Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Τι ήξερε ο Βαρουφάκης από το 2015 για τις υποκλοπές;


Λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα ο πρώην υπουργός διατύπωσε μία φράση που επιδέχεται πολλών ερμηνειών, μετά το Χίλτονgate - Ανάγκη να απαντήσει κατ' αρχάς ο ίδιος

Μία αναφορά του Γιάνη Βαρουφάκη τον Ιούλιο του 2015, λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα και την παραίτησή του από επικεφαλής της ελληνικής οικονομίας, έρχεται ξανά στο προσκήνιο και μάλιστα επιδεχόμενη πολλών ερμηνειών μετά την υποκλοπή της συνομιλίας Βελκουλέσκου-Τόμσεν


Τη φράση αυτή θυμήθηκαν κάποιοι συνδυάζοντας τα όσα είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στο Press Project, μία από τις πρώτες που άνοιγε τα χαρτιά του μετά τις δραματικές εξελίξεις του καλοκαιριού, με το Χίλτονgate: Ο Γιάνης Βαρουφάκης στις 13 Ιουλίου του 2015 είχε πει ότι αυτός και κάποιοι που δεν κατονόμασε άκουγαν τους δανειστές, χωρίς εκείνοι να το γνωρίζουν!

Τότε, η μυστηριώδης αυτή φράση είχε περάσει απαρατήρητη. Τότε, όλοι κρέμονταν από τα χείλη του για να καταλάβουν τι είχε συμβεί στη χώρα, τι σήμαινε το δημοψήφισμα και πώς οδηγηθήκαμε στα capital controls και τη χαώδη κατάσταση του καλοκαιριού.

Τώρα όμως η επίμαχη αναφορά του πρώην υπουργού έρχεται στο προσκήνιο, σε μία φάση που η κυβέρνηση εγκαλείται από κάποιους ότι υπέκλεψε τη συνομιλία Βελκουλέσκου-Τόμσεν, αρνούμενη μάλιστα να δεχθεί το αίτημα της αντιπολίτευσης για έρευνα αναφορικά με την «πατρότητα» του κοριού.

Ο κ. Βαρουφάκης εκείνο το βράδυ της 13ης Ιουλίου άρχισε να εξηγεί στη συνέντευξή του αναφορικά με το δημοψήφισμα: «Ένα δημοψήφισμα πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένο. Δεν είναι μία έκθεση ιδεών που καλείται να συγγράψει ο λαός με ένα ναι ή ένα όχι. Για αυτό δεν κάναμε το δημοψήφισμα τόσο καιρό. Περιμέναμε να υπάρχει ένα συγκεκριμένο κείμενο - πρόταση από τους Θεσμούς στο Eurogroup να το θέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού».

Στη συνέχεια όμως λέει: «Και ξέρετε, μεταξύ τους, οι Τροϊκανοί, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους τώρα…. Συνιστούσαν ο ένας στον άλλον, τους έχω ακούσει να το λένε, ο ένας στον άλλον, στιγμές που δεν ήξεραν ότι ακούγαμε: Μη τους δώσετε τίποτα γραπτό. Γιατί φοβόντουσαν ότι αν μας δώσουν κάτι σε κείμενο θα το θέταμε στην κρίση του ελληνικού λαού».

Με αφορμή την πρόσφατη υποκλοπή της συνομιλίας Βελκουλέσκου-Τόμσεν, εύλογα κάποιος επιστρέφει σε εκείνα τα λόγια του άλλοτε επικεφαλής της ελληνικής οικονομίας (και του ανθρώπου που έχει παραδεχτεί ότι κατέγραφε τους συναδέλφους του στα Eurogroup) και αναρωτιέται:

- Τι εννοούσε ο Γιάνης Βαρουφάκης;
- Πώς άκουγε τους δανειστές εν αγνοιά τους;
- Ποιες είναι οι συνομιλίες που ο ίδιος έχει ακούσει;
- Ποιοι ήταν οι άλλοι που άκουγαν μαζί του;
- Υπό ποιες συνθήκες γινόταν αυτή η διαδικασία;
- Γιατί οι Τροϊκανοί δεν ήξεραν ότι τους άκουγαν;

Ο πληθυντικός «ακούγαμε» που χρησιμοποιεί ο κ. Βαρουφάκης δείχνει ότι δεν εννοεί απλώς ότι πέρασε δίπλα από κάποιον και έτυχε να ακούσει τα σχέδια των δανειστών. Πρόκειται για μία παραδοχή που γεννά πλήθος ερωτημάτων που -δεδομένων και των εξελίξεων- πρέπει να απαντηθούν.

Δείτε το επίμαχο βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου