Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ κ. Σταύρο Σταύρου


Το προπονητικό τιμ των "Νέων" της Ναυπάκου
 
 
                 "ΚΟΝΤΡΟΛ (ΕΛΕΓΧΟΣ) – ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ –ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ.ΓΕΝΙΚΑ
Η μπάλα κατά τη διάρκεια του αγώνα βρίσκεται σε διαρκή κίνηση. Επομένως πρέπει να ξέρουμε να...
ανακόπτουμε την ορμή της , ή να την κατέχουμε για να κατευθύνουμε προς όποια κατεύθυνση επιθυμούμε.

Η ταχύτητα με την οποία παίζεται το σύγχρονο ποδόσφαιρο και το στενό μαρκάρισμα των αντιπάλων, έχουν ελαττώσει πολύ το χρόνο που έχει στη διάθεσή του ο παίχτης να σταματήσει τη μπάλα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που επιβάλλεται η βελτίωση της τεχνικής και της επιδεξιότητας αυτής σε τέτοιο βαθμό ώστε όταν έρχεται σε επαφή με την μπάλα να αισθάνεται άνετα, και να μην αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.

ΟΡΙΣΜΟΣ
Σταμάτημα της μπάλας λέγεται η ανακοπή, ο έλεγχος, η ακινητοποίηση αυτής.
Συνήθως δεν την σταματούμε απόλυτα αλλά εξασθενίζουμε τη δύναμή της και με το να βρίσκεται εμπρός μας την ελέγχουμε, με προοπτική να τη στείλουμε εκεί που πρέπει.
Σκοπός μας σ' ένα αγώνα δεν είναι το σταμάτημα της μπάλας, αλλά η σωστή μεταβίβασή της στο συμπαίχτη μας ή το σουτ, μετά το σταμάτημα ή τον έλεγχό της.

ΣΗΜΕΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΙΧΤΗ
Να επιλέγει το μέρος του σώματος που θα χρησιμοποιήσει για να σταματήσει την μπάλα. Κεφάλι, στήθος, κοιλιά, πόδι.
Να κινείται προς την μπάλα και να μην την περιμένει.
Να πραγματοποιεί προσποιήσεις με το σώμα για να παραπλανεί του αντιπάλους, όσον αφορά στις πραγματικές του προθέσεις.
Να τοποθετείται στην τροχιά της μπάλας για να έχει καλή ισορροπία, απαραίτητη προϋπόθεση για τον καλό σταμάτημα και τη γρήγορη μετακίνηση.
Να χαλαρώνει την επιφάνεια επαφής για να μην αναπηδά η μπάλα.
Ταυτόχρονα να οπισθοχωρεί την επιφάνεια επαφής για να εξουδετερώνει τη δύναμη της μπάλας.
Να είναι σε ετοιμότητα για να μπορεί, να εκκινήσει με τη μπάλα σε οποιαδήποτε κατεύθυνση, να μεταβιβάσει, να ντριπλάρει ή να σουτάρει.
Όταν το σταμάτημα πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε κίνηση και με πρόθεση ταυτόχρονης αλλαγής στην κατεύθυνση, η επιφάνεια επαφής τοποθετείται προς την κατεύθυνση που τελικά θα ακολουθήσει ο παίκτης για να μη δοθεί χρόνος στους αντιπάλους να τον ανακόψουν.

                              ΤΡΟΠΟΙ ΣΤΑΜΑΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ

Με το Πόδι
Γενικά το σταμάτημα για τους αρχάριους παίχτες πρέπει να γίνεται αρχικά με συρτές πάσες, στη συνέχεια με οριζόντιου ύψους και τέλος με ψηλές που είναι δυσκολότερες.
- Με το Πέλμα
Όταν η μπάλα κυλάει προς τον παίχτη απλώς αυτός σηκώνει το πόδι ελαφρά με τα δάχτυλα προς τα πάνω, η φτέρνα απέχει από το έδαφος 4-6 εκατοστά, το σώμα είναι προς τα εμπρός, γόνατα λυγισμένα, και τα χέρια χαλαρά και λυγισμένα.
- Με το Εσωτερικό Μέρος του Ποδιού
- Με το Εξωτερικό Μέρος του Ποδιού
- Με τον Ταρσό
Η μπάλα έρχεται εναέρια προς τα κάτω. Υπολογίζει ο παίχτης την τροχιά της, βάζει το πόδι ψηλά και η μπάλα χτυπά στον ταρσό, ελαττώνει δε την ταχύτητά της στο ελάχιστο και σα να κολλάει στο πόδι του, την κατεβάζει εμπρός του.

Με την Κνήμη
Το σταμάτημα αυτό δεν είναι συνηθισμένο.
Με τον Μηρό
Περισσότερο ισορροπούμε με την μπάλα στον μηρό παρά σταματούμε και στη συνέχεια τη ρίχνουμε στο ίδιο, ή στο άλλο μας πόδι, για να αποτελειώσουμε το σταμάτημα ή να πασάρουμε. Ο μηρός που δέχεται την μπάλα είναι κάθετος προς την πτώση της. Το βάρος του σώματος είναι ολοκληρωτικά στο σταθερό μας πόδι.
Με την Κοιλιά
Μετά το σκάσιμο της μπάλας στο έδαφος, ο παίχτης κινείται προς αυτή, τη βρίσκει με την κοιλιά στην αναπήδησή της, φέρνει προς τα μέσα τους κοιλιακούς μύες και γέρνει τους ώμους προς τα εμπρός.
Με το Στήθος
Όταν οι μπαλιές έρχονται ψηλές και δεν είναι δυνατό να σηκώσουμε το πόδι μας τόσο ψηλά και δεν έχουμε χρόνο να κάνουμε βήμα προς τα πίσω για να σταματήσουμε τη μπάλα με το πόδι, τη σταματάμε με το στήθος. Παραλαμβάνουμε τη μπάλα ακριβώς κάτω από το σαγόνι, βυθίζουμε το στήθος προς τα κάτω και πίσω, για να αποφύγουμε τυχόν αναπήδηση και ταυτόχρονα με την επαφή της μπάλας λυγίζουμε τα γόνατα.
Με το Κεφάλι
Συνήθως το σταμάτημα με το κεφάλι γίνεται όταν η μπάλα δεν έχει μεγάλη δύναμη. Μπορεί όμως να ανακόψουμε την ορμή της με το μέτωπό μας, με ταυτόχρονο λύγισμα των γονάτων.
Τη στιγμή που η μπάλα έρχεται σε επαφή με το μέτωπό μας, το κορμί κάνει κίνηση προς τα πίσω.
Συνήθως την ανακοπή της μπάλας με το κεφάλι ακολουθεί ενέργεια του ποδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου