Τρίτη 21 Απριλίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Δύο επίκαιρες ερωτήσεις κατέθεσε σήμερα 21/4 στη Βουλή ο Δημήτρης Χ. Kωνσταντόπουλος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας σχετικά με τη μείωση του κόστους διέλευσης στη Γέφυρα "Χαρίλαος Τρικούπης" και την έναρξη του Προγράμματος "Εξοικονομώ κατ' οίκον".
Το πλήρες κείμενο των ερωτήσεων έχει ως εξής:

 
Αθήνα, 21/4/2015
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
Τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γεώργιο Σταθάκη
 
Θέμα: Μείωση του κόστους διέλευσης από την Γέφυρα “Χαρίλαος Τρικούπης”
 
Κύριε Υπουργέ,
            Η Γέφυρα “Χαρίλαος Τρικούπης” αποτελεί το σημαντικότερο έργο υποδομής της χώρας και πυλώνα ανάπτυξης για τη Δυτική Ελλάδα. Το κόστος διέλευσης αποτελεί ωστόσο βρόγχο, όταν το εισόδημα των πολιτών έχει συρρικνωθεί κατά 40% και οι άνεργοι ξεπερνούν το 1.000.000, το δε ημερομίσθιο δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ.
            Η απλή διέλευση κοστίζει 13,20 ευρώ, ενώ η διέλευση μετ’επιστροφής εντός τριών ωρών κοστολογείται 13,50 ευρώ, με αποτέλεσμα να καθίσταται απαγορευτική η χρήση της Γέφυρας για μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας. 
Σήμερα, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, επιβάλλεται η μείωση του κόστους διέλευσης, ώστε να μην αποτελεί φράγμα, αλλά γεφύρωμα των δύο νομών. Αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση του αριθμού διελεύσεων να λειτουργήσει ως αντίβαρο στη μείωση  της τιμής διέλευσης . Θα δοθεί ώθηση στον τουρισμό και στην ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας ενώ θα ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες. Ταυτόχρονα θα πάψει να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την πρόσβαση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.
Η μείωση του κόστους διέλευσης αποτελεί κύριο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του ΤΕΕ, των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων,  των ενώσεων επαγγελματοβιοτεχνών της Δυτικής Ελλάδας. Ήδη έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις. Αποτελεί δε, επιτακτική ανάγκη για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών των όμορων νομών και βεβαίως των φοιτητών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
 
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί σε ενέργειες για τη μείωση του κόστους διέλευσης από τη Γέφυρα “Χαρίλαος Τρικούπης” και αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους ;
2. Υπάρχει σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της σύμβασης παραχώρησης με την Γέφυρα Α.Ε., ώστε οι όροι της να ανταποκρίνονται καλύτερα στα σημερινά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και ποιο είναι αυτό;
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
 
 
 
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Βουλευτής Ν. Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ

**************************
Αθήνα, 21/4/2015
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
Τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη,
 
Θέμα:   Έναρξη του προγράμματος ‘’Εξοικονόμηση κατ’οίκον’’ στα πλαίσια του ΣΕΣ 2014-2020 και επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας.
 
Κύριε Υπουργέ,
Η προστασία του περιβάλλοντος επιτάσσει την απεξάρτηση από την εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων, τη στροφή σε πηγές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον, την εξοικονόμηση ενέργειας.
Στην Ελλάδα, ο τοµέας των κτηρίων αποτελεί έναν από τους µεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας. Στην κατεύθυνση αυτή, η ενεργειακή αποδοτικότητά τους αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Με κατάλληλες παρεμβάσεις, μπορεί να επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, με αποτέλεσμα αφενός τη μη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και αφετέρου την εξοικονόμηση χρημάτων των πολιτών.
Άλλωστε, η ενεργειακή αποδοτικότητα του κτηριακού αποθέματος της χώρας αποτελεί κεντρικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έχει εκφρασθεί στις Οδηγίες 2010/31/ΕΕ  & 2012/27/ΕΕ.
            Το Πρόγραμμα ‘’Εξοικονόμηση κατ’οίκον’’ στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013, έτυχε ευρύτατης αποδοχής από την ελληνική κοινωνία. Έδωσε κίνητρο για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων και πνοή στη συρρικνωμένη, εν μέσω της κρίσης, οικοδομική δραστηριότητα. Διατηρήθηκαν θέσεις εργασίας και δόθηκε η αναγκαία ρευστότητα στην αγορά.
Ωστόσο, υφίστανται σήμερα 25.000-30.000 αιτήσεις πολιτών για το Πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’οίκον” οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Οι αιτούντες αυτοί, έχουν ήδη ολοκληρώσει την διαδικασία με την ΕΤΕΑΝ, έχουν εκδώσει με ιδία έξοδα τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης (με κόστος 250 – 300 ευρώ έκαστο κατά μέσο όρο) και αναμένουν 12 και πλέον μήνες την υπαγωγή τους στο Πρόγραμμα.
Παράλληλα, η νέα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020 έχει ήδη ξεκινήσει με τομείς προτεραιότητας την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, καμία νέα δράση δεν έχει ανακοινωθεί για το Πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’οίκον”.
 
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.      Προτίθεσθε να δρομολογήσετε την έναρξη του προγράμματος ‘’Εξοικονομώ κατ’οίκον’’ στα πλαίσια του ΣΕΣ 2014-2020; Εάν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί για την προκήρυξή του και πόσα νοικοκυριά προβλέπεται να αξιοποιήσουν τον προϋπολογισμό που θα διατεθεί;
2.      Πώς θα χειριστείτε τις 25.000-30.000 αιτήσεις για υπαγωγή στο Πρόγραμμα ‘’Εξοικονομώ κατ’οίκον’’ στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013 οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα;
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
 

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Βουλευτής Ν. Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου