Ενώ από όλες τις ελληνικές και διεθνείς ειδησεογραφικές πηγές επιβεβαιώνεται ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ακαδημαϊκός, Λουκάς Παπαδήμoς, είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας και αναμένεται μόνο η επίσημη ανακοίνωση του ονόματός του, τα δύο κόμματα βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα για την «επόμενη ημέρα».
Οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης, έχουν έτοιμες τις παραιτήσεις τους μετά από σχετική ενημέρωση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο.
Μόλις η συμφωνία οριστικοποιηθεί, θα υπάρξει η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα, σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο οποίο θα μετάσχουν όσοι επιθυμούν.
Στη συνεδρίαση αυτή υπό τον Κάρολο Παπούλια, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, θα υποβάλει την παραίτησή του και την παραίτηση των μελών της κυβέρνησης και θα ανακοινώσει το πρόσωπο που επελέγη ως πρωθυπουργός για να ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς, θα ανακοινώσει τη σύμφωνη γνώμη του κόμματός του στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού.
Στη συνέχεια, ο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, θα ξεκινήσει τις διαδικασίες σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, ορκωμοσίας και θα ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Ψήφο εμπιστοσύνης θα δώσει το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΛΑΟΣ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ επιφυλάσσεται και θα αποφασίσει με βάση τις προγραμματικές διακηρύξεις του νέου πρωθυπουργού, η Δημοκρατική Αριστερά. Θα καταψηφίσουν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές που πρόσκεινται στο Άρμα Πολιτών κ.α.
Το βιογραφικό του Λουκά Παπαδήμου
Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογία - Μηχανολογία και έκανε διδακτορικό στα οικονομικά. Μέχρι το 1985 εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ και ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Το 1985 ο Λουκά Παπαδήμος επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2002. Το ίδιο έτος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι το 2010.
Έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 - 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 - 1995) κ.α.
Αντίστοιχα σημαντική είναι και η ακαδημαϊκή του καριέρα. Την περίοδο 1975 - 1984 υπήρξε επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Το 2010 τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.
Ο Λουκά Παπαδήμος θεωρείται, όπως και τα περισσότερα κορυφαία πολιτικά στελέχη των δύο κομμάτων εξουσίας, αλλά και ηγετικά στελέχη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέλος της λέσχης Bildenberg.
eklogika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου