Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Βρέθηκε η νεκρική μάσκα του Φιλίππου Β’



vergina-anakalypseis

Εντυπωσιακά ευρήματα από τις ανασκαφές στην Βεργίνα, φέρνουν στο φως την νεκρική μάσκα του Φιλίππου Β’ και μαρτυρούν την ταυτότητα της γυναίκας που ήταν θαμμένη μαζί του.

Την ώρα που οι ανασκαφές και τα ευρήματα στην Αμφίπολη προκαλούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον, μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη έρχεται από τις ανασκαφές στον τάφο ΙΙ στις Αιγές (Βεργίνα).


Σύμφωνα λοιπόν με τους αρχαιολόγους, θραύσματα από την μάσκα που φορούσε ο βασιλιάς των Μακεδόνων Φίλιππος ο Β’ ως αρχιερέας των ορφικών μυστηρίων, εντοπίστηκαν στην ανασκαφή.

Ίχνη χουντίτη και πορφύρας στα 350 οστά και στα θραύσματα οστών που εντοπίστηκαν στις δύο χρυσές λάρνακες επιβεβαιώνουν την θεωρία ότι ο νεκρός έφερε στο πρόσωπο κατασκευή, την οποία φορούσε και εν ζωή και τοποθετήθηκε στο πρόσωπο του πριν την καύση.

Το εύρημα αυτό, όπως και όσα συγκεντρώθηκαν στα 4 χρόνια που διαρκεί η έρευνα, θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από την διεπιστημονική ομάδα της πανεπιστημιακής ανασκαφής της Βεργίνας.


assets_LARGE_t_420_54406284_type12128
Ο διευθυντής ερευνών και υπεύθυνος του εργαστηρίου αρχαιομετρίας του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος εντόπισε τον χουντίτη και την πορφύρα, δήλωσε στην εφημερίδα «Έθνος», μεταξύ άλλων. «Ήταν μια πολύπλοκη κατασκευή, πολυστρωματική με ύφασμα που εντοπίζεται για πρώτη φορά στη Μακεδονία. Ήταν προσεγμένη με 6-7 στρώματα υλικών, χουντίτη και πορφύρας, και τη φορούσε ο Φίλιππος σε θρησκευτικές τελετές, πιθανόν ως αρχιερέας των ορφικών μυστηρίων. Ήταν ένα προσωπικό και ιερό αντικείμενο που συνόδευε τον νεκρό και αποτεφρώθηκε μαζί του»

Μπορεί η μέχρι τώρα έρευνα του υλικού να απομακρύνει την πιθανότητα, το εύρημα να ήταν ένα κομμάτι ύφασμα που τύλιγε τα οστά πριν από την καύση, αλλά παραμένουν ερωτήματα όπως για παράδειγμα της προέλευσης του χουντίτη υλικού εξαιρετικά δυσεύρετου.

Στην ίδια εκδήλωση ο ανθρωπολόγος Θεόδωρος Αντίκας θα παρουσιάσει τα νέα ευρήματα από τους σκελετούς των τάφων, από τα οποία προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο νεκρός είναι ο Φίλιππος Β’ και η νεκρή η κόρη του Σκύθη βασιλιά Αθέα.

Μιλώντας στο «Εθνος», ο κ. Αντίκας είπε ότι οι ανθρωπολογικές αναλύσεις των οστών έδειξαν πως ο άντρας υπέφερε από χρόνια ιγμορίτιδα, ίσως λόγω του σοβαρού προβλήματος όρασης που αντιμετώπιζε, έφερε εκφυλιστικές αλλοιώσεις και δείκτες που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ήταν ηλικίας 41-49 ετών και είχε ιππική δραστηριότητα. Επιπλέον είχε τραύμα στο αριστερό χέρι, κάτι που αναφέρει και ο Δημοσθένης στο «Περί Στεφάνου Λόγος».

Νέες έρευνες που έκανε ο κ. Αντίκας στα οστά της νεκρής, που βρέθηκε στον τάφο ΙΙ -στον προθάλαμο- δείχνουν ότι πρόκειται για νεαρή γυναίκα περίπου 32 χρόνων, που είχε συντριπτικό κάταγμα στην αριστερή κνήμη και κούτσαινε, ενώ ήταν δεινή ιππέας και πολεμίστρια. Άλλωστε στον χώρο της ταφής της βρέθηκε πλούσιος οπλισμός από ακόντια, βέλη, και ολόκληρη η φαρέτρα της.

Τα χαρακτηριστικά αυτά αποκλείουν τις γυναίκες που είχαν προταθεί (Κλεοπάτρα και Μήδα, γυναίκες του Φιλίππου Β΄και Αδέα και Ευρυδίκη γυναίκα του Φίλιππου Γ΄Αριδαίου) και ενισχύουν την άποψη ότι είναι η ανώνυμη Σκύθισσα, κόρη του βασιλιά Ατέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου