Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Πρόταση - έκπληξη Κουρουμπλή για νέο εκλογικό νόμοΕπανέρχονται τα σενάρια για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ ορόσημο για τις αποφάσεις σχετικά με το θέμα αυτό είναι όπως και για τον ανασχηματισμό είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να ανοίξει το θέμα εντός του Μαΐου και μάλιστα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται και στο “Βήμα της Κυριακής” ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής προσανατολίζεται στο να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους πολίτες από το 17ο έτος της ηλικίας τους. Επίσης υπάρχει σκέψη οι 270 έδρες να κατανέμονται με απλή αναλογική και να υπάρχει bonus 30 εδρών στον πρώτο κόμμα εφόσον αυτό φτάσει ή ξεπεράσει το 40% των ψήφων, ενώ το ίδιο θα προβλέπεται και για συνασπισμούς κομμάτων.

Δεν αποκλείεται να ψηφίζουν πλέον και οι απόδημοι Έλληνες, ενώ υπάρχουν και σκέψεις για αλλαγές στο σύστημα εκλογής με σταυρό προτίμησης. Ωστόσο η μεγάλη αλλαγή ενδέχεται να είναι το “σπάσιμο” των μεγάλων περιφερειών ώστε να μην δίνουν περισσότερους από δέκα βουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου