Κυριακή 1 Μαΐου 2016

ΔΕΝ ΔΩΣΑΝΕ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ... ΠΑΡΑΛΙΑΚΑ!.. Η Σχετική Κ.Υ.Α.


Τελικά θα πρέπει να συμβιβαστούμε με τη "σκληρή πραγματικότητα" ότι τίποτε πια δε λειτουργεί σ'  αυτό το κράτος.....  Για το μόνο που νοιάζονται οι κυβερνόντες είναι το πως θα συγκεντρώσουν χρήματα ή το πως θα υπογράψουν νέα Μνημόνια......  Για το αν λειτουργούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες κανένας τους δε νοιάζεται με αποτέλεσμα να δρούν "ελεύθερα" τα κάθε λογής "λαμόγια" και να αυξάνονται.....

Τελευταία είχαμε την πληροφορία ότι παραλιακά καταστήματα της Ναυπάκτου, με ή χωρίς την απειλή της "απόλυσης" ΔΕΝ κατέβαλαν σε εργαζόμενους (ωρομίσθιους, ημερομήσθιους ή περιοδικά εργαζόμενους) το αναλογούν Δώρο Εορτών τους..... Και οι εργαζόμενοι με τον φόβο και μόνο μιας απόλυσης από την, έστω και υποτυπώδη εργασία τους, δεν έκαναν καμία καταγγελία.... Κάτι που θεωρούμε πως στις μέρες "ανεργίας" που ζούμε, είναι λογικό!...


Περιμέναμε να έρθει το Πάσχα για να δούμε αν πράγματι αυτό συμβαίνει...
Και σήμερα ρωτήσαμε μερικούς που εργάζονται σε παραλιακά κέντρα της Ναυπάκτου ως γκαρσόνια, βοηθοί μαγείρων ή λαντζέρηδες, αν τα αφεντικά τους κατέβαλαν την Μ. Πέμπτη το Δώρο τους, άλλοι γέλασαν ειρωνικά..... Άλλοι μας ρώτησαν : Τι είναι αυτό;... Και άλλοι απάντησαν ευθέως: ΟΧΙ.... "Γιατί πήραμε τα Χριστούγεννα;"

Πιστεύουμε πως το Εργατικό Κέντρο και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι γνώστες του φαινομένου....

Γιατί δεν επεμβαίνουν ώστε να βοηθήσουν τους φτωχούς ημιεργαζόμενους; Γιατί γίνονται συνεργοί στην κερδοσκοπία των "αφεντικών";...  Γιατί, μη μας πουν πως, δεν αφαιρούν από το δικό τους εισόδημα τα αναλογούντα ΔΩΡΑ και τα χρεώνουν στους εργαζομένους χωρίς να τα καταβάλλουν;..

Οι φοροτεχνικοί της Ναυπάκτου τι έχουν να πουν επ'  αυτού;ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Η μη καταβολή του δώρου Πάσχα αποτελεί ποινικό αδίκημα. Σύμφωνα με τις διατάξεις της Κ.Υ.Α. 19040/81 (ΦΕΚ 742/Β/81) των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας που εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 1 του Ν. 1082/80 (ΦΕΚ 250/Α780) καθορίζεται πάγια το σύστημα υπολογισμού του Δώρου εορτών Πάσχα, στην οποία προβλέπεται ότι:
Στο αρ.1, παρ.2 προϋπόθεση καταβολής του επιδόματος Πάσχα 2016 είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσεως) του μισθωτού μέσα στο χρονικό διάστημα από 01-01-2016 μέχρι 30-04-2016.
Στο αρ.3 παρ.1 ως βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα. Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσεως της σχέσεως.
 • Στο αρ. 10 παρ.1 ορίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος Πάσχα θα γίνει μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη (27/4/2016). Τα επιδόματα εορτών δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
 • Για την καθυστέρηση καταβολής του Δώρου Πάσχα, το οποίο θεωρείται τακτική αποδοχή, όπως έχει γίνει αυτό δεκτό πάγια από τη Νομολογία του Αρείου Πάγου, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του ΑΝ. 690/45, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 8, παρ.1 του Ν. 2336/95.

 • Με βάση την προαναφερόμενη διάταξη, κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές του Δώρου Πάσχα, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του Υπουργείου Εργασίας (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ή της οικείας Αστυνομικής Αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων, με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το πόσο δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. Η εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 417 επ. του ΚΠΔ.

  Κατόπιν όλων αυτών, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, στους οποίους δεν έχει καταβληθεί το δώρο μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη (27/4/2016) καλούνται όπως ενημερώσουν άμεσα τα Διοικητικά Συμβούλια των συνδικαλιστικών ενώσεων.


  4 σχόλια:

  1. Ποινικό αδίκημα? Σιγά τα ωά. Η συνεχιζόμενη παραβίαση του Συντάγματος τι είναι, πλημέλημα?

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτοί οι εργαζόμενοι είναι μέλη του Εργατικού Κέντρου;.... Πληρώνουν συνδρομή;.. Αν όχι... Γιατί να ενδιαφερθούν ο Χάρος και η παρέα του;... έχουν άλλες ασχολίες.... Να μαζέψουν τρόφημα και φάρμακα για τους Μετανάστες... Για τους ντόπιους θα νοιαστούν;...

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προτείνουμε αιφνίδια κατάληψη του ελληνοφοβικού εργατικού κέντρου με μετατροπή και αλλαγή της χρήσης του για φιλοξενία αστέγων και ξήλωμα/ξεπούλημα του εξοπλισμού του.'Ετσι κι αλλοιώς δεν προσφέρει κάτι σ’ εμάς, παρά μόνον υπηρετεί την νέα καπιταλιστική τάση διεθνοποίησης κι αφανισμού του λαού μας.

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 'Αν περιμένετε από το Ε.Κ. ...σωθήκατε! Είναι γνωστό οτι παίζει πολύ βρώμικο ρόλο. Να επέμβει ο Ρουβίκονας!!!

   ΑπάντησηΔιαγραφή