Η επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία ήταν η «βρόμικη» δουλειά που δεν ήθελαν και δεν μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ, για να μη διαρρήξουν τις σχέσεις τους που ήταν ήδη τεταμένες με τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και την Τουρκία και να μην επιδεινώσουν περαιτέρω την ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Η επέμβαση της Ρωσίας εξανάγκασε όλες τις δυνάμεις της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης να αποδεχθούν την εκεχειρία και ολοκλήρωσαν την απομόνωση των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Η ανακοίνωση της έναρξης αποχώρησης αποτελεί ταυτόχρονη πίεση και διευκόλυνση στο καθεστώς Ασαντ για εποικοδομητική στάση στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης.
Στην εξάμηνη διάρκεια της πλήρους εμπλοκής της στη Συρία, η Μόσχα ανέτρεψε τους συσχετισμούς στο πεδίο της μάχης, θωράκισε τους Κούρδους στη Βορειοανατολική Συρία, έδωσε στον πολιορκημένο Ασαντ τη δυνατότητα να αντεπιτεθεί και ταυτόχρονα η ρωσική διπλωματία άνοιξε δίαυλους επικοινωνίας με τη μετριοπαθή Αντιπολίτευση και ενεργοποίησε απευθείας επαφές με τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.
Οι απαισιόδοξοι διαψεύσθηκαν κατά κράτος: Αντί η σύγκρουση Δύσης, δηλαδή ΗΠΑ -Ρωσίας για την Ουκρανία να μεταφερθεί στη Μέση Ανατολή, τελικά η συνεργασία Ουάσιγκτον - Μόσχας στη Συρία προβάλλει να είναι η απαρχή μιας συνολικής εξομάλυνσης της αμοιβαίας καχυποψίας που κυριαρχεί από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991.
Τον Ιούλιο του 1991 ο Τζορτζ Μπους πατήρ, που μόλις είχε συναντηθεί με τον Γκορμπατσόφ στη Μόσχα, βρίσκεται στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου και μιλά με θέρμη και φόρτιση για την ανάγκη να επιβιώσει η ΕΣΣΔ ως ενιαίο κράτος στο όνομα της παγκόσμιας σταθερότητας.
Λίγους μήνες αργότερα, στις 9 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς, στο Οβάλ Γραφείο έκπληκτος δέχεται τηλεφώνημα από τον Γέλτσιν, ο οποίος του ανακοινώνει ότι λίγα λεπτά πριν μαζί με τους Προέδρους της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας αποφάσισαν τη διάλυση της ΕΣΣΔ.
Η αμερικανική πλευρά δεν αναγνώριζε κανένα Βέτο ή ακόμη και δικαίωμα λόγου στις νέες χώρες και επένδυσε σε μια πολύπλευρη στρατηγική αποκοπής των δεσμών αλληλεξάρτησης και ειδικότερα στη μεταφορά ενέργειας με τη Ρωσία. Σε συνδυασμό με την επιλογή του Κλίντον το 1993 να διευρυνθεί το ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, οι ΗΠΑ επεφύλαξαν στη Ρωσία του Γέλτσιν μεταχείριση ηττημένης χώρας.
Η ρωσική πλευρά από την αρχή κατέστησε σαφές ότι με εξαίρεση τις τρεις Βαλτικές χώρες που προσαρτήθηκαν βίαια στην ΕΣΣΔ την περίοδο 1939-40 την επαύριον του Συμφώνου Ρίμπεντροπ - Μολότοφ, όλες οι υπόλοιπες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες είναι προνομιακή ζώνη επιρροής της, με τον όρο «Πρόσω Εξωτερικό» να τις διαφοροποιεί από το υπόλοιπο εξωτερικό και να παραπέμπει στην αντίστοιχη φράση του Προέδρου των ΗΠΑ Τέοντορ Ρούζβελτ για την Κεντρική και Λατινική Αμερική που τις προσδιόρισε ως την «Πίσω αυλή των ΗΠΑ».
Κάθε κίνηση διεύρυνσης της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στην πρώην ΕΣΣΔ καταγραφόταν στη Μόσχα ως κίνηση περικύκλωσης -απομόνωσής της και αντίστοιχα κάθε αντίδραση της Ρωσίας ως κίνηση παλινόρθωσης της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας. Κάθε χώρα που επέλεξε μετωπική σύγκρουση με τη Μόσχα το πλήρωσε με εδαφικό ακρωτηριασμό: Η Γεωργία έχασε την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, η Μολδαβία την Τρανδνειστερία και πρόσφατα η Ουκρανία έχασε την Κριμαία και δύο ανατολικές επαρχίες.
Θα είναι παράδοξο στη σκιά της αγαστής συνεργασίας στη Συρία και στη Μέση Ανατολή συνολικά Ουάσιγκτον και Μόσχα να συντηρήσουν μια παγωμένη ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα στην Ουκρανία.
Μια σκληρή πραγματικότητα
Πώς «πάγωσαν» οι Αμερικανοί στην Ουκρανία
Ενα χρόνο πριν από τον Σεπτέμβριο του 2013 είχε καταγραφεί η συνεργασία ΗΠΑ -Ρωσίας στη Μέση Ανατολή με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ να πείθει τον Ασαντ να παραδώσει το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας και έτσι να ματαιώνονται αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα, τα οποία είχε ήδη εξαγγείλει ο Ομπάμα.
Η κλιμάκωση που ακολούθησε είναι γνωστή και γρήγορα οι ΗΠΑ είδαν μια σκληρή πραγματικότητα: Αν η σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία ματαιώνει τη δυναμική μιας Ειδικής Σχέσης ή καλύτερα ενός Άξονα Μόσχας - Βερολίνου που περιθωριοποιεί γεωπολιτικά την Ουάσιγκτον στην Ευρασία, αν ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος την διευκολύνει όχι μόνο να αναζωογονήσει το ΝΑΤΟ, αλλά να προωθήσει μια συνολική Διατλαντική Σχέση υπό την πρωτοκαθεδρία της με κύρια στόχευση μια κοινή Αγορά Βόρειας Αμερικής - Ευρώπης στο πλαίσιο της υπό διαπραγμάτευση Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων ΤΤΙΡ. Αν ένας ελεγχόμενος Ψυχρός Πόλεμος με τη Μόσχα ακύρωνε μια στενή συνεργασία Ρωσίας-Γερμανίας που ήθελαν να αποφύγουν οι ΗΠΑ, ταυτόχρονα γεννούσε μια πιο επίφοβη δυναμική, μια σύγκλιση της απομονωμένης Ρωσικής Ομοσπονδίας με την Κίνα, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τους συσχετισμούς στην Ευρύτερη Περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.
Χωρίς τη συνεργασία της Ρωσίας η αναπροσαρμογή των στοχεύσεων και προτεραιοτήτων της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή θα ήταν από αδύνατη έως απαγορευτικού κόστους.
Το ερώτημα που εύλογα τίθεται, είναι αν μπορεί να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή φόρμουλα για την πρώην ΕΣΣΔ που να επιτρέπει τη γενίκευση της συνεργασίας Ουάσιγκτον - Μόσχας στη διαχείριση κρίσεων από τη μάχη κατά του Ισλαμικού Φονταμενταλισμού στη Βόρεια και Υποσαχάρια Αφρική αλλά κυρίως στη Νοτιοδυτική Ασία στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, μέχρι τη σταθεροποίηση της ταραγμένης περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.
Πλήρης ανατροπή
Στην εξάμηνη διάρκεια της πλήρους εμπλοκής της στη Συρία, η Μόσχα ανέτρεψε τους συσχετισμούς στο πεδίο της μάχης
Πολλά τα οφέλη
Η Ρωσία θωράκισε τους Κούρδους στη Βορειοανατολική Συρία, έδωσε στον πολιορκημένο Ασαντ τη δυνατότητα να αντεπιτεθεί και ταυτόχρονα η ρωσική διπλωματία ενεργοποίησε απευθείας επαφές με τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.
Παράγοντας σταθερότητας
Με εξαίρεση τη μετωπική σύγκρουση με την Τουρκία, που κορυφώθηκε με την κατάρριψη του Σουχόι, η Ρωσία είναι πλέον αποδεκτή από όλες τις πλευρές ως παράγοντας σταθερότητας και εκτόνωσης εντάσεων.
Ενδιάμεση ζώνη
Επί της ουσίας, ΗΠΑ και Ρωσία καλούνται να διαμορφώσουν μια ενδιάμεση ζώνη που θα παρα-πέμπει στη «φιλλανδοποίηση»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου