Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Τρέχουν να μπουν στο τρένο της.... νέας κυβέρνησης



Κορυφώνονται οι διεργασίες στα κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, καθώς τις επόμενες ώρες θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επιλογή των προσώπων που θα πλαισιώσουν την νέα κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Υπενθυμίζεται ότι η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 2 το μεσημέρι.
Ήδη όπως έγινε γνωστό από τη Συγγρού, η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα οι κ.κ. Σταύρος Δήμας, Γιάννης Μουρμούρας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ την τελική απόφαση θα έχει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος.
Τα ονόματα αυτά κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και στη σύσκεψη που είχαν με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η ΝΔ διευκρινίζει ότι πρόκειται για προτάσεις και όχι για διαπραγμάτευση, ότι αποσκοπεί να βοηθήσει τη νέα κυβέρνηση και όχι να αποκομίσει κομματικά οφέλη. Σημειώνει επίσης ότι δεν συζητήθηκε η ανάθεση συγκεκριμένων υπουργείων, ούτε το αν η κυβέρνηση θα έχει θέσεις αντιπροέδρων, θέματα για τα οποία θα αποφασίσει ο επόμενος πρωθυπουργός.
«Με την συμμετοχή μας ανατρέπουμε την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Παπανδρέου και στηρίζουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο μια μεταβατική κυβέρνηση με συγκεκριμένο στόχο να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και οδηγηθεί σε εκλογές», αναφέρει το κόμμα.
Ειδικότερα για τον κ. Αβραμόπουλο η ΝΔ σημειώνει ότι «επέλεξε ο ίδιος να παραιτηθεί για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση», καθώς όπως έχει ξεκαθαρίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η συμμετοχή της στη νέα κυβέρνηση θα είναι με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.
Σημειώνεται ότι στην απογευματινή σύσκεψη των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου -με τη συμμετοχή και του ίδιου του εντολοδόχου πρωθυπουργού- στο Μέγαρο Μαξίμου, το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπήθηκε από τον Νίκο Αθανασάκη, η ΝΔ από τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Δημήτρη Σταμάτη και ο ΛΑΟΣ από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Γιώργο Γεωργίου.
Σκοπός της σύσκεψης, που διήρκησε περίπου 90 λεπτά, ήταν να καταρτιστούν οι φάκελοι που θα δωθούν στο νέο πρωθυπουργό, σχετικά με τα θέματα που κλήθηκε να χειριστεί.
Εξερχόμενος, ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι υπήρξε πρόοδος, μίλησε για δημιουργική συνεργασία και τόνισε ότι η σύσκεψη ήταν ουσιαστική.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, πρέσβης επί τιμή Γιώργος Γεωργίου, έκανε λόγο για ευχάριστη, αλλά και χρήσιμη συνάντηση και τόνισε ότι «ο ΛΑΟΣ θα συμμετέχει με αρκετά στελέχη στη νέα κυβέρνηση». Ερωτηθείς μάλιστα αν τα στελέχη του κόμματός του θα είναι δύο ή τρία, απάντησε: «Είναι αρκετά;».
Σε ανακοίνωσή του αργότερα, ο ΛΑΟΣ ξεκαθάρισε ότι επίσημη ενημέρωση σχετικά με τα στελέχη του κόμματος που θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση των επιμέρους θεμάτων. «Μέχρι τότε ουδέν», αναφέρει η ανακοίνωση με αφορμή τα ονόματα στελεχών του κόμματος τα οποία ακουστήκαν στο κεντρικό δελτίο της κρατικής τηλεόρασης, ως προτεινόμενα να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα υπουργεία, στα οποία αναμένεται να γίνει αλλαγή σκυτάλης είναι το Εσωτερικών, το Δικαιοσύνης, το Προστασίας του Πολίτη, το Επικρατείας, στο οποίο ο οριζόμενος υπουργός ασκεί καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου, και, ενδεχομένως, το Εθνικής Αμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου