Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Αναστάτωση στους δανειολήπτες! Σε απόγνωση 65.000 που πήραν δάνειο σε ελβετικό φράγκο!

Aγωνία στους 65.000 δανειολήπτες που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο με ελβετικό νόμισμα, προκαλεί η άρση της υποστήριξης της ισοτιμίας του φράγκου έναντι του ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται το enikonomia.gr, το γεγονός ότι η ισοτιμία ευρώ - φράγκου έχει υποχωρήσει και οδηγεί σε άλμα για το φράγκο κατά 15%, γεγονός που σημαίνει ότι και το άληκτο Κεφάλαιο προς αποπληρωμή των δανειοληπτών αυξάνεται κατά 15%.

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είχαν κάνει την εμφάνισή τους το 2006 και διαφημίστηκαν έντονα τόσο το 2007 όσο και το 2008, λόγου του χαμηλού επιτοκίου libor της περιόδου στο 2% - 2,5%, όταν το ευρωπαϊκό επιτόκιο κυμαίνονταν αντίστοιχα στο 3,6% - 5%.

Την αγωνία του εκφράζει και ο Σύλλογος Δανειοληπτών με ελβετικό φράγκο που το τελευταίο διάστημα έχει προσφύγει στα δικαστήρια για δικαίωση δανειοληπτών.

Πριν λίγο καιρό, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης δίνει λύση στο πρόβλημα δυο δανειοληπτών με μία γενναία απόφαση, υποχρεώνοντας την Τράπεζα να υπολογίσει τα δάνεια με την ισοτιμία που ίσχυε κατά το χρόνο εκταμίευσης.

Αυτό σημαίνει ότι για τους δανειολήπτες αυτούς, η Τράπεζα υποχρεώνεται να υπολογίσει τα δάνειά τους με τις ισοτιμίες (ευρώ/ελβετικού φράγκου) που ίσχυαν κατά τις ημερομηνίες εκταμίευσής τους!

Για την ιστορία, η ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ από την Ελβετία μπήκε σε εφαρμογή το Σεπτέμβριο του 2011 για να αντιμετωπιστεί η απειλή του αποπληθωρισμού και να προσφερθεί στήριξη στους εξαγωγείς της χώρας.

Αν και το ελβετικό φράγκο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η υπερτίμηση έχει μειωθεί στο σύνολο της από την εισαγωγή της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας. Η οικονομία ήταν σε θέση να επωφεληθεί από αυτή τη φάση για να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση.

Ραγδαία η ανατίμηση του φράγκου
Στο μεταξύ, το ελβετικό φράγκο εκτοξεύθηκε έναντι του ευρώ έως και 41%, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας (SNB) να άρει το κατώτατο όριο των 1,20 φράγκων ανά ευρώ που είχε θεσπίσει από τον Σεπτέμβριο του 2011 για να προστατεύσει την οικονομία της χώρας από την ύφεση.

Στη συνέχεια, η ανατίμηση του φράγκου περιορίσθηκε και η ισοτιμία από 0,85 φράγκα ανά ευρώ διαμορφωνόταν πριν από λίγο στα 1,02 φράγκα ανά ευρώ.

Πάλι, βέβαια, η ανατίμηση του φράγκου - και αντίστοιχα η υποτίμηση του ευρώ - είναι τεράστια. Έναντι του δολαρίου, το φράγκο ανατιμάτο κατά 14% και διαμορφωνόταν στα 0,87 φράγκα ανά δολάριο.

Το πολωνικό νόμισμα, το ζλότι, και οι μετοχές των πολωνικών τραπεζών έκαναν βουτιά, μετά την ανακοίνωση της άρσης του πλαφόν από την Ελβετία, καθώς αυξάνεται το κόστος εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων που έχουν πάρει Πολωνοί με νόμισμα αναφοράς το φράγκο.

Οι πολωνικές τράπεζες είχαν στα χαρτοφυλάκια τους στις 30 Νοεμβρίου 2014 στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό νόμισμα ύψους 131 δισ. ζλότι, ποσό που αντιστοιχεί στο 46% του συνόλου των στεγαστικών δανείων.

Οι Πολωνοί και κάτοικοι άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης είχαν σπεύσει να συνάψουν δάνεια σε ελβετικό νόμισμα και ευρώ, επειδή ήταν φθηνότερα έως την κρίση του 2008, για να δουν στη συνέχεια το κόστος εξυπηρέτησής τους να αυξάνεται λόγω των μεταβολών στις αγορές συναλλάγματος.

Η ισοτιμία του ζλότι υποχώρησε 14% έναντι του φράγκου.

Η άρση την κατώτερης ισοτιμίας με το ευρώ προκάλεσε σοκ και στους Ελβετούς εξαγωγείς. «Η σημερινή απόφαση της SNB είναι ένα τσουνάμι. Για την εξαγωγική βιομηχανία και τον τουρισμό και τελικά για όλη τη χώρα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Swatch Νικ Χάγιεκ, προσθέτοντας: «Μου λείπουν τα λόγια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου