Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΕΡΧΟΝΑΙ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ /Διαμονής - Σταθ. τηλεφωνίας


Του Κωστή Πλάντζου
   
Για την υποδοχή των δηλώσεων και την είσπραξη των νέων φόρων που επιβλήθηκαν με το «συμπληρωματικό μνημόνιο» ετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, με αποφάσεις που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κύριος Γιώργος Πιτσιλής, ορίζεται ότι:

- ΕΝΦΙΑ 2016: Στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ που θα πληρωθεί φέτος, από τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο και μετά, τα αγροτεμαχια που έχουν δηλωθεί στο Ε9 από τα φυσικά προσωπα (μισωτούς, συνταξιούχους κλπ) θα προσαυξήσουν τον συμπληρωματικό φόρο, που από φέτος επιβάλλεται από συνολο περιουσίας 200.000 ευρώ.

- ΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: Ο φόρος αυτός θα επιβάλλεται από την 1η-1-2018 σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα, ανά ημερήσια χρήση δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας ως εξής:

Για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα:
1-2 αστέρων 0,50€

3 αστέρων 1,50€

4 αστέρων 3,00€

5 αστέρων 4,00€

Για τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα:

1-2 κλειδιών 0,25€

3 κλειδιών 0,50€

4 κλειδιών 1,00€

Ο φόρος θα επιβάλλεται από τις επιχειρήσεις της προηγούμενης παραγράφου κατά την έκδοση του φορολογικού στοιχείου και θα αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις, οι οποίες θα πρέπει να υποβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης κάθε φορολογικού στοιχείου. Ο εν λόγω φόρος δεν θα επιβάλλεται στις περιπτώσεις δωρεάν παροχής υπηρεσιών διαμονής από τις ως άνω επιχειρήσεις.

- ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ: Από την 1η-1-2017 θα επιβάλλεται τέλος υπέρ του Δημοσίου, με την ονομασία «τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας», το οποίο θα βαρύνει τους συνδρομητές (καταναλωτές-πελάτες) των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας.

Το τέλος αυτό θα επιβάλλεται επί κάθε μηνιαίου λογαριασμού κάθε σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή/ και ευρυζωνικής πρόσβασης και θα υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, προ του ΦΠΑ.

Το τέλος θα εισπράττεται από τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας από τους συνδρομητές και θα αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις που θα πρέπει να υποβάλλονται μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την έκδοση κάθε λογαριασμού, ανεξαρτήτως του χρόνου της εξόφλησής του.

- ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΑ ΜΙΚΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ: Για όλα τα τυχερά παίγνια, η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα έσοδα καθορίζεται σε 35% επί του μικτού κέρδους που αφορά τα ποσά τα οποία προέρχονται από την εκμετάλλευση της δραστηριότητας του κατόχου της άδειας.

Τα έσοδα αυτά θα πρέπει να αποδίδονται στο Δημόσιο εντός 16 ημερών από το τέλος του ημερολογιακού μήνα που αφορούν.

Το μέτρο αυτό ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016. Για έσοδα που έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η-1-2016 έως και το τέλος του προηγούμενου μήνα από το μήνα δημοσίευσης του σχετικού νόμου (30-4-2016), η καταβολή θα πραγματοποιείται εμπρόθεσμα εντός 16 ημερών από το τέλος του ημερολογιακού μήνα δημοσίευσης του νόμου.

Το ειδικό τέλος των 0,05 ευρώ, ανά στήλη, σε κάθε παίγνιο της ΟΠΑΠ ΑΕ, καταργήθηκε - με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν.4346/2016 - από τότε που άρχισε να ισχύει, δηλαδή από την 1η-1-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου