Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Η απόφαση του ΣτΕ για τις αντικειμενικές αλλάζει τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε ότι η Πολιτεία όφειλε να είχε εκδώσει από την 21η Μαΐου 2015 υπουργική απόφαση και να είχε αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων της χώρας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας μετά το τέλος της διάσκεψης δημοσίευσαν την υπ΄αριθμ. 4446/2015 απόφαση, το πλήρες κείμενο της οποίας θα γνωστοποιηθεί αργά το μεσημέρι.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια ακύρωσε την παράλειψη της Πολιτείας να προβεί στην έκδοση υπουργικής απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενώ παράλληλα όρισαν χρόνο έναρξης ισχύος της απόφασης που υποχρεούται να εκδώσει η κυβέρνηση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, την 21η Μαΐου 2015.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 13 φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας και ζητούσαν από τους συμβούλους Επικρατείας να ακυρωθεί η άρνηση της κυβέρνησης να εκδώσει -ανά διετία όπως είχε υποχρέωση- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Οι νέες αντικειμενικές θα φέρουν τα πάνω κάτω στη φορολογία, αφού θα προκαλέσουν αλλαγές:

Στον ΕΝΦΙΑ
Στο φόρο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων
Στις κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές
Στα τεκμήρια διαβίωσης

Στους πλειστηριασμούς, καθώς θα πρέπει να υπολογιστεί νέα τιμή εκκίνησης
Στο ελάχιστο ποσό ενοικίου που θα πρέπει να δηλώσει στην εφορία ο εκμισθωτής

Στον ΦΠΑ για αγορά νεόδμητων ακινήτων -πλην της πρώτης κατοικίας- με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά

Στο ΤΑΠ που εισπράττουν οι δήμοι με συντελεστή 0,35 τοις χιλίοις με βάση την αντικειμενική αξία και την έκταση του ακινήτου

Στον φόρο 15% που επιβάλλεται στην υπεραξία των ακινήτων, η οποία προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης.


πηγή:www.amna.gr


Δεν αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ μετά την απόφαση του ΣτΕ για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών

Δεν αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ μετά την απόφαση του ΣτΕ για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών
 
Μπορεί η απόφαση του ΣτΕ να καθορίζει ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων της χώρας θα έπρεπε να είχαν αναπροσαρμοστεί από την κυβέρνηση από την 21η Μαΐου 2015, ωστόσο, όπως αναφέρουν φορείς της αγοράς, αυτό επί της ουσίας δεν φέρνει δραματικές μεταβολές ούτε στην εμπορική αξία, αλλά ούτε και στον ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα, κρίθηκε οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων πρέπει να αναπροσαρμοστούν αναδρομικά από τις 21 Μαΐου, ακυρώνοντας την παράλειψη της κυβέρνησης να προβεί στην έκδοση υπουργικής απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχαν προσφύγει 13 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί η άρνηση της κυβέρνησης να εκδώσει -ανά διετία  όπως είχε υποχρέωση από το νόμο 1249/1982- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Τον Νοέμβριο του 2013 είχαν υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για να εκδώσει σύμφωνα το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982 απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όμως το αίτημά τους δεν απαντήθηκε ποτέ.

Όπως αναφέρει ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, «το ζητούμενο για τον πολίτη δεν είναι το ύψος των αντικειμενικών αξιών, όσο το τελικό αποτέλεσμα της φορολογικής επιβάρυνσης, ειδικά όσον αφορά τους ιδιοκτήτες εκείνους που έχουν ακίνητα που ούτε πωλούνται, ούτε αγοράζονται».

Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, αυτό που καλείται να κάνει η κυβέρνηση είναι μια «πολύ δύσκολη χειρουργική επέμβαση, καθώς πρέπει να αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες στις πιο «λαϊκές» περιοχές» και να μειώσει τώρα αυτές στις ακριβές, που είναι ακόμα στα ύψη».

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, είναι ότι αν εφαρμοστεί η απόφαση, οι πολίτες δεν θα δουν αναπροσαρμογή στον ΕΝΦΙΑ, καθώς αυτός υπολογίζεται με την αξία του ακινήτου την 1η Ιανουαρίου του χρόνου.

Οι μεγάλες αλλαγές θα υπάρξουν την επόμενη χρονιά, στον καινούριο φόρο ακινήτων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, στον οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, αναμένεται να δούμε και υπερδιπλασιασμό φόρων σε ορισμένες κατηγορίες ακινήτων. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου