Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΑΝ.ΕΛ. ΦΩΚΙΔΑΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ


 

Οι ΑΝ.ΕΛ. Φωκίδας έχοντας υψηλή συναίσθηση της ευθύνης έναντι των αγωνιούντων συντοπιτών μας κατόπιν του ολοκαυτώματος του ελαιώνα από την πυρκαγιά της 5ης Αυγούστου, αλλά και συναίσθηση του καθήκοντος της διακριτής λογοδοσίας μας και όχι μιας στείρας όψιμης παλαιοκομματικής διάθεσης κομματικής εκμετάλλευσης , κατά το κοινός λεγόμενο για το «θεαθήναι», συμπαρατασσόμαστε συμπράττουμε και συμπαραστεκόμαστε ουσιωδώς στην ΚΟΙΝΗ λογική και θέληση των πυρόπληκτων και των μη πυρόπληκτων καλλιεργητών του ελαιώνα τόσο για την απόδοση άμεσων και έμμεσων ευθυνών στους αρμόδιους τοπικούς και κεντρικούς ιθύνοντες  ως ορίζει η κρατούσα Νομοθεσία όσο και… πρώτον… στην άμεση συμβολή στο έργο κατάθεσης προτάσεων λύσεων σε κεντρικό κυβερνητικό και τοπικό επίπεδο με σκοπό την ανασυγκρότηση της γεωργικής παραγωγής των πληγέντων και την αποκατάσταση του γεωργικού εισοδήματος τους και δεύτερον της  αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος.
Αμείλικτα τα βασανιστικά ερωτήματα τα οποία αβίαστα ανακύπτουν εκ του αποτελέσματος της υφιστάμενης καταστροφής που υπέστη o ελαιώνας της  Άμφισσας και κατ επέκταση το Δελφικό τοπίο του οποίου αναπόσπαστο κομμάτι είναι ο ίδιος ο ελαιώνας από την πυρκαγιά που ξέσπασε στην καρδιά του παραδοσιακού ελαιώνα και  η οποία κατέκαψε ολοσχερώς έκταση παραγωγικής γης 5.000 περίπου στρεμμάτων και 60.000 αιωνόβιων ελαιόδεντρων των περιοχών Άμφισσας – Ιτέας – Σερνικακίου – Χρισσού..
Η Διάρθρωση της Πολιτικής προστασίας η οποία είναι η καθ ύλην αρμόδια εκ του νόμου
Ν 3013/02 να προλαμβάνει και να καταστέλλει οιαδήποτε πιθανή φυσική η μη
καταστροφή σε εθνικό επίπεδο, ορίζει ρητά τις αρμοδιότητες που διέπουν τους
Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ Βαθμού.
Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Αντιπεριφέρεια Ν.Φωκίδας είναι επιφορτισμένη αλλά και  ορίζεται ως υπεύθυνη  για την ΕΦΑΡΜΟΓΗ του ετήσιου εθνικού σχεδιασμού (άρθρο 12 παρ.β) ο οποίος για την οικεία περιφέρεια είναι αποτέλεσμα ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ κατάθεσης ΠΡΟΤΑΣΗΣ (άρθρο 11 παρ1.γ) για το σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας  σε σχέση πάντα με προγράμματα μέτρα και δράσεις που αναφέρονται στην περιφέρεια (άρθρο 12 παρ 1.γ).
              Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς ποια ήταν και πότε υποβλήθηκε η ΕΙΣΗΓΗΣΗ και η ΠΡΟΤΑΣΗ της περιφέρειας για την πρόληψη και την καταστολή στο ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς στον ελαιώνα της Άμφισσας.
Ομοίως και για τον Δήμο Δελφών προκύπτει το ίδιο ερώτημα ο οποίος εκ του ίδιου νόμου και επί Άρθρου 13 Παρ. 1γ προβλέπεται: «Διατυπώνουν εισήγηση για το σχεδιασμό πολιτικής προστασίας του Ο.Τ.Α., η οποία υποβάλλεται στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας για τη διαμόρφωση σχετικής πρότασης, στο πλαίσιο της πρόβλεψης του άρθρου 11 παρ. 1γ του παρόντος νόμου»
Θα ήταν ενδιαφέρον να δίδονταν στην δημοσιότητα ποια ήταν η εισήγηση του Δημάρχου Δελφών όσον αφορά την πρόβλεψη και εκπόνηση μέτρων πυρασφάλειας του ελαιώνα της Άμφισσας αλλά και πότε αυτή εισήχθη προς την αρμόδια περιφέρεια κατά το τρέχον έτος.
Τα ανωτέρω απαιτούμε να δοθούν στην δημοσιότητα από τους αρμοδίους των φορέων καθόσον οι ανακοινώσεις των αρμοδίων της περιφέρειας έχουν περιοριστεί αλλά και επικεντρωθεί στους «υπαίτιους» Αγρότες , οι οποίοι δεν «καθάρισαν» τα ελαιοκτήματα τους ή «δεν τα καλλιέργησαν» και ως εκ τούτου σε συνδυασμό με τον «στρατηγό άνεμο» η «καταστροφή» ήταν βέβαιη λόγω εύκολης διάδοσης της πυρκαγιάς. Προκειμένου λοιπόν ακυρώσουμε την  πάγια στρατηγική… η οποία  ακολουθείται και εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια από τους Πρόθυμους στην νέα Μνημονιακή Ελλάδα….. του Κοινωνικού αυτοματισμού στρέφοντας  μεροκαματιάρηδες φτωχοποιημένους απαξιωμένους αγρότες λόγω απαξιωμένου παραγόμενου προϊόντος,  και εγκλωβισμένους ελέω Δελφικού Τοπίου μονοκαλλιεργητές ενάντια στους ίδιους βασανισμένους αγρότες οι οποίοι είχαν καλλιεργήσει τα κτήματα τους αλλά η φωτιά δεν τους εξαίρεσαι και καταστράφηκαν, απαιτούμε να δοθούν στην δημοσιότητα οι σχεδιασμοί πρόληψης ,αποτροπής  και καταστολής καταστροφών  της πολιτικής προστασίας για τον ελαιώνα της Άμφισσας και του Δελφικού τοπίου από τους αρμόδιους ιθύνοντες των οικείων ΟΤΑ  α’ και β’ βαθμού.
Επιπροσθέτως αξίζει να επισημανθεί ότι «Η έγκριση του ετήσιου εθνικού σχεδιασμού της πολιτικής προστασίας της χώρας, μετά προηγούμενη εισήγηση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του άρθρου 5
του παρόντος νόμου. Ο ανωτέρω σχεδιασμός διακρίνεται σε εθνικής εμβέλειας προγράμματα, σχέδια, μέτρα και δράσεις των κεντρικών υπηρεσιών των Υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων, καθώς και σε περιφερειακά προγράμματα, μέτρα και δράσεις των περιφερειών της χώρας.
Ο ετήσιος εθνικός σχεδιασμός περιέχει, επίσης, τον προϋπολογισμό πολιτικής προστασίας για κάθε Υπουργείο, καθώς και για τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, από πλευράς λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών και λαμβάνεται υπόψη κατά την κατάρτιση του Κρατικού Προϋπολογισμού του επόμενου οικονομικού έτους»
Σήμερα είναι παγγίνως γνωστό ότι η Μνημονιακή Ελλάδα βιώνει και πορεύεται με  τις εντολές των εξωγενών κυβερνητών μας , και των πρόθυμων δοτών τους στην κυβέρνηση μαριονέτα, και  οι οποίες απαιτούν λιτότητα μέχρι θανάτου των ήδη φτωχοποιημένων και εξαθλιωμένων Ελλήνων. Η κατάρτιση του Προϋπολογισμού γίνεται πάντα υπό τις εντολές της Τρόικας. Ο κουτσουρεμένος Προυπολογισμός της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ έχει συντελέσει προς την κατεύθυνση των οδυνηρών αποτελεσμάτων των οποίων βιώνει η χώρα μας από άκρη σε άκρη από φυσικές και μη καταστροφές των πυρκαγιών.
 
Οι ΑΝ.ΕΛ Φωκίδας προχώρησαν σε ενημέρωση των τεκταινομένων στον ίδιο τον πρόεδρο του Κινήματος και αναφέροντας σχετικά αιτήθηκαν προγραμματισμένες δράσεις οι οποίες δεν θα περιοριστούν στην επιτόπια γνώση και καταγραφή της καταστροφής από αρμόδιο κλιμάκιο του κινήματος αλλά απαίτησαν  από το αρμόδιο με νομική γνώση τμήμα του κόμματος αφού λάβει υπόψιν του το ιδιόμορφο νομικό πλαίσιο (αδόμητο , απαγόρευση ελαιοδενδροκοπής και αναγκαστική μονοκαλλιέργεια ελιάς, κηρυγμένος χώρος ως παραδοσιακός ελαιώνας κλπ)  στο οποίο υπάγεται ο ελαιώνας μας και το Δελφικό τοπίο και το οποίο επιπροσθέτως είναι κηρυγμένο από το έτος 1987 ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ, να εκπονηθεί  συγκροτημένο στοχευμένο
 παραγωγικό σχέδιο  αποκατάσταση της καλλιέργειας της ελιάς, εξειδικευμένο πρόγραμμα  αποζημιώσεων προς ανακούφιση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών  , λόγω της μοναδικότητας και της ιδιομορφίας να εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο  για την πλήρη αποκατάσταση του Τοπίου για το οποίο θυσιάστηκαν γενιές κτηματιών χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη για την διατήρηση και την ύπαρξη του.
Έπεται συνέχεια…….
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ
                                                                                            
                                                                                Συντονιστική επιτροπή ΑΝ.ΕΛ Φωκίδας
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου