Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Επιδείνωση του καιρού από απόψε

Νέα επιδείνωση του καιρού απόψε το βράδυ

 Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από απόψε το βράδυ έως και την Πέμπτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Ενισχυμένοι θα είναι οι άνεμοι στα πελάγη, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Δυτικής Ελλάδας.

 Συγκεκριμένα, ισχυρές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο. Σταδιακά, τα φαινόμενα θα επεκταθούν σ’ όλη τη χώρα.

 Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα εξασθενήσουν από το μεσημέρι της Πέμπτης και σταδιακά θα περιοριστούν στη Θράκη και στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου.

 Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου, σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 900 μέτρων.

 Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη με ένταση 7 - 8 μποφόρ και κατά τόπους 9.

 Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σεαυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

 Παράλληλα, η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τηλήψη μέτρων αυτοπροστασίαςαπόκινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

 Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων: 
 •  Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. 
 •  Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. 
 •  Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
 •  Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων. 
 •  Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα. 
 •  Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια). 
 •  Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ. 
 

 Επίσης, σε περιοχές όπουπροβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
 Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο: 
 •  Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου 
 •  Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα 
 •  Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους 
 •  Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν 
 •  Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων 
 •  Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ. 
 

 Αν μετακινούνται πεζή: 
 •  Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας 
 •  Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες πΚΑΙΡΟΣαγετού) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου