Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Τουριστικό καταφύγιο στη ΓρίμποβοΤην Παρασκευή παρουσία πλήθους συμπολιτών μας ολοκληρώθηκε η παρουσίαση με θέμα «Ανάλυση της υπάρχουσας μελέτης μαρίνας για τη Ναύπακτο και εναλλακτική πρόταση μόνιμου ελλιμενισμού υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες», η οποία έλαβε χώρα στο κτίριο «Ναυπακτία» στο Λιμάνι της Ναυπάκτου

Ο ομιλητής κ. Παναγόπουλος Νικόλαος, Λιμενολόγος - Πολ. Μηχανικός τοποθετήθηκε επί της υπάρχουσας μελέτης για την κατασκευή μαρίνας στο Γρίμποβο κόστους 3,6 δισεκατομμυρίων δραχμών τότε, την οποία χαρακτήρισε μια πάρα πολύ ακριβή πρόταση, η οποία δεν συνάδει με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση ανέφερε ότι στην Ελλάδα πλέον η γενική κατεύθυνση είναι να κατασκευάζονται μικρότερης κλίμακας έργα, όπως τουριστικά καταφύγια, τα οποία βέβαια αν προκύψει ανάγκη μπορούν να επεκταθούν. Μάλιστα συζητήθηκε και η περίπτωση του Πόρτο Χελίου, το οποίο αποτελεί μια αναπτυγμένη από πλευράς πλωτού τουρισμού περιοχή στην οποία κατασκευάστηκε πρόσφατα τουριστικό καταφύγιο.

Προτάθηκε να κατασκευασθεί τουριστικό καταφύγιο, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί μια μικρή μαρίνα καθώς η δυναμικότητα του είναι για 100 σκάφη,  σε αντίθεση με την προτεινόμενη μαρίνα, η οποία προβλέπει 200 σκάφη, ενώ περιλαμβάνει και επίγειες εγκαταστάσεις, ήτοι εστιατόρια, πάρκινγκ, ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη κ.α. μικρότερης κλίμακας.

Το κόστος αυτού του έργου μπορεί να προβλεφθεί σε ποσό κάτω των 3.500.000€ προϋπολογιστικά με τις επίγειες εγκαταστάσεις, ενώ η μαρίνα έχει τετραπλάσιο κόστος. Σημειώνεται δε ότι ο λιμενοχβραχίοντας προϋπολογιστικά υπολογίζεται να υπολείπεται του ποσού των 1.500.000€

Το ζήτημα του τουριστικού καταφυγίου θα συζητηθεί σε επόμενο συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, προκειμένου να βρεθεί ουσιαστική και εφικτή λύση στο χρόνιο πρόβλημα του ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών που αντιμετωπίζει η πόλη μας ούτως ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον πλωτό τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου