Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Μυστική συνεργασία Τσίπρα – ΗΠΑ για τη «μάχη» με την Μέρκελ

MERKEL WALKING 

Ακόμη οι μνήμες από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις του Τσίπρα με τους πιστωτές της Ελλάδας μέχρι να κλείσει η συμφωνία, είναι νωπές και αρκετά από όσα έγιναν σε αυτό το δωμάτιο είναι γνωστά.
Αυτό που δεν ήταν γνωστό και αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής», είναι η σχέση της Ουάσιγκτον με αυτές τις διαπραγματεύσεις. Όπως φαίνεται από απόρρητο τηλεγράφημα που εστάλη από τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, οι ΗΠΑ συμβούλευαν την κυβέρνηση Τσίπρα μέχρι και την τελευταία στιγμή των διαπραγματεύσεων, για τις κινήσεις που έπρεπε να ακολουθήσει απέναντι στο Βερολίνο.
Το τηλεγράφημα εστάλη την 16η Ιουλίου, τέσσερις ημέρες μετά τη συμφωνία, από τον Έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Χρήστο Παναγόπουλο και συνοψίζεται η πολύμηνη συνεργασία Ουάσιγκτον – Αθήνας, με στόχο να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα του Βερολίνου, να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να υπάρξει συμφωνία με διάρκεια στον χρόνο.
Ο Έλληνας πρεσβευτής αναφέρει ότι είχε επικοινωνία «με τακτικό συνομιλητή του, ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ», ο οποίος του μετέφερε εντυπώσεις από τη σημαντική συνάντηση Λιού - Σόιμπλε, η οποία φαίνεται ότι διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, κυρίως στο σκέλος που αφορούσε την Ελλάδα. Θυμίζουμε και την μνημειώδη φράση που σύμφωνα με τον Σόιμπλε είπε στον Λιού: «Πάρτε την Ελλάδα να πάρουμε το Πουέρτο Ρίκο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου