Μεσολογγίου.
Τα βάσανα της 55χρονης γυναίκας ξεκίνησαν πριν ενάμιση μήνα περίπου, όταν τοποθετήθηκε στη συγκεκριμένη υπηρεσία του δήμου, όπου ήδη βρισκόταν μια 42χρονη υπάλληλος. Έως τότε βρισκόταν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, από το οποίο όμως κατάφερε να ξεφύγει, ως τρίτεκνη. Αν και αρχικά πίστεψε ότι η περιπέτεια με την εργασίας της έλαβε τέλος, τα χειρότερα βρίσκονταν μπροστά της. Όπως αναφέρει η ίδια, από την πρώτη ημέρα της τοποθέτησής της δεν υπήρχε καλό πλαίσιο συνεργασίας με την συνάδελφό της,  η ίδια όμως κατέβαλε τη μέγιστη προσπάθεια να μάθει το αντικείμενο της εργασίας της.
Πέρα όμως από την έλλειψη συναδελφικής αλληλεγγύης, η κυρία αυτή είχε να αντιμετωπίσει και σωρεία γραφειοκρατικών ζητημάτων. Όταν διεκδίκησε αυτά που προβλέπει ο νόμος για τους τρίτεκνους, όπως μειωμένο ωράριο και επίδομα τριτέκνων, η υπηρεσία της το αρνήθηκε. Μάλιστα, στάλθηκε υπηρεσιακά έγγραφο προς το υπουργείο Εργασίας, για να διαπιστωθεί αν όντως η συγκεκριμένη υπάλληλος δικαιούνται τις παροχές που προβλέπει ο νόμος προς τους τρίτεκνους.
Το σοβαρότερο πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζει η 55χρονη γυναίκα, έχει να κάνει με το ότι υποφέρει από αλλεργικό άσθμα, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αντέξει ούτε στο ελάχιστο τον καπνό του τσιγάρου. Φυσικά, το κάπνισμα υποτίθεται ότι απαγορεύεται στους δημόσιους χώρους και ειδικά σε χώρους εργασίας, όλοι όμως γνωρίζουμε πόσο μακριά απέχει η πραγματικότητα από την θεωρία. Όπως λοιπόν μας πληροφόρησε η ίδια, το κάπνισμα αποτελούσε μια συχνή ασχολία της 42χρονης συναδέλφου της, η οποία αδιαφορούσε για τους σχετικούς κανονισμούς αλλά και για το πρόβλημα υγείας της συναδέλφου της.
Αντιμετωπίζοντας λοιπόν σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα, ήδη από τον πρώτο καιρό της τοποθέτησής της απεύθυνε αίτημα προς τον διευθυντή της υπηρεσίας για τοποθέτησή της σε άλλο χώρο εργασίας, όπου το περιβάλλον θα ήταν λιγότερο απαγορευτικό για την υγεία της και δεν θα κινδύνευε να πάθει αλλεργικό σοκ ανά πάσα ώρα και στιγμή. Η αλλαγή θέσης όμως της αρνήθηκε, με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχε διαθέσιμος χώρος.
Έτσι, αντιμέτωπη καθημερινά με την απαράδεκτη συμπεριφορά της υποτιθέμενης συναδέλφου της, διεκδικούσε κάτι αυτονόητο, να ανοίγει το παράθυρο λίγο που και που για να αερίζεται ο χώρος. Αυτό όμως δεν της επιτρεπόταν, ενώ της απαγόρευσαν να ανοίγει ακόμα και το παντζούρι του παραθύρου, ώστε να μπαίνει μέσα το φως του ήλιου, με τον χώρο να θυμίζει πλέον μπουντρούμι βασανιστηρίων για την ίδια. Όταν μάλιστα κάποια φορά άνοιξε για λίγο το παράθυρο, εν τη απουσία της καπνίστριας συναδέλφου της, όταν εκείνη επέστρεψε, ρώτησε το ίδιο το παράθυρο γιατί είναι ανοικτό… και στη συνέχεια το έσπασε από τα νεύρα της!
Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, η κατάσταση είχε προ πολλού φτάσει στο απροχώρητο, ωστόσο η κυρία αυτή, με επανειλημμένες αναφορές της στον διευθυντή της υπηρεσίας, ζητούσε να ληφθεί υπόψη η σοβαρότητα της κατάστασής της και να γίνει κάτι γι’ αυτό. Ουδέποτε όμως εισακούστηκε το αίτημά της, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένη να φεύγει η ίδια από το γραφείο της, προκειμένου να αναπνεύσει λίγο καθαρό αέρα!
Κανείς όμως δεν θα μπορούσε να την προετοιμάσει γι’ αυτό που θα συνέβαινε, όταν χθες το πρωί, κάποια στιγμή που έλειπε η συνάδελφος από το γραφείο, αποπειράθηκε να ανοίξει το παντζούρι για να αεριστεί λίγο ο χώρος από τους καπνούς. Όπως κατήγγειλε η ίδια, ακούγοντας τον θόρυβο από το μάνταλο του παραθύρου, η 42χρονη υπάλληλος του δήμου όρμησε επάνω της και της επιτέθηκε βάναυσα. Σύμφωνα με την κατάθεση που έδωσε αργότερα στην αστυνομία, την άρπαξε από τα μαλλιά και την χτύπησε επανειλημμένα στο πρόσωπο.
Τις δύο γυναίκες χώρισαν υπάλληλοι της υπηρεσίας ενώ από το γραφείο του έφτασε και ο διευθυντής, ο οποίος τους ζήτησε απλά να φύγουν και να πάνε στα σπίτια τους. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό από την τραυματισμένη γυναίκα, η οποία ζήτησε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Εκεί εξετάστηκε από γιατρούς, διαπιστώθηκε ο ξυλοδαρμός της ενώ υπέβαλε και μήνυση εναντίων της 42χρονης.
Σοβαρό ζήτημα προκύπτει για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η συγκεκριμένη υπηρεσία του δήμου, όχι για το τυπικό της υπόθεσης ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει το νόμο για την απαγόρευση καπνίσματος, αλλά επειδή δεν μπορεί να μεριμνήσει για ένα ουσιαστικό πρόβλημα υγείας μιας υπαλλήλου της υπηρεσίας. Αν είναι ποτέ δυνατόν, εν έτη 2014, τέτοιες καταστάσεις να λύνονται δια του ξυλοδαρμού. Πόσο μάλλον δε όταν γνωρίζουμε πως για τη συγκεκριμένη υπηρεσία του δήμου Μεσολογγίου, έχουν γίνει παράπονα από πολίτες για το «ντουμάνι» καπνού με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι κάθε φορά που την επισκέπτονται.

www.sinidisi.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου