Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Τρία Βραβεία πήρε η Ελλάδα για την... πολιτιστική κληρονομιά

Η Ελλάδα πήρε τρία βραβεία για την πολιτιστική κληρονομιά [εικόνες]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra ανακοίνωσαν τους νικητές των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβεία Εuropa Nostra για το 2015.
Τρία από αυτά απονέμονται στην Ελλάδα!

Βραβεύτηκαν: το Αρχοντικό Αντουάνικο στη Χίο, η αποκατάσταση ανεμόμυλων στο οροπέδιο του Λασιθίου, στην Κρήτη και το σχέδιο HERMES, η ψηφιακή δηλαδή διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ερμούπολης της Σύρου.

Το βραβείο ανταμείβει τα καλύτερα έργα διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη, αυξάνοντας την προβολή τους μεταξύ των επαγγελματιών, των υπεύθυνων για τη λήψη αποφάσεων και του ευρέος κοινού. Αποσκοπεί επίσης στην προώθηση υψηλών προτύπων και δεξιοτήτων υψηλής ποιότητας στον τομέα της διαφύλαξης μνημείων, στην τόνωση της διασυνοριακής κινητικότητας μεταξύ επαγγελματιών του εν λόγω τομέα και στην ενθάρρυνση της εφαρμογής σχεδίων σχετικών με την πολιτιστική κληρονομιά σε όλη την Ευρώπη.

Αναλυτικά:

Αρχοντικό Αντουάνικο, Χίος



Αποκατάσταση ανεμομύλων στο οροπέδιο του Λασιθίου, Κρήτη


Το οροπέδιο του Λασιθίου είναι ένα μεγάλο οροπέδιο που παρουσιάζει ενδορροή (δηλαδή αποστραγγίζεται εσωτερικά και όχι μέσω κάποιου ποταμού) στην Ανατολική Κρήτη. Έχει μακρά ιστορία, συμπεριλαμβανομένου του μύθου ότι αποτελεί τον τόπο γεννήσεως του Δία, η φήμη του όμως κατά τον προηγούμενο αιώνα οφείλεται στο τεράστιο δάσος από ανεμόμυλους, περίπου 10.000, οι οποίοι κατασκευάστηκαν (1910 – 1950) ώστε να βοηθούν στην άρδευση του ρηχού εδάφους. Οι περισσότεροι από αυτούς έπαυσαν να λειτουργούν κατά τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω αναποτελεσματικότητας και έλλειψης συντήρησης.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα από τον κύριο Γεώργιο Χατζάκη, μηχανολόγο μηχανικό, μπορεί να ανατρέψει την παρακμή τους. Έχει επιτυχώς πειραματιστεί με περίπου 20 μύλους, ανοίγοντας μικρές οπές στα ιστία, τα οποία μπορούν να λειτουργούν ικανοποιητικά σε ανέμους χαμηλής έντασης. Σε ισχυρούς ανέμους οι οπές έχουν το πλεονέκτημα να μεγαλώνουν, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ένταση του ανέμου και διασφαλίζοντας την σωστή λειτουργία του μύλου.

Ψηφιακή διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ερμούπολης, Σύρος


Αυτό το έργο ψηφιοποίησης αφορά στην δημιουργία μίας δωρεάν, ανοιχτού κώδικα ιστοσελίδας για την προβολή του περιεχομένου της έρευνας ενός συγκεκριμένου σχεδίου αποκατάστασης. Το σχέδιο επικεντρώνεται στην περίπου 200 ετών πόλη της Ερμούπολης στη Σύρο (Αιγαίο Πέλαγος), η οποία είναι μοναδική στο βαθμό που το κτηριακό της απόθεμα, αποτελούμενο από περισσότερα από 1.000 κτήρια, παραμένει ανέπαφο σχεδόν στο σύνολό του, από την ίδρυση της πόλης έως σήμερα.

Το «Hermes» είναι ένα εξειδικευμένο, πολλαπλών κριτήριων σχέδιο αποκατάστασης της πόλης της Ερμούπολης, το οποίο ήδη εφαρμόζεται από τον τοπικό δήμο. Κατά την τρέχουσα κατάσταση οικονομικής δυσπραγίας στην Ελλάδα, μία τόσο εκτεταμένη και αναλυτική καταγραφή είναι πολύτιμη για την αξιολόγηση των προτεραιοτήτων για παρέμβαση, δεδομένων των περιορισμένων πηγών χρηματοδότησης.

Η κριτική επιτροπή επαίνεσε το πρόγραμμα λόγω της επιστημονικής και τεχνικής πολυπλοκότητάς του.

Πηγή ec.europa.eu


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου