Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Kρύο, χιόνια και βοριάδες



Χειμωνιάτικο κρύο, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια στα ορεινά είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού που επικρατούν για δεύτερη ημέρα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί στις συγκοινωνίες, με απαγορευτικό απόπλου σε λιμάνια, ενώ οι σφοδροί άνεμοι έγιναν αιτία να αναβληθούν πολλές πτήσεις. Την ίδια ώρα οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι η βαρυχειμωνιά θα συνεχιστεί και τις επόμενες δύο ημέρες.

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ.

Δεν εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια στη γραμμή Πρίνου -Καβάλας, ενώ κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων και των υδροπτέρυγων για τον Αργοσαρωνικό.

Χθες το πρωί, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ» προσέκρουσε ελαφρώς, κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσης, στο λιμάνι του Ηρακλείου. Από την πρόσκρουση προκλήθηκε βαθούλωμα στο πλοίο.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο απαγορεύτηκε ο απόπλους του, μέχρι να επιδιορθωθεί η ζημιά και να προσκομιστεί βεβαιωτικό αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα.

Σήμερα η ΕΜΥ προβλέπει αύξηση της έντασης των ανέμων με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο. Λόγω των ισχυρών ανέμων ακυρώθηκε χθες βράδυ η πτήση της Olympic Air Αθήνα – Ιωάννινα.

Καλό είναι όποιος θέλει να ταξιδέψει να καλεί πρώτα το αρμόδιο λιμαναρχείο ή ταξιδιωτικά γραφεία για να δει ποια είναι η κατάσταση.

Ο καιρός την Κυριακή

Για σήμερα θα έχουμε τοπικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά και στις Σποράδες με χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα, τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα Δωδεκάνησα και από το απόγευμα στην Κρήτη, παγετό το πρωί στα βόρεια, και πολύ θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο.

Μακεδονία, Θράκη: λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Ανεμοι: βόρειοι, βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 01 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιόνιου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος: γενικά αίθριος.
Πρόσκαιρες νεφώσεις στα νότια. Ανεμοι: ανατολικοί, βορειοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος: νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Ανεμοι: βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά και νότια 9 με 10 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη : νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στη βόρεια Κρήτη.
Από τη νύχτα οι βροχές θα ενταθούν και στις ανατολικές Κυκλάδες και την Κρήτη θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Ανεμοι: βόρειοι, βορειοανατολικοί 7 με 9 και στις Κυκλάδες τοπικά 10 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα: στα βόρεια νεφώσεις με ασθενείς βροχές, στα νότια βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Ανεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 10 και στα νότια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική : νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά.
Ανεμοι: βόρειοι, βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά 9 και τοπικά 10 μποφόρ.Θερμοκρασία: από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Ανεμοι: βόρειοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου