Μεταμεσονύχτιες διαπραγματεύσεις είχε η ηγεσία της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των θεσμών με στόχο να υπάρχει σήμερα μία πρώτη συμφωνία στο νέο έκτακτο Eurogroup που έχει οριστεί για νωρίς το μεσημέρι, παράλληλα με τις εργασίες της συνόδου Κορυφής που λαμβάνει χώρα σήμερα και αύριο.
Οι δανειστές έκαναν σαφές ότι δεν εμπιστεύονται τις προτάσεις της Ελλάδας και ζήτησαν μέσω εγγράφου την υποκατάσταση πολλών από τα μέτρα ειδικά αυτά που αυξάνουν εισφορές και φόρους σε επιχειρήσεις με άλλα.
Η ελληνική πλευρά έκανε σαφές ότι αδυνατεί να συμφωνήσει καθώς η νέα πρόταση «μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες”.
Ο πρωθυπουργός μετέβη μαζί με το μισό υπουργικό συμβούλιο στις Βρυξέλλες για συναντήσεις κορυφής που μετέφεραν χρονικά και τελικά κατέστησαν σύντομη και άκαρπη ελλείψει συμφωνίας κλείνοντας νέο ραντεβού για σήμερα. Αμέσως μετά η ελληνική ομάδα, συνεδρίασε στις Βρυξέλλες και μετά τα μεσάνυχτα ξεκίνησε ο νέος γύρος κορυφής μεταξύ του Α Τσίπρα και των εκπροσώπων των δανειστών.
Οι αλλαγές όμως ξεκίνησαν στο νέο σχέδιο που επιχειρείται με την απόφαση να αποσυρθεί το ήμισυ των μέτρων αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Η κυβέρνηση σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου εργασίας, αποσύρει την πρότασή της αύξηση της εισφοράς κατά 5% στις επικουρικές και κατά 1% στις κύριες, για τον κλάδο ασφάλισης.
Οι δανειστές πιέζουν για να αυξηθούν σε συντελεστή ΦΠΑ 23% τα βασικά τρόφιμα και η εστίαση, αλλά και να πάνε στο 13% τα ξενοδοχεία. Ζητούν την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά αλλά και άλλων εξαιρέσεων που σήμερα υπάρχουν.
Στο ασφαλιστικό ζητούν την πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/2010 που προβλέπει την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από φέτος με σταδιακή μείωσή τους και με ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές.
Απαιτούν επίσης εφαρμογή από τον Ιούλιο των αλλαγών για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων με γενικό κανόνα σύνταξη στα 67 για όλους ή σύνταξη στα 62 έτη αν υπάρχουν 40 έτη ασφάλισης. Εξαιρούν στις πρόωρες τα βαρέα επαγγέλματα και τις μητέρες παιδιών ΑΜΕΑ. Για το ΕΚΑΣ οι θεσμοί ζητούν κατηγορηματικά της κατάργησή του έως το 2017 και όχι την αντικατάστασή του από το 2018 και έως το 2020 που προτείνει η κυβέρνηση.
Οι δανειστές προτείνουν επίσης την αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%, την σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015. Ζητούν επίσης την κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2015 και την εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας.
Ο κ. Τσίπρας αναχωρώντας χθές για τις Βρυξέλλες είπε σε συνεργάτες του για την μη αποδοχή των ισοδυνάμων που προτείνει η κυβέρνηση «αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου