ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό Βενιζέλο* φαίνεται ότι θα είναι τελικά η κυβέρνηση ευρείας αποδοχής για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην καταληκτική του ομιλία** στη Βουλή. Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης*** που έλαβε η κυβέρνηση με 153 ψήφους υπέρ και 145 κατά, και την άμεση άρνηση της ΝΔ και του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά να συμμετάσχει σε αυτή, ο Γ. Παπανδρέου ξεκινά τις διερευνητικές επαφές στις 12 το μεσημέρι με τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στην ουσία μόνο με το Γ. Καρατζαφέρη και τη Ντ. Μπακογιάννη.
Κι αυτό, γιατί εκτός από τη ΝΔ, εκλογές άμεσα ζητούν ΚΚΕ, ΣΥΝ αλλά και Δημοκρατική Αριστερά, ενώ κύκλοι της Δημοκρατικής Συμμαχίας έλεγαν ότι «μια κυβέρνηση στην οποία δεν συμμετέχει η ΝΔ δεν είναι κυβέρνηση μείζονος εθνικής ανάγκης όπως την εννοούμε εμείς». Πρόσθεταν, πάντως, ότι το κόμμα θα συμμετάσχει στις διερευνητικές διαδικασίες και μετά θα καταλήξει.
Διαρχία στο κυβερνών κόμμα
Η εναλλακτική λύση λέει για διαρχία στο κυβερνών κόμμα έως τις εκλογές: κυβέρνηση με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Ευ. Βενιζέλο και ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο, το Γ. Παπανδρέου, ο οποίος και είναι πιθανόν να οδηγήσει εκείνος το κόμμα στις επόμενες εκλογές.
Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη πληροφορία μεταφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, η εφημερίδα «Γκάρντιαν» («Η Ελλάδα ετοιμάζεται για την αναχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου. Ο νέος ηγέτης της χώρας θα είναι μάλλον ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που καθησυχάζει τους ηγέτες της ευρωζώνης στο ζήτημα των χειρισμών της κρίσης του χρέους") και ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Αθήνα («Όσο περνούν οι ώρες φαίνεται όλο και πιο απίθανο να ηγηθεί της κυβέρνησης εθνικής ενότητας ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ οι διαρροές λένε ότι μεταβατικός πρωθυπουργός θα είναι ο Β. Βενιζέλος»).
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δίνει έμφαση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού που θα προταθεί ως προϋπόθεση να συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα, περιμένοντας να ακούσει «τις προθέσεις του Γ. Παπανδρέου».
Σύμφωνα με δηλώσεις του αργά το βράδυ, θεωρεί πως χρειάζεται ένα πολιτικό πρόσωπο που θα καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της Βουλής. Για αυτό, κατά τις με πληροφορίες, και απορρίπτει το πρόσωπο του Β. Βενιζέλου (με τον οποίο και είχε τηλεφωνική επαφή πριν από την ομιλία του Πρωθυπουργού) και προτείνει άλλο ευρύτερης αποδοχής, όπως λέει.
Όπως σημειώνει, θα προτείνει ο ίδιος πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «που νομίζω ότι μπορεί να στεγάσει το μεγαλύτερο μέρος της Βουλής. Μιλάμε για οικουμενική κυβέρνηση, εάν το πρόσωπο με καλύπτει τότε θα συζητήσω».
Επέμεινε, πάντως, στη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, λέγοντας ότι πρέπει «να βάλουμε τους πρωταγωνιστές όχι τα τσικό, για να διεκδικήσουν τα συμφέροντα της χώρας στην Ευρώπη».
Η Ντ. Μπακογιάννη
Από την πλευρά της προέδρου της ΔΗΣΥ Ντ. Μπακογιάννη, κύκλοι του κόμματός της έλεγαν ότι «μια κυβέρνηση στην οποία δεν συμμετέχει η ΝΔ δεν είναι κυβέρνηση μείζονος εθνικής ανάγκης, όπως την εννοούμε εμείς». Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι η Ντ. Μπακογιάννη θα πάρει μέρος στις διαδικασίες θα ακούσει και στη συνέχεια θα καταλήξει.
«Επιστροφή» Κατσέλη
Πάντως, με απόφαση του Γ. Παπανδρέου, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, η Λούκα Κατσέλη επανεντάχθηκε στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
«Σας ενημερώνω ότι η βουλευτής Β' Αθηνών, κυρία Κατσέλη Λουκία-Ταρσίτσα, επανεντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», αναφέρει προς τη σχετική επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλή Φίλιππο Πετσάλνικο ο Πρωθυπουργός.
aftodiikisi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου