Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Σχηματισμός Κυβέρνησης: Άρχισαν από τώρα οι... ζυμώσεις

Ζυμώσεις πριν τις κάλπες για σχηματισμό κυβέρνησης αμέσως μετά

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η κρίσιμη αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής δεν μπορεί να μην δώσει κυβέρνηση. Σε αυτό συμφωνούν πλέον οι πάντες. Τσίπρας, Μεϊμαράκης, Θεοδωράκης, Γεννηματά, Καμμένος, όλοι οι δυνάμει εταίροι σε ένα επόμενο κυβερνητικό σχήμα δηλώνουν ότι την επομένη θα υπάρξει κυβέρνηση. Οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για ενδεχόμενη επαναληπτική αναμέτρηση συνιστούν πλέον παρελθόν.

Χθες, μάλιστα, ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι ο ίδιος βρίσκεται σε επικοινωνία με τους Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τη συγκρότηση κυβέρνηση. Αυτά, την ώρα που οι Πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. αντάλλασσαν σκληρές κουβέντες και η προεκλογική περίοδος ολοκληρώνεται απόψε τα μεσάνυχτα με όλα τα κόμματα να ρίχνουν στη μάχη και τα τελευταία τους όπλα. Πρόκειται για επικοινωνιακό, πολιτικό τρικ του κ. Θεοδωράκη, σε μία προσπάθεια να αυξήσει τις πιθανότητες μίας καλής επίδοσης για το κόμμα του, ή για πραγματικότητα;

Προφανώς ουδείς, αυτή τη στιγμή, θα επιβεβαιώσει τον κ. Θεοδωράκη. Ωστόσο, δεδομένου ότι μεταξύ των αρχηγών υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας, κι αν δεν είναι άμεσος υπάρχουν πάντοτε οι κατάλληλοι ενδιάμεσοι, δεν αποκλείεται τα όσα είπε να έχουν βάση. Άλλωστε, με το βάρος της διακυβέρνησης να έχει, εκ των πραγμάτων, μεταφερθεί στην υπηρεσιακή Θάνου και στο Προεδρικό (σ.σ. δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Πρ. Παυλόπουλος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην έκτακτη Σύνοδο της Ε.Ε. για το προσφυγικό στις 23 Σεπτεμβρίου, ακόμη κι αν η χώρα έχει μέχρι τότε Πρωθυπουργό) και τις δεσμεύσεις του μνημονίου να πιέζουν, περιθώρια για ένα μακρύ κύκλο διερευνητικών επαφών δεν υπάρχουν.

Δεδομένου, άλλωστε, ότι τα κουκιά είναι μετρημένα και είτε ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί είτε η Νέα Δημοκρατία τα σενάρια συνεργασίας είναι, λίγο ως πολύ, προφανή, δεν αποκλείεται οι αναφορές Θεοδωράκη να απηχούν, αν όχι τη συμφωνία, τουλάχιστον την κατ΄ αρχήν συνεννόηση των πολιτικών αρχηγών για τον τρόπο που θα κινηθούν μετεκλογικά. Με το μόνον που, προφανώς, εκκρεμεί να είναι το ποιο κόμμα θα λάβει την πρώτη θέση και, άρα, θα αναλάβει την ευθύνη σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου