Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Γυναίκες θύματα κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων

 
Γυναίκες από την Νιγηρία, την Ρουμανία και την Λιθουανία είναι τα θύματα των δικτύων του τράφικιν —της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων— στην Νορβηγία, όπως τονίζει διαπιστώνει σε έκθεση της η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων κατά της Εμπορίας Ανθρώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRETA).
Σε έκθεση της για την χώρα αυτή που αναμενόταν να δώσει στην δημοσιότητα κάθε χρόνο, η GRETA διευκρινίζει ότι κάθε χρόνο 150-200 γυναίκες από την Νιγηρία, την Ρουμανία και την Λιθουανία εντοπίζονται και αναγνωρίζονται ως θύματα των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση στην χώρα.
Παρόλο που αναγνωρίζεται ότι η Νορβηγία έχει κάνει σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στο εσωτερικό της χώρας και ότι διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτού του απάνθρωπου φαινομένου, υπογραμμίζεται ότι οι αρχές της Νορβηγίας δεν έχουν θεσπίσει ακόμη ένα εθνικό σύστημα εντοπισμού και παροχής βοήθειας στα θύματα του τράφικιν.
Υπάρχει έλλειψη σαφών διαδικασιών και κριτηρίων για τον εντοπισμό των θυμάτων των κυκλωμάτων αυτών στην Νορβηγία, τονίζεται χαρακτηριστικά.
Με την έκθεση της η GRETA συνιστά στις αρχές της Νορβηγίας να βελτιώσουν το σύστημα αναγνώρισης των θυμάτων ώστε να πάψουν οι διώξεις τους για παράνομη μετανάστευση, καθώς και να υιοθετήσουν μία προσέγγιση για τον εντοπισμό των ανηλίκων θυμάτων των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων.
Για να αποθαρρυνθούν οι ενεχόμενοι στο τράφικιν πρέπει να διευρυνθεί ο νομικός ορισμός για την εμπορία ανθρώπων και να αυξηθούν οι προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης, καταλήγει η έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου