Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Η νομιμότητα στη συλλογή... εσπεροειδών!

 



Η νομιμότητα στην παραμονή των μεταναστών εργαζομένων και η ασφάλειά τους απασχολεί τους παραλήπτες ....


Η πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας έφερε τα πάνω – κάτω στην συλλογή των εσπεριδοειδών, όπου χρησιμοποιούνται κατά βάση αλλοδαποί εργάτες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους εργάζονται ανασφάλιστοι.

Το θέμα απασχολεί έντονα τους παραγωγούς, τους παραλήπτες - μανάβηδες και τα  συσκευαστήρια που κινδυνεύουν με τεράστια πρόστιμα αν... συλληφθούν.

Τόσο οι άμεσα εμπλεκόμενοι (παραγωγοί, παραλήπτες, συσκευαστήρια), όσο και οι έμμεσα εμπλεκόμενοι (Σ.ΕΠ.Ε., ΟΓΑ, Αστυνομία, Δ/νση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης)  έχουν ενημερωθεί για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και κατέθεσαν τις προτάσεις τους που προωθήθηκαν στα αρμόδια υπουργεία για την περαιτέρω βελτίωσή του!

Οι εν λόγω εμπλεκόμενοι τονίζουν πως "θέλησή τους είναι η διαδικασία της συλλογής των πορτοκαλιών να γίνει με το νομιμότερο δυνατό τρόπο από πλευράς των συμμετεχόντων στην αγροτική εποχική εργασία" και ότι "θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μην αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόσο σημαντικού για τον τόπο αλλά και την Ελλάδα γενικότερα πρωτογενούς τομέα παραγωγής", τονίζοντας την ανησυχία τους για τον "πλημμελή έλεγχο που γίνεται από τον ΟΓΑ και Σ.ΕΠ.Ε. και τον ανύπαρκτο από την Αστυνομία ειδικά στην περίπτωση των "αερτζήδων" μεσαζόντων που όχι μόνο δεν χρησιμοποιούν εργόσημα για τους αλλοδαπούς αλλά και οι ίδιοι δεν διαθέτουν φορολογικά στοιχεία...."...

Για την τελευταία περίπτωση και σε ανάλογη συζήτηση που είχαμε με Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. εκείνος προσπαθούσε ανεπιτυχώς να πας πείσει πως "η Αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά να κάνει έλεγχο γι'  αυτές τις παραβάσεις" !..

Τον λόγο πλέον έχει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. που θα πρέπει να υπενθυμίσει στα όργανά του τις υποχρεώσεις τους για να προστατευθούν οι "νόμιμοι" ενασχολούμενοι με την εποχική εργασία στη συλλογή και διακίνηση εσπεριδοειδών!...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου