Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

ΟΑΕΔ: 3+1 νέα προγράμματα για την ανεργία και μετά... τέλος

                           


Με τις κοινοτικές επιδοτήσεις να παραμένουν «παγωμένες» μέχρις ότου να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα Επιχειρησιακά Προγράμματα που υπέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης - στον έλεγχο του οποίου πέρασε όλο το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 - μόλις τέσσερα προγράμματα για την τόνωση της απασχόλησης και την ανάσχεση της ανεργίας αναμένεται να «τρέξουν» εντός του 2014.

Άλλα τρία προγράμματα, που στην πράξη αποτελούν «ουρά» του παλαιού ΕΣΠΑ και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε από πόρους του ΟΑΕΔ, υλοποιούνται ήδη.

Τα σημάδια αναφορικά με την ανεργία δεν είναι ενθαρρυντικά, αφού όπως επισημαίνει και ο ΙΟΒΕ στην έκθεσή του, η ανεργία, παρέμεινε στο διαχρονικά υψηλό επίπεδο του προηγούμενου τριμήνου (27,8%).

Στην ίδια έκθεση μάλιστα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στα προγράμματα που αναμένεται να εφαρμοστούν από τον ΟΑΕΔ, καθώς ακόμη και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης που θα φανούν εντός του τρίτου τριμήνου του έτους, θα περιοριστούν από την επίδραση της εποχικής απασχόλησης που θα μειωθεί δραματικά, κυρίως στον τομέα του τουρισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση του ΟΑΕΔ σχεδιάζει να «ρίξει» στην αγορά δύο προγράμματα για την απασχόληση 21.000 ανέργων, το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για άλλους 50.000 άνεργους, ενώ αναμένεται να «τρέξει» και το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για κατάρτισης 50.000 ανέργων μέσω voucher.

Τα τρία προγράμματα έχουν λάβει ήδη την προέγκριση της Κομισιόν, ως «εμπροσθοβαρείς δράσεις» καθώς θεωρείται δεδομένη η καθυστέρηση στην έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων που μόλις τις προηγούμενες ημέρες κατέθεσε στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση.

Στην πράξη έχουν λάβει μια προέγκριση από την Κομισιόν, προκειμένου να υλοποιηθούν εντός του 2014. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν φόβους πως μέσα στο τρέχον έτος δεν πρόκειται να προκηρυχτούν άλλα προγράμματα. Ούτε και για το πρόγραμμα «Youth Grantee», το οποίο δεν χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ, ακολουθεί όμως τις ίδιες χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης.

Τα νέα προγράμματα

Το πρώτο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, αφορά στην επιδότηση κατάρτισης, πρακτικής άσκησης και ολιγόμηνης απασχόλησης, 16.000 ανέργων χαμηλών προσόντων. Όπως επισημαίνει μιλώντας στο Euro2day.gr ο διοικητής του Οργανισμού Θ. Αμπατζόγλου, η κατεύθυνση που έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι τα νέα προγράμματα να συνδυάζουν όσο το δυνατό περισσότερο την κατάρτιση με την πρακτική άσκηση και την απασχόληση, καθώς θεωρείται πως οδηγούν πιο εύκολα στη μόνιμη απασχόληση. Βάσει του σχεδιασμού, οι επιχειρήσεις στις οποίες απευθύνεται ο ΟΑΕΔ, θα πρέπει να δραστηριοποιούνται στους τομείς των υποδομών – ενέργειας, των νέων τεχνολογιών και της ανακύκλωσης.

Το τελευταίο 10ημερο του Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθεί και το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 5μηνη απασχόληση σε φορείς του Δημοσίου, που θα αφορά σε 50.000 ανέργους. Πρόκειται για το γνωστό πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, που αναφέρεται ως προϋπόθεση και στο Μνημόνιο.

Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται από το υπουργείο Εργασίας και δη από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων η έκδοση της σχετικής απόφασης για το πρόγραμμα κατάρτισης με voucher, για 50.000 άνεργους.

Με χρήματα από την... ουρά του προηγούμενου ΕΣΠΑ αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του Σεπτεμβρίουένα ακόμη πρόγραμμα, για την επιδότηση της απασχόλησης 5.000 ανέργων 25 έως 66 ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για την επανάληψη του «τελευταίου» προγράμματος που ολοκληρώθηκε με βάση το παλαιό ΕΣΠΑ, και το οποίο καλύφθηκε από τις εργοδότες μέσα σε δύο ημέρες. Το νέο πρόγραμμα, θα αφορά στην επιχορήγηση των επιχειρήσεων με 450 ευρώ το μήνα προκειμένου να προσλαμβάνουν ανέργους για ένα χρόνο.

Να σημειωθεί ότι, ως «ουρές» του παλαιού ΕΣΠΑ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, τρέχουν τις τελευταίες ημέρες τρία ακόμη προγράμματα.

Το πρώτο, αφορά στην απασχόληση 10.000 ανέργων σε Τοπικές Δράσεις (ΤΟΠΣΑ –ΤΟΠΕΚΟ) και οι αιτήσεις για τις επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλονται από σήμερα. Το δεύτερο αφορά στην επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών επιχειρήσεων που λόγω της θέσης τους επηρεάζεται η λειτουργία τους από τα έργα κατασκευής του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, ενώ το τρίτο αφορά 900 επίδοξους νέους επιχειρηματίες που μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως τις 21 Αυγούστου, για να επιδοτηθούν με 10.000 ευρώ.




24/7/2014
Πηγή: www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου