Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ Συλλόγου Κλεπαιτών Αθήνας


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΛΕΠΑΪΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Ήβης 13, 111 46 Γαλάτσι. Τηλ.: 210-2220347


ΠΡΟΣ:


1) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Γραφείο Περιφερειάρχη κ. Απόστολου Κατσιφάρα
Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32, 26441 Πάτρα
Email: grafeio.pde@pde.gov.gr

2) Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας
κ. Χριστίνας Σταρακά
Διοικητήριο (Κύπρου 30), 30200 Μεσολόγγι
Email: anti@aitnia.pde.gov.gr

3) ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
Γραφείο Δημάρχου κ. Παναγιώτη Λουκόπουλου
Ιλ. Τζαβέλα 37, 30300 Ναύπακτος
Email: info@nafpaktos.gr

4) Δημοτική Ενότητα Πλατάνου

Τ.Κ. Κλεπάς
Γραφείο Προέδρου κ. Κωνσταντίνου Λ. Λαΐνη


ΚΟΙΝ.:

1) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
Γραφείο Υπουργού κ. Παναγίωτη Κουρουμπλή
Σταδίου 27 & Δραγατσανίου Αθήνα
Email: grammateiaypourgou@ypes.gr
2) ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Γραφείο Γενικού Γραμματέα κ. Ιωάννη Καπάκη
Π. Κανελλοπούλου 4, 10177 Αθήνα
Email: generalsecretary@gscp.gr

3) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚ. ΥΠΟΔ. ΝΑΥΤ. και ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Δ/ΝΣΗ ΑΠ/ΣΗΣ ΕΠ/ΣΕΩΝ ΦΥΣ. ΚΑΤ/ΦΩΝ
Υπ’ όψιν κας Μαρίας Κλεάνθη
Ι. Κόνιαρη 43, 11471 Αθήνα
Email: yas@yas.gr
4) Ι.Γ.Μ.Ε.Μ./ ΔΙΕΥΔΥΝΣΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ
Υπ’ όψιν κου Νικολάου Νικολάου
Σπύρου Λούη 1,136 77 Αχαρναί
Email: kongar@igme.gr
5) κ.κ. Βουλευτές Νομού Αιτωλ/νίας6) Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας

Πατησίων 5, Αθήνα
Email: info@nafpaktiaki.gr

Ημερομηνία: 30/10/2015

Θέμα: Κατολισθητικό φαινόμενο Κλεπάς

Κύριοι,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, εκφράζοντας την οργή ΟΛΩΝ των Κλεπαΐτών, σας επισημαίνει τα ακόλουθα :

Όπως γνωρίζεται στην γενέτειρά μας Τ.Κ. Κλεπάς, Δ.Ε. Πλατάνου, Δήμου Ναυπακτίας, μετά την εκδήλωση της κατολίσθησης 1/02/2015, πραγματοποιήθηκαν μεγάλης έκτασης κατολισθητικά φαινόμενα που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στο χωριό μας και θα συνεχισθούν να εκδηλώνονται και άλλα με την έλευση του χειμώνα και ιδιαίτερα με τις βροχοπτώσεις, που ήδη άρχισαν καθώς επίσης και χιονοπτώσεις.

Μετά την καταστρεπτική για το χωριό μας κατολίσθηση, όπως περίτρανα δηλώνατε τις πρώτες ημέρες, περιμέναμε να δείξετε μεγαλύτερο ενδιαφέρον με ενέργειες που θα έφερναν αποτελεσματικότητα και που στο παρελθόν δεν υπήρξε κανένα.

Το Ι.Γ.Μ.Ε.Μ., που ως γνωστό είναι ο επιστημονικός σύμβουλος του κράτους, στο πλαίσιο λειτουργίας της ομάδας άμεσης παρέμβασης, πραγματοποίησε αυτοψία στις 10/02/2015 ενημερώνοντας σας στις 12/02/2015 και στην συνέχεια σας απέστειλε σε θέματα κατολισθητικών φαινομένων, με την υπ' αριθμ. Τ-2834/2015 έκθεση αυτοψίας με εκτίμηση της κατάστασης και προτεινόμενες ενέργειες.

Επίσης ο Τεχνικός Σύμβουλος του Συλλόγου μας Δρ. Μηχ/κός Γεωλόγος τ. Δ/ντής Ι.Γ.Μ.Ε. Αλεξ. Τζίτζιρας πραγματοποίησε γεωτεχνική αναγνώριση της περιοχής που εκδηλώθηκε το κατολισθητικό φαινόμενο στις 16-18/03/2015 ενημερώνοντας άμεσα τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Παναγιώτη Λουκόπουλο στο Δημαρχείο και στην συνέχεια στις 26/03/2015 σας αποστείλαμε με τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Κλεπάς κ. Κων/νο Λ. Λαίνη την έκθεσή του καθώς επίσης, κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου Ναυπακτίας, τις Τεχνικές προδιαγραφές και το κόστος εκτέλεσης των γεωτρήσεων.

Οι ανωτέρω επιστημονικές εκθέσεις σας επισήμαναν το σοβαρό πρόβλημα και τα μέτρα που έπρεπε να είχαν παρθεί γρήγορα, πριν έλθει ο χειμώνας, διότι τα φαινόμενα αυτά εκδηλώνονται και επαναδραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Όπως γνωρίζετε μέχρι σήμερα, λόγω μη αποτελεσματικότητας των ενεργειών σας, δεν έχετε καταφέρει να πράξετε τίποτα με συνέπεια:

α) Επτά (7) οικίες και ένα (1) κατάστημα να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
β) Να κινδυνεύουν άμεσα και άλλες περίπου είκοσι (20) οικίες και δύο (2) καταστήματα λόγω των σοβαρών ζημιών που έχουν υποστεί με την μετακίνηση των εδαφικών σχηματισμών που είναι θεμελιωμένες. Οι ζημιές θα είναι μη αναστρέψιμες και τα είκοσι (20) σπίτια και τα δύο (2) καταστήματα θα καταστούν και αυτά ακατοίκητα με την συνέχιση του κατολισθητικού φαινομένου, κατά την έναρξη των έντονων βροχοπτώσεων – χιονοπτώσεων.
γ) Το οδικό δίκτυο, εντός του χωριού, να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές με παρ' ολίγο σοβαρά ατυχήματα.
δ) Ολόκληρο πλέον το χωριό, λόγω της λίμνης που σχηματίστηκε στον πόδα της κατολίσθησης στη θέση Μέγα Ρέμα, να κινδυνεύει με νέα μεγάλη κατολίσθηση διότι δεν πραγματοποιήσατε ελεγχόμενη εκτόνωση της πίεσης από τα νερά της λίμνης, με τεχνική διευθέτηση της κύτης του ρέματος, έτσι ώστε η λίμνη να αδειάσει σταδιακά. (έκθεση ΙΓΜΕ Τ-2834 παρ. 3.1.6.)
ε) Οι εξ' αρχής εγκεκριμένοι οικίσκοι από την Δ.Α.Ε.Φ.Κ. (τέως Υ.Α.Σ.), για την στέγαση των μονίμων κατοίκων του χωριού δεν τοποθετήθηκαν στα σημεία που ενέκρινε λόγω του ότι δεν πραγματοποιήθηκαν, εκ μέρους σας, τα έργα υποδομής των.
στ) Τα δύο (2) μικρά γεφύρια στο άνω και κάτω μέρος του ρέματος Γκερμέ, δεν επισκευάσθηκαν που καταστράφηκαν από την μεγάλη νεροποντή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εσωτερική επικοινωνία των κατοίκων, ιδιαίτερα στο κάτω μέρος, να μην μπορούν να εκκλησιαστούν και παρ' ολίγο, δύο φορές να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα που ευτυχώς δεν είχαμε κατά την κατολίσθηση.

Ο χειμώνας ήλθε. Οι έντονες βροχοπτώσεις άρχισαν. Τα χιόνια έρχονται. Οι μόνιμοι κάτοικοι πρέπει να φύγουν; Οι υπόλοιποι Κλεπαΐτες πρέπει να ξεχάσουμε το χωριό μας;

Κύριοι,
Έχετε αδιαφορήσει και εάν κάνατε κάποιες ενέργειες, δεν είχαν αποτελεσματικότητα.
Κατόπιν των ανωτέρω σας καθιστούμε υπεύθυνους για την καθημερινή αγωνία των Κλεπαΐτών και την καταστροφή του χωριού μας, διότι παρόλες τις επισημάνσεις των επιστημόνων και τις δικές μας συχνές οχλήσεις, καθυστερήσατε και αφήσατε να παρέλθει η ξηρά περίοδος που θα έπρεπε να εκτελεσθεί η γεωτεχνική έρευνα, το άδειασμα της λίμνης, τα επιφανειακά νερά μέσω του δρόμου να μην καταλήγουν στις σχισμές της κατολίσθησης κ.λ.π και να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του κατολισθητικού φαινομένου και της ασφάλειας των κατοίκων.

Τέλος, όπως διαπιστώνετε, δεν αοριστολογούμε, δεν λαϊκίζουμε, δεν λέμε ψέματα και δηλώνουμε όπως μέχρι σήμερα θα συνεχίσουμε να σας συμπαραστεκόμαστε.


Με τιμή
Με Εντολή Δ.Σ.
                                        Ο Πρόεδρος              Ο Γεν. Γραμματέας

                                  Σωτήριος Ζωγανάς          Αλκίνοος Μπέλλος
                                 Τηλ.: 6974554949             Τηλ.: 6974405963

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου