Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Επιστρέφουν δημευμένο... Σχολείο

Την επιστροφή του δημοτικού σχολείου Μεσαχωρίου (Ορτάκιοι) Κωνσταντινούπολης στην ελληνική μειονότητα, αποφάσισε στις 13ης Μαΐου, η τουρκική διοίκηση, και συγκεκριμένα το Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων. Το σχολείο είχε απαλλοτριωθεί από το τουρκικό κράτος, χωρίς αποζημίωση, το 1985. Παρά τις προσπάθειες της ελληνικής μειονότητας για την επανάκτησή του, το ζήτημα παρέμενε επί μακρόν εκκρεμές.

Δημευμένο σχολείο επιστρέφει στην ελληνική μειονότητα της Πόλης
Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια το κτίριο του απαλλοτριωθέντος σχολείου χρησιμοποιήθηκε για να στεγαστούν εκεί οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών προάσπισης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Πόλης, το συγκεκριμένο ζήτημα ετέθη το Μάιο του 2010 από τους Αντιπροέδρους της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, ευρωβουλευτές Μαριλένα Κοππά και Γιώργο Κουμουτσάκο στην 64η συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη.

Επιπλέον ακολούθησε κατάθεση σχετικής ερώτησης στην Ε. Επιτροπή με την οποία οι δύο Έλληνες ευρωβουλευτές ζητούσαν από την Κομισιόν να διερευνήσει το ζήτημα εγείροντάς το επιτακτικά στις τουρκικές αρχές.

Δημευμένο σχολείο επιστρέφει στην ελληνική μειονότητα της Πόλης
Με την απόφαση αυτή δικαιώνονται επίμονες προσπάθειες της ελληνικής μειονότητας για την ανάκτηση ενός εμβληματικού κτιρίου, που της ανήκει. Αποδεικνύεται έτσι ότι συστηματικές, διακριτικές και επικεντρωμένες προσπάθειες, που γίνονται ταυτόχρονα σε πολλαπλά επίπεδα, μπορούν να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Η Τουρκία, στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας και της εν γένει πορείας της προς την Ε. Ένωση, κάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι ένα τέτοιο βήμα, που έρχεται να προστεθεί στο άνοιγμα του Ελληνικού Ορφανοτροφείου Αρρένων της Πριγκήπου ως διεθνούς πολιτιστικού κέντρου.

Ωστόσο, όπως ρητά αναφέρει και η φετινή έκθεση προόδου της Τουρκίας που υιοθέτησε πρόσφατα το Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο, η Τουρκία οφείλει να προχωρήσει σε περαιτέρω ουσιαστικές ενέργειες και συγκεκριμένα βήματα για να βρουν οριστική λύση τα χρονίζοντα προβλήματα σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας, καθώς και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου