Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΜΕ 153..... ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ!

ΨΗΦΟ ΕΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΕΛΑΒΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση με τις ψήφους όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ (152) και τη στήριξη της ανεξάρτητης βουλευτού Λούκας Κατσέλη.
Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος ανακοίνωσε ως περαιωμένη την ψηφοφορία και μετά από λίγα λεπτά ανακοίνωσε το επίσημο αποτέλεσμα, 153 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 298 βουλευτών. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν η μέχρι πρότινος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η οποία όμως ανεξαρτητοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες, Μιλένα Αποστολάκη καθώς και η ανεξάρτητη βουλευτής (πρώην βουλευτής της ΝΔ) Ελσα Παπαδημητρίου. είχαν αποχωρήσει από τη Βουλή.
Τελικά, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τις προηγούμενες ημέρες ήταν στα κάγκελα, όπως η Βάσω Παπανδρέου, η Εύα Καϊλή, η κα Παναρίτη, ο κ. Λιντζέρης, ο κ. Ανδρουλάκης και πολλοί άλλοι ψήφισαν ναι στην παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία.
Η κα Λούκα Κατσέλη ως ανεξάρτητη βουλευτής μάλλον πείστηκε από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και κατόπιν αυτού ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής πως με απόφαση του πρωθυπουργού, επανεντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Αντώνης Σαμαράς : «Οι μάσκες έπεσαν. Μόνη λύση οι εκλογές».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, λίγα λεπτά αφού τελείωσε η ομιλία Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι μάσκες έπεσαν. Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το σύνολο της πρότασής μας. Οι ευθύνες που επωμίζεται είναι τεράστιες. Μόνη λύση οι εκλογές».

Από την πρώτη στιγμή, ο Αντώνης Σαμαράς είχε ζητήσει μεταβατική κυβέρνηση τεχνοκρατών, που θα επικύρωνε τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές, χωρίς τη συμμετοχή σε αυτή του Γιώργου Παπανδρέου. Και αυτό το είχε τονίσει και στον ίδιο τον πρωθυπουργό στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης.
Ο κ. Παπανδρέου, όμως, στην ομιλία του πριν ξεκινήσει η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, είπε ότι θα ηγηθεί των πρωτοβουλιών για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και δεν εξέφρασε καμία πρόθεση να παραιτηθεί, όπως ήταν ένας από τους όρους της Νέας Δημοκρατίας.

Βενιζέλος: Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου η νέα κυβέρνηση συνεργασίας

Την χρονική διάρκεια της κυβέρνησης συνεργασίας έδωσε στην ομιλία του στην Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Είπε ότι θα είναι το πολύ έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Εκανε επίσης άνοιγμα στον Γ. Καρατζαφέρη.
Ο λόγος του ήταν για ακόμα μια φορά δραματικός.

"Η χώρα ζεί ένα δράμα και αυτό φτάνει στην κορύφωσή του και φτάνει η λύτρωση για να εγκαθιδρύσουμε στην αίθουσα αυτή το καθεστώς της συλλογικής ευθύνης. Η χώρα, διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο για τον ίδιο τον κοινωνικό της ιστό την λειτουργία των θεσμών της. Η χώρα κινδυνεύειι να χάσει τα αυτόητα. Το επίπεδο της ζωής της."

Πρόσθεσε ότι αυτό δεν γίνεται αντιληπτό όχι μόνο από την αίθουσα αλλά και από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης.

"Η ευρωζώνη συνολικά έχει καταφύγει στην προτασία του ΔΝΤ και μιλάμε για το ισχυρότερο νόμισμα του κόσμου και την πιο πλούσια περιοχή του κόσμου. Πρέπει το κράτος να λειτουργήσει ξανά και η κοινωνία να αναπνεύσει. Πρέπει την Δευτερα η χώρα να μπορεί να εκπροσωπηθεί στο γιούρογκρουπ για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εκταμίευση της έκτης δόσης."

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της νεας κυβέρνησης είπε ότι

- Πρέπει να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία της χώρας
- Να διασφαλίσει την ταχύτατη εκταμίευση για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών
- Να διασφαλίσει την περιουσία και το χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών ταμείων
- Να καταθέσει προς ψήφιση τον προϋπολογισμό της χώρας και το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο
- Να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις και τους νόμους του κράτους και να εισπράξει τα έσοδα

Δώστε μου ψήφο εμπιστοσύνης – Θα ξεκινήσω επαφές για κυβέρνηση συνεργασίας – Αν δεν ευοδωθούν μένω στην εξουσία

-  Τρίπλα Παπανδρέου σε βουλευτές και υπουργούς
- Έκανε τις προγραμματικές εξαγγελίες της επόμενης κυβέρνησης αλλά ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για τη σημερινή
- Υπερασπίστηκε το δημοψήφισμα που πήρε πίσω

Δεν ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά το πολιτικό σκηνικό ο πρωθυπουργός με την πολυαναμενόμενη ομιλία του στη Βουλή, λέγοντας πως θα ηγηθεί των πρωτοβουλιών για κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά χωρίς να προσδιορίζει τι θα συμβεί εάν αποτύχουν αυτές οι προσπάθειες. Το σίγουρο είναι ότι με τη σημερινή του ομιλία ο κ. Παπανδρέου τελικά δεν παραιτήθηκε και έτσι σε μία ενδεχόμενη αποτυχία μιας κυβέρνησης συνεργασίας θα παραμείνει ο ίδιος πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα επισκεφτεί το Σάββατο το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις για μία κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας, ενώ ξεκαθάρισε πως θα συζητήσει με τα κόμματα ακόμα και για τον επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας. Βέβαια ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την αυριανή κυβέρνηση, ζητώντας όμως ψήφο εμπιστοσύνης για τη σημερινή κυβέρνηση.
Μίλησε βέβαια και για τις παλαιότερες προσπάθειες συνεργασίας λέγοντας πως έγιναν και επανέλαβε ότι δεν τον ενδιαφέρει σε καμία περίπτωση να ξαναεκλεγεί και δεν παίζει τέτοιου είδους παιχνίδι.
Για το θέμα των εκλογών, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι οι πρόωρες εκλογές θα ήταν καταστροφή για τη χώρα και πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα βρεθούν στον αέρα τόσο η έκτη δόση όσο και η νέα δανειακή σύμβαση. Ωστόσο, τόνισε πως όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση με όλες τις αποφάσεις των Βρυξελλών, τότε ναι μπορεί να γίνουν εκλογές, ενώ ζήτησε και διακομματική στήριξη για τη συμφωνία για το χρέος.

Για το δημοψήφισμα ο κ. Παπανδρέου το υπερασπίστηκε με σθένος παρά το γεγονός ότι το απέσυρε και εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι Έλληνες θα έλεγαν ναι σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα. Όπως είπε όλη η αντιπολίτευση έκανε λόγο για τυχοδιωκτισμό για το δημοψήφισμα, κάτι που όπως σημείωσε θα ήταν λαϊκή ετυμηγορία. Κάποιοι φοβήθηκαν το δημοψήφισμα γιατί θα έχαναν το προνόμιο να λένε ότι εκφράζουν την πραγματική βούληση του Ελληνικού λαού. Παράλληλα, σημείωσε πως ένα δημοψήφισμα θα έστελνε σαφές μήνυμα στις αγορές ότι υπάρχει και η Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι μέχρι τώρα στην πορεία του έχει ακούσει πολύ σκληρές κριτικές για παρεμβάσεις του στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα τόσο στην αντιπολίτευση αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, αλλά είπε ότι θα κάνει και πάλι ένα βήμα μπροστά και θα σπάσει ταμπού για το καλό του τόπου.

Για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου δήλωσε πως είναι μια τεράστια συμφωνία που διασφαλίζει το οικονομικό μέλλον της χώρας και πως μειώθηκε το χρέος έτσι ώστε τα επόμενα χρόνια να μην πληρώνουμε τόσους τόκους. Μάλιστα, σημείωσε πως με αυτή την απόφαση διασφαλίζονται οι καταθέτες στην Ελλάδα και δεν υπάρχει καμία περίπτωση για μείωση μισθών έως 50% και μείωση συντάξεων.

Όπως είπε το ύψιστο καθήκον όλων είναι η επικύρωση της δανειακής σύμβασης που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες και δήλωσε πως χαιρετίζει την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να υπερψηφίσει τη σύμβαση αυτή.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για πολλά λάθη από πολλές κυβερνήσεις, αλλά κυρίως από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κώστα Καραμανλή, λέγοντας πως διπλασίασε το χρέος. Μάλιστα, είπε ότι δύο χρόνια πρωθυπουργίας του, μαζεύει όλα τα σπασμένα όλων αυτών των προηγούμενων ετών. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως πρέπει να μπουν κανόνες κόντρα στην ανομία και τους παράγονες, ενώ έκανε λόγο για σταυρό που σήκωσαν οι βουλευτές και όλη η κυβέρνηση για τα χρέη και την αναξιοπιστία της χώρας.

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου