Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Μέσω διαδικτύου και ΚΕΠ οι βεβαιώσεις συνταξιούχων

 
Μέσω διαδικτύου θα μπορούν να πάρουν τις βεβαιώσεις των συντάξεών τους για τα ποσά που καταβλήθηκαν το έτος 2012, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΝΑΤ
Οι συνταξιούχοι μπορούν να λάβουν τις βεβαιώσεις για φορολογική χρήση, από τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που είναι ενεργές στους ιστότοπους του ΙΚΑ (www.ika.gr), του ΟΓΑ (www.oga.gr) και του ΝΑΤ (www.nat.gr).
Η χορήγηση βεβαιώσεων μέσω διαδικτύου εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος. Παράλληλα, τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, σε συνεργασία του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται η έκδοση εγκυκλίου, σύμφωνα με την οποία, οι συνταξιούχοι των τριών παραπάνω ταμείων που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει, ότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, ενώ επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του διοικητικού κόστους ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι λάμβαναν τις βεβαιώσεις των συντάξεων τους μέσω της παραδοσιακής οδού, δηλαδή της ταχυδρομικής αλληλογραφίας από τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης που ανήκαν.
Φέτος είναι η τελευταία φορά που εφαρμόζεται η διαδικασία έκδοσης βεβαιώσεων συντάξεων για φορολογική χρήση, καθώς από το 2014 το σύνολο των δεδομένων του Εθνικού Μητρώου Συντάξεων «Ήλιος» θα αποστέλλεται στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και τα ποσά των συντάξεων που έχουν καταβληθεί, θα προσυμπληρώνονται αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων.
Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι με την αλλαγή αυτή θα κλείσει οριστικά μια μεγάλη πηγή διαρροής εσόδων, από φοροδιαφυγή λόγω ανακριβών ή μη δηλωθεισών συντάξεων η οποία υπολογίζεται στα 85 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου