Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ: Αξίζουμε καλύτερη τύχη

ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ    
της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
Κυριακή 10 Μαρτίου στις 11 πμ, στο ΞΕΝΙΑ

Αξίζουμε καλύτερη τύχη
(αρκεί ν’ αλλάξουμε τρόπο και δρόμο)

Σχεδόν δυόμιση χρόνια μετά τις δημοτικές εκλογές στον δήμο Ναυπακτίας, και οι περισσότεροι συμφωνούμε, ότι δεν άξιζε στην Ναυπακτία τέτοια τύχη. Με τον κ. Μπουλέ στο τιμόνι, ο δήμος συνεχίζει λες και δεν έχει αλλάξει τίποτε. Οι απ’ ευθείας αναθέσεις, η αδιαφάνεια στις προμήθειες, η αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του δήμου, η αυταρχική νοοτροπία στη διοίκηση, μαραζώνουν τη Ναύπακτο και τη Ναυπακτία. Το οδικό δίκτυο είναι σε άσχημη κατάσταση ενώ ούτε για το πόσιμο νερό, δεν μπορούν να είναι σίγουροι, κάτοικοι και επισκέπτες. Ο ΧΥΤΑ λειτουργεί με απαράδεκτο τρόπο και κάθε τόσο στέλνει τα μολυσματικά στραγγίσματα των σκουπιδιών στον Εύηνο, παίζοντας παιχνίδια με την υγεία των κατοίκων. Οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και την ΔΕΥΑΝ πάνε κι έρχονται, ενώ ο δήμος δυσκολεύεται ν’ αλλάξει τις λάμπες στα χωριά, να κλείσει λακκούβες και να κόψει τα χόρτα. Ο δήμαρχος γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων. Δεν είναι καθόλου τυχαία η παραίτηση του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Ναυπάκτου, αν και είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του κ. Μπουλέ.

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Ναύπακτο παραμένει, χωρίς ο δήμος να παίρνει πρωτοβουλίες γι’ αυτό, εκτός από το να κάνει αποσπασματικές μελέτες (τρεις μέχρι τώρα) που δεν οδηγούν πουθενά. Ο ποδηλατόδρομος μόνο στα λόγια υπάρχει, το ΞΕΝΙΑ εξακολουθεί να μένει αναξιοποίητο, το Γρίμποβο και η Ψανή γεμίζουν με λύματα, το έργο της αποχέτευσης καθυστερεί, αν και ο κ. Μπουλές συμφώνησε να πληρώσει το «πανωπροίκι» των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ στον εργολάβο. Το πρώτο κύτταρο του ΧΥΤΑ ήδη γέμισε από σκουπίδια, αφού κανείς δεν ασχολείται σοβαρά με την βελτίωση της ανακύκλωσης και τον εμπλουτισμό της με νέες μεθόδους.

Με το οικιστικό και την επέκταση του σχεδίου πόλης κανείς δεν καταπιάνεται με σοβαρό τρόπο. Η εφορία και όχι μόνο, έφυγε από την Ναύπακτο, το ΙΚΑ αλλά και το ΤΕΙ είναι υπό διωγμό, με τον δήμο Ναυπακτίας απλό παρατηρητή των γεγονότων. Τα σχολεία είναι σε διπλοβάρδια ξανά μετά από είκοσι χρόνια και ο δήμαρχος αρνείται να δώσει ένα ποσό γύρω στις 300.000 ευρώ, ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία το πρωί. Προτιμά να πληρώνουν σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο οι γονείς, σηκώνοντας στις πλάτες τους το κόστος της διπλοβάρδιας.

Το πόρισμα για την πρώην Αναπτυξιακής Ναυπάκτου εντόπισε γενικευμένα φαινόμενα κακοδιοίκησης, αλλά ο κ. Μπουλές αρνήθηκε  να το στείλει στον εισαγγελέα και τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης. Είναι προφανές ότι τον βολεύει το «κουκούλωμα».

Μέσα σε αυτό το κλίμα ακόμα και στελέχη της παράταξης του κ. Μπουλέ αποστασιοποιούνται, (είχαμε και την πρώτη ανεξαρτητοποίηση δημοτικού του συμβούλου), ενώ ελάχιστοι συμπολίτες μας, ελπίζουν πως κάτι καλό θα προκύψει, στο λίγο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές.

Από την άλλη μεριά, πρόσωπα και ομάδες που έχουν σοβαρές ευθύνες για το κατάντημα του πρώην δήμου Ναυπάκτου, βλέποντας τον κ. Μπουλέ να παραπαίει και να φυλλορροεί, προσπαθούν να βγουν ξανά στο προσκήνιο. Εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν, να ξαναγυρίσουμε στο αποτυχημένο παρελθόν. Είναι αλήθεια ότι ο σημερινός δήμαρχος δεν διαφέρει από αποτυχημένες επιλογές του παρελθόντος.

Αλλά η Ναυπακτία δεν αξίζει καλύτερη τύχη;

Εμείς στην ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό. Όχι μόνο αξίζουμε καλύτερη τύχη αλλά επιπλέον, είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε γι’ αυτό. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα η συμμετοχή στα κοινά. Η ανακύκλωση είναι καλή για τα απορρίμματα, αλλά δεν προσφέρει τίποτα, το να ανακυκλώνεις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος. Ειδικά σήμερα που η χώρα μας είναι φυλακισμένη στα δεσμά των μνημονίων, είναι επιτακτική ανάγκη να τα αλλάξουμε όλα. Εμείς στην ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλά δεν έχουμε την αποκλειστικότητα. Για εμάς είναι φανερό πως όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας, συμφωνούν στις παραπάνω αυτονόητες διαπιστώσεις. Θέλουμε λοιπόν, μαζί με όλους αυτούς,  να δουλέψουμε για να αλλάξει ο δήμος Ναυπακτίας, όχι μόνο τον καπετάνιο, αλλά το σπουδαιότερο την ρότα του καραβιού.

Αυτή την περίοδο, 16 μήνες πριν από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τον Ιούνιο του 2014, πολλοί συζητούν για το τι πρέπει να γίνει. Κάποιοι νοιάζονται για το πώς θα διατηρήσουν τις καρέκλες τους και άλλοι για το πώς θα τις ξαναπάρουν. Εμάς τέτοιου είδους συζήτηση δεν μας ενδιαφέρει. Προτιμούμε να κουβεντιάσουμε ανοικτά για τα προβλήματα του δήμου, να συνδιαμορφώσουμε και να καταθέσουμε προτάσεις, να βάλουμε πλάτη στην συγκρότηση μιας «αυτοδιοικητικής συμμαχίας», που θα διεκδικήσει με αξιώσεις να κερδίσει τις εκλογές και να διοικήσει τον δήμο, με άλλη λογική απ’ αυτήν που έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα.

Γι’ αυτό και καλούμε όσους θέλουν να συνεισφέρουν σε αυτή την κατεύθυνση, να συζητήσουμε ανοικτά. Στην γενική μας συνέλευση καλούμε όχι μόνο τα παλιά ή τα νέα μέλη της ΚΙΝΗΣΗΣ, αλλά κάθε καλοπροαίρετο συνδημότη που θέλει ν’ αλλάξουν τα πράγματα στον δήμο μας. Δεν μας ενδιαφέρουν οι κομματικές ταμπέλες κανενός. Μας ενδιαφέρει όμως και πολύ μάλιστα η ανιδιοτέλεια, η διάθεση προσφοράς στα κοινά, οι φρέσκιες ιδέες, οι προτάσεις που μεγιστοποιούν το κοινό όφελος, η συμμετοχή, η διάθεση για ομαδική δουλειά και η δημοκρατική λειτουργία. Μας ενδιαφέρει επίσης να συμμαχήσουμε με κάθε δημότη, κάθε ομάδα, χωρίς αποκλεισμούς, εφ’ όσον έχει επιλέξει να κινηθεί σε ανάλογη κατεύθυνση. Και αυτό γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαθεί και η επόμενη πενταετία.

Αυτή θα είναι η ατζέντα της συζήτησης στην ανοικτή γενική συνέλευση της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Με ποιους τρόπους, με ποιες προτάσεις, με ποια αυτοδιοικητική λογική, με ποιες συμμαχίες, με ποιες διαδικασίες θα συγκροτηθεί η ομάδα που θα διεκδικήσει τον δήμο για να τον αλλάξει. Εμείς δηλώνουμε ανοικτά, ότι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό σε αυτή την κατεύθυνση.  Καταλαβαίνουμε όμως ότι δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε αυτή την διάθεση. Γι’ αυτό και η πρόσκλησή μας είναι ανοικτή.

Ας ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για το πώς και τι είναι ανάγκη να γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου