Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Δημιουργείται "Δίκτυο Πόλεων: Ναυμαχία της Ναυπάκτου"


Με πρωτοβουλία του Δήμου Ναυπακτίας και έδρα τη Ναύπακτο, δημιουργείται ένα "Δίκτυο Πόλεων" στο όνομα της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου!
Ήδη έχει δρομολογηθεί το θέμα με κάλεσμα του Δήμου προς τις ενδιαφερόμενες Ευρωπαϊκές πόλεις και σχετικές Οργανώσεις ώστε να εκφράσουν τις προτάσεις τους για την υπογραφή του "Πρωτοκόλλου Πρόθεσης Συνεργασίας"..

Στο "Έγγραφο-κάλεσμα", με αριθμ. πρωτ. 23836/3/9/2015, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας αναφέρει:

Προς τον Δήμαρχο και τον Υπεύθυνο Πολιτισμού του Δήμου......
Θέμα: πρόσκληση στον 444 εορτασμό της επετείου της Ναυμαχίας του Lepanto

   H Ναύπακτος αποτελεί το μοναδικό στην Ελλάδα "θεματοφύλακα" της εξαιρετικής αξίας ιστορικής μαρτυρίας που στην δυτική Ευρώπη δημιούργησε μία μακρά πολιτιστική παράδοση, με συμβολισμούς στην τέχνη, στην ιδεολογία και τελικά στην ίδια την ευρωπαική ταυτότητα. Η Ναυμαχία του Lepanto στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε μέχρι τώρα ως ένα τοπικό γεγονός, που ελάχιστα ξεπέρασε τα σύνορα της πόλης και καθόλου δεν προβλήθηκε ως επιχείρημα στο εξωτερικό.
  Σήμερα η προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και η θεμέλια σημασία της Ναυμαχίας του Lepanto στη διαδικασία αυτή, προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθεί ως αφετηριακό γεγονός για την σφυρηλάτηση της Πολιτισμικής Συνοχής της, μέσα από αναγωγές σε γεωπολιτικές και κοινωνιολογικές παραμέτρους του παρελθόντος.
  Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου στο μέτρο που ξεπερνά ευρέως την ιστορικότητά του ως "συμβάν" και καταγράφεται ως πολυσήμαντο πολιτισμικό γεγονός, βαθιά χαραγμένο στην ιστορία της ευρωπαικής πολιτιστμικής συνοχής, είναι ικανό να συμβάλει  στη γένεση μιας νέας επικοινωνίας της περιχής με την Ευρώπη.
  Ζητούμενο του εγχειρήματος αυτού για τη Ναύπακτο δεν είναι προφανώς η ανάδειξη της Ναυμαχίας ως κομβικού ευρωπαικού γεγονότος (το οποίο συνομολογείται ούτως ή άλλως στην Ευρώπη) αλλά η ανάδειξη της πόλης της Ναυπάκτου ως πόλου συνάντησης και γνωριμίας με τους ευρωπαίους "κληρονόμους" της ιστορίας και να δημιουργήσουμε νέες σχέσεις που θα αποτελέσουν "τις γέφυρες του μέλλοντος". Μπορούμε να μεγαλουργήσουμε με κοινές πρωτοβουλίες και συνεργασίες. Το 1571 οι ευρωπαϊκές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν για να αποκρούσουν τον κοινό εχθρό. Με σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες, πρέπει να είμαστε ενωμένοι και πάλι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον νέο και ύπουλο εχθρό , την παγκόσμια ΚΡΙΣΗ.  Πριν 444 χρόνια, οι συνδυασμένες στρατιωτικές δυνάμεις των προγόνων μας αντιμετώπισαν τον κίνδυνο της εποχής εκείνης. Σήμερα έχουμε καθήκον να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε έργα τέχνης, που μπορούμε να τα παραδώσουμε στις νέες γενιές. Ένας από τους λόγους που κάνει σημαντική τη Ναυμαχία τoυ Lepanto, είναι ότι αυτό το ιστορικό γεγονός, μεταδίδει στη φαντασία το μήνυμα της ενότητας και της συνεργασίας, το μήνυμα που μας δείχνει το δρόμο για την έξοδο της παγκόσμιας κρίσης,
   Η συνάντηση που έγινε στη Μεσίνα στις αρχές Αυγούστου στην οποία μεταξύ των άλλων εκπροσώπων πόλεων Ελλάδας, Ισπανίας και Ιταλίας, παραβρέθηκε και η Dtt. Antnella Matarazzo, Presidente Amici d' Italia a Regensburg και η κυρία Silvia Bertino. Η συζήτηση έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός δικτύου μεταξύ των πόλεων που μοιράζονται την ίδια ιστορία. Καταλήξαμε να συνταχθεί ένα Καταστατικό  που θα υπογραφεί στη Ναύπακτο τον Οκτώβρη. Ελπίζοντας και στη δική σας συμμετοχή σ'  αυτό το δίκτυο, θα μας τιμούσε η παρουσία σας στη Ναύπακτο με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της Ναυμαχίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9, 10 και 11 Οκτωβρίου 2015.
 
Μετά τιμής
Τάκης Λουκόπουλος  
Δήμαρχος Ναυπακτίας (Lepanto)    
 
 
Να σημειώσουμε πως αυτό το έγγραφο- Πρόσκλησης απεστάλη από το Γραφείο του Αντιδημάρχου κ. Γιάννη Ράπτη.


Στο παραπάνω Έγγραφο-Πρόσκληση, ανταποκρίθηκαν εκδηλώνοντας έντονο ενδιαφέρον και συμμετοχή, οι πόλεις: Μεσίνα, Νικοσία Σικελίας, Μαρίνο, Γκάιτα, Σερμονίτα, Τολέδο, Κανάρια Νησιά, Βενετία, Κύπρος (Αμμόχωστος), Παλέρμο, οι Περιφέρειες Σικελίας και Δυτικής Ελλάδας καθώς και οι Οργανώσεις Μουσείο Βαρκελώνης, Marco Polo Βενετίας, Aurora Μεσίνας και  Ρέγκεμποργκ Γερμανίας...




Μετά το έντονο ενδιαφέρον πόλεων για τη συμμετοχή τους στο "Δίκτυο", το Γραφείο του Αντιδημάρχου  κ. Γιάννη Ράπτη  ήρθε σε επικοινωνία με τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και απέστειλε δια του Δημάρχου κ. Λουκόπουλου, Έγγραφο στην Υπουργό Πολιτισμού ώστε αφενός μεν να συνδράμει και νομιμοποιήσει το "Πρωτόκολλο Πρόθεσης Συνεργασίας Πόλεων" και αφ'  ετέρου να γίνει αρωγός της εν λόγω προσπάθειας!
Επι πλέον ο Δήμος Ναυπακτίας προσκάλεσε την κα Υπουργό να παραστεί στις Εορταστικές Εκδηλώσεις ώστε με την βαρύτητα του αξιώματός της να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο Διεθνές υπό ίδρυση "Δίκτυο Πόλεων"!


 


Θεωρούμε πως η υλοποίηση της ιδέας του "Δικτύου Πόλεων" με κέντρο τη Ναύπακτο θα σημάνει την απαρχής μιας νέας Πολιτιστικής περιόδου για τη Ναύπακτο και η πόλης θα καθιερωθεί στη Διεθνή - Ευρωπαϊκή συνείδηση...
Αξίζουν συγχαρητήρια στο Δήμο Ναυπακτίας και ιδιαίτερα στον Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Ράπτη για τον αγώνα που κάνει καταναλώνοντας όλο τον προσωπικό του χρόνο για την αξιοποίηση της μεγάλης Ναυπακτίας Πολιτισμικής κληρονομιάς....

1 σχόλιο:

  1. Το κεφάλαιο Πολιτισμός, επειδή δεν προσφέρεται για ψηφοθηρία, κανένας μέχρι σήμερα δεν ασχολήθηκε προκειμένου να αποτελέσει αιχμή του δόρατος στην πολιτική της περιοχής μας, σε αναπτυξιακά ζητήματα Οικονομίας, Τουρισμού και Επενδύσεων. Ευτυχώς που βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη θέση ο Λουκόπουλος με τον Ράπτη και πήγαν το ζήτημα ένα βήμα μπροστά. Η συνέχεια όμως της προσπάθειας, θα δείξει τη σοβαρότητα των εμπλεκομένων! Μπράβο ... προς το παρόν. Ελπίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή