Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Στο Δήμο ο μισθός του Δημάρχου


Ναυπακτία. Δεν θα παίρνει το µισθό ο δήµαρχος!     
Tης ΒΑΣΩΣ ΒΗΤΤΑ
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στη μείωση των δαπανών στοχεύει η νέα δημοτική αρχή Ναυπακτίας, προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους, που σίγουρα θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν κάπου αλλού, όπου θα υπάρχει ανάγκη.
 
Και επειδή πάντα ο αρχηγός δίνει το παράδειγμα, έτσι και στο δήμο Ναυπακτίας ο δήμαρχος Τάκης Λουκόπουλος έκανε την αρχή με το να μην λαμβάνει το μισθό του δημάρχου, αλλά και να μην παίρνει τα αυτοκίνητα του δήμου για τις μετακινήσεις του. Όπως μαθαίνουμε, χρησιμοποιεί πάντα το δικό του αυτοκίνητο με δικά του έξοδα. Τα δυο τζιπ που έχει ο δήμος, χρησιμοποιούνται από τους υπαλλήλους για τις υπηρεσιακές τους μετακινήσεις και μόνο εφόσον εκδοθεί το σχετικό δελτίο. Οι αντιδήμαρχοι επίσης χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα του δήμου, αλλά με μέτρο και εφόσον υπάρχει ανάγκη. Δεν υπάρχει πλέον κρατικό αυτοκίνητο, το οποίο να παίρνει ο καθένας και να κάνει και τις προσωπικές του μετακινήσεις, ούτε βέβαια να το παίρνει το βράδυ στο σπίτι του.
 
Οι άμισθοι αντιδήμαρχοι και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα του δήμου, αφού θα ήταν υπερβολή να επιβαρυνθούν και με τα έξοδα μετακίνησης για δουλειές του δήμου, την ώρα που δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ αντιμισθία. Ο νέος δήμαρχος έχει φροντίσει να αξιοποιήσει όλους σχεδόν τους δημοτικούς του συμβούλους, σε διάφορες άμισθες θέσεις, αποζητώντας όλοι να προσφέρουν στον τόπο τους. Επίσης ο κ. Λουκόπουλος προτίμησε να μην προσλάβει ειδικούς συνεργάτες, ούτε καν νομικούς ή πολιτικούς μηχανικούς που σίγουρα θα είχε ανάγκη ο δήμος, ώστε να μην δαπανώνται χρήματα από το δημοτικό κορβανά. Αρχή του νέου δημάρχου είναι να προσπαθήσει να αποφύγει τους ειδικούς συνεργάτες για να μην προσθέτει οικονομικό βάρος στις πλάτες των δημοτών.
 
Βαρύτητα στην καθαριότητα
Μεγάλη προσπάθεια γίνεται και στην καθαριότητα, παρόλο που, στη Ναυπακτία η κατάσταση δεν ήταν ιδιαίτερα άσχημη. Ο νέος αντιδήμαρχος Ανδρέας Κοτσανάς βρίσκεται καθημερινά επί ποδός, προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα. Αυτό που προγραμματίζει η δημοτική αρχή, τόσο στο θέμα της καθαριότητας, αλλά και σε άλλα, είναι να συνταχθεί ένα ετήσιο πρόγραμμα, ώστε ο κάθε τομέας να γνωρίζει τι θα κάνει. Για παράδειγμα οι καθαρίστριες θα γνωρίζουν, ότι στις αρχές Σεπτέμβρη κάθε έτους θα πρέπει να δίνουν βαρύτητα στα σχολεία, ώστε να είναι έτοιμα κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι εργάτες καθαριότητας θα γνωρίζουν ότι από τα μέσα του Σεπτέμβρη θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία καθαρισμού των φρεατίων, προκειμένου οι πρώτες βροχές να μην πνίγουν την πόλη, κ.λπ. Το ίδιο περίπου θα ισχύσει και με τις κατά τόπους πολιτιστικές εκδηλώσεις συλλόγων, τις οποίες θα στηρίζει οικονομικά ο δήμος, αλλά με προγραμματισμό στην αρχή κάθε έτους.
 
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό στην περασμένη δημαρχιακή θητεία οι αμοιβές του δημάρχου, των αντιδημάρχων και των ειδικών συμβούλων έφθαναν τις 220.000 ευρώ ετησίως. Η παρούσα δημοτική αρχή προσπαθεί να μειώσει αυτές τις δαπάνες στο μισό. Αυτό σημαίνει ότι με 100.000 ευρώ ετησίως, σε πέντε χρόνια θα μαζευτεί ένα ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ, το οποίο, για παράδειγμα, θα μπορεί να διατεθεί στις κοινωνικές δομές του δήμου, προκειμένου να στηριχθούν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ακόμα και επιβίωσης. Αν η νέα δημοτική αρχή καταφέρει να υλοποιήσει αυτό το στόχο, όπως επίσης και το στόχο της μείωσης των δαπανών μετακίνησης και χρήσης των οχημάτων, τότε θα μπορεί να παράξει μεγαλύτερο έργο...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου