Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Αξιοποίηση Ευηνολίμνης: ….εκτός τόπου και χρόνου

    ΠΗΓΗ: e-nafpaktiaPDF Εκτύπωση E-mail


Στο τελευταίο φύλλο η ‘’Φωνή του Πλατάνου’’ έγραφε απευθυνόμενη προς τον δήμαρχο Ναυπακτίας:
<< Για την αξιοποίηση της Ευηνολίμνης, πού θα έδινε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας σε όλη την Ορεινή Ναυπακτία ούτε καν ασχοληθήκατε. Που χρόνος να ασχοληθείτε με τα ορεινά .
Κάποιες μελέτες για την Ευηνολίμνη, ακόμη αναμένονται, πιθανόν για να αποτελέσουν πάλι προεκλογική δέσμευση για την επόμενη δεκαετία όταν οι ηλικιωμένοι θα έχουν πεθάνει και οι νέοι θα έχουν πάρει το δρόμο της ξενιτιάς.>>
Και δεν γράφτηκαν τυχαία ,ήταν οι απόψεις της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων όχι μόνο των χωριών του τέως δήμου Πλατάνου αλλά και όλης της Ορεινής Ναυπακτίας, πού βλέπουν η Ευηνολίμνη να έχει την τύχη των Λουτρών Στάχτης πού έντεκα χρόνια τώρα ..περιμένουν την ‘’αξιοποιησής τους’’.
Δώδεκα χρόνια μετά τα εγκαίνια του φράγματος του Ευήνου το 2001[Φώτο]και τρία από τις δημοτικές εκλογές του 2010 διαβάζοντας το πιο κάτω ρεπορτάζ βλέπουμε ότι οδηγούμαστε σε μια διαδικασία μελετών και χρονοβόρων διαδικασιών πού θα φτάσουν σε βάθος δεκαετίας και αν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής υψώνουν φωνή απόγνωσης ‘’ποιος θα ζει μέχρι τότε ;πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, γιατί από το Φθινόπωρο αρχίζουν τα λουκέτα αφού όπως πάει με τήν μειωμένη κίνηση τού Καλοκαιριού δεν θα αντέξουμε για πολύ’’
Σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμος Ναυπακτίας ανέθεσε την σύνταξη «Μελέτης ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ανάδειξη και αναδιάρθρωση της ορεινής Ναυπακτίας – περιοχή φράγματος Ευήνου». Η μελέτη θα γίνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών το Κέντρο Εκτίμησης Φυσικών Κινδύνων και Προληπτικού Σχεδιασμού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και την ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ, ενώ το κόστος της θα ανέλθει στις 150.000,00 ευρώ.
Στο Δημοτικό συμβούλιο υπήρξαν διαφωνίες και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αναφορικά με την μελέτη.
Ο κ.Κοτρωνιάς είπε ότι θέμα είναι πολύ σοβαρό, διότι πρόκειται για μια μελέτη 150.000€. Και πρόσθεσε πως όσα προβλέπονται στα δυο πρώτα άρθρα της μελέτης (έρευνα πεδίου προσανατολισμένη σε κατάλληλους θεματικούς άξονες και συλλογή δεδομένων που αφορούν το φυσικό περιβάλλον) «υπάρχουν στην «Αιτωλική Αναπτυξιακή». «Ο δήμαρχος Αποδοτίας» πρόσθεσε ο κ. Κοτρωνιάς «είχε υπογράψει σύμβαση με το Γεωπονικό πανεπιστήμιο και υπάρχουνε τα στοιχεία αυτά και στον Δήμο και στην Αιτωλική και τα ξαναπληρώνουμε».
Και συνέχισε γιατί δεν ακλουθείτε την πρακτική του γειτονικού μας Δήμου Δωρίδας πού ένταξε στο ΕΣΠΑ έργα ύψους 17 εκ. ευρώ για την Λίμνη του Μόρνου, όπως και ο Δήμος της Λίμνης Πλαστήρα πού έχει εντάξει έργα πολλών εκ. ευρώ στο ΕΣΠΑ άμεσης απόδοσης και ακολουθούμε μια χρονοβόρα διαδικασία ,αφού μόνο οι αρχικές μελέτες θα τελειώσουν το…2015 και είναι αμφιβόλου αποτελέσματος .
Και συμπλήρωσε ότι η αξιοποίηση της Ευηνολίμνης ήταν η μόνη προεκλογική δέσμευση για τον τ. Δήμο Πλατάνου, της δημοτικής αρχής και έρχεται λίγους μήνες πριν τις εκλογές να ρίξει ‘’στάχτη στα μάτια ‘’των δημοτών.
Από την πλευρά του ο κ. Κοτσανάς συμφώνησε με τον κ Κοτρωνιά και τόνισε ότι «το θέμα είναι πολύ σοβαρό και το εργαλείο που λέγεται ‘’Αιτωλική Αναπτυξιακή ‘’δεν χρησιμοποιείται για καλό σκοπό αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνουμε πάλι τεύχη τα οποία θα είναι ασήμαντα και δεν θα είναι χρήσιμα»,
Εμείς πιστεύουμε ότι η νέα δημοτική αρχή πού θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να ακολουθήσει πρακτικές διαδικασίες μέ έργα άμεσης απόδοσης αξιοποίησης της Ευηνολίμνης και ήπιας τουριστικής ανάπτυξης στα πρότυπα της Λίμνης Πλαστήρα.
Ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια.
Μελέτες και άμεση ένταξη έργων και δράσεων σε προγράμματα με χρηματοδότηση από πολλές πηγές από το ΕΣΠΑ, από κοινοτικά και εθνικά προγράμματα, από την ‘’Αιτωλική’’ πού έχει τη γνώση και την εμπειρία ,από τον ίδιο τον Δήμο, από την ΕΥΔΑΠ όπως κάνει ήδη ο Δήμος Δωρίδας για τήν ανάπτυξη της παραλίμνιας ζώνης του Μόρνου, από το πρόγραμμα‘’ΠΙΝΔΟΣ’’ ,από ιδιώτες ,από Ομογενείς και από άλλες πηγές.
Μόνο έτσι πιστεύουμε θα επιβιώσει η Ορεινή Ναυπακτία και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Φωτογραφίες από το αρχείο της ‘’Φωνής του Πλατάνου’’ από τα εγκαίνια του φράγματος Ευήνου το 2001 από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και από τον υπουργό Δημοσίων έργων Χρήστο Βερελή. Όπως επισημάνθηκε τότε ήταν η πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού στη Ορεινή Ναυπακτία ,έστω και με ελικόπτερο ,έστω και για λίγες ώρες.   
 
  
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου