Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Δημοσιογράφος επέστρεψε.... βραβείο

Ούγγρος δημοσιογράφος επέστρεψε βραβείο που του απονεμήθηκε «από λάθος»

Ένας αμφιλεγόμενος ούγγρος δημοσιογράφος, ο Φέρεντς Σανισλό, γνωστός για τις αντισημιτικές θέσεις του και για δηλώσεις του εναντίον των Ρομά, επέστρεψε χθες το βράδυ, έπειτα από κύμα διαμαρτυριών, ένα βραβείο που του είχε πρόσφατα απονεμηθεί από το κράτος.
Στις 14 Μαρτίου, στο περιθώριο των τελετών για την Εθνική Εορτή της 15ης Μαρτίου, είχε απονεμηθεί στον Φέρεντς Στανισλό το βραβείο Tancsics, ένα από τα σημαντικότερα δημοσιογραφικά βραβεία στην Ουγγαρία.

Το βραβείο αυτό "δεν αξίζει τον κόπο αν βλάπτει τη χώρα μας", δήλωσε χθες το βράδυ ο δημοσιογράφος στη διάρκεια της εκπομπής του "Παγκόσμιο Πανόραμα" στο τηλεοπτικό δίκτυο Echo TV, που πρόσκειται στο συντηρητικό κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Ουγγαρία είχαν ζητήσει να αφαιρεθεί το βραβείο αυτό από τον Φέρεντς Στανισλό. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βράβευσή του, δέκα δημοσιογράφοι στους οποίους έχει απονεμηθεί το βραβείο Tancsics, επέστρεψαν τα βραβεία τους στις αρχές.

Το 2011, ο Σανισλό είχε καταδικασθεί από την αρχή που επιβλέπει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επειδή είχε παρομοιάσει τους Ρομά με "πιθήκους". Το Echo TV είχε υποχρεωθεί τότε να πληρώσει πρόστιμο 500.000 φιορινιών (περίπου 1.640 ευρώ).

Ο Σανισλό είχε ήδη προκαλέσει πολεμική το 2009, υποστηρίζοντας ότι, εξαιτίας της απώλειας της γεωπολιτικής σημασίας του Ισραήλ, ως το 2020 η χώρα θα έχει αδειάσει από τον πληθυσμό της. "Όμως ποιος θα ήθελε έξι εκατομμύρια Ισραηλινούς;", είχε αναρωτηθεί.

Ο ούγγρος υπουργός Ανθρώπινων Πόρων Ζόλταν Μπάλογκ είχε διαβεβαιώσει πως δεν γνώριζε τις αντισημιτικές δηλώσεις του Φέρεντς Σανισλό και πως δεν έχει κάποιο νομικό μέσο για να του αφαιρέσει το βραωείο.

Ωστόσο έστειλε την Τρίτη επίσημη επιστολή στον Φέρεντς Σανισλό ζητώντας του να επιστρέψει τη διάκριση που του απονεμήθηκε "από λάθος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου