Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρεται σήμερα η «μάχη» για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που θα υποδείξει το κυβερνών κόμμα, ενώ η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή του νέου Προέδρου προσδιορίστηκε για τις 7.30 μ.μ., αύριο.
Ο πρωθυπουργός, στις 4 μ.μ. σήμερα, θα ανακοινώσει την απόφασή του στους βουλευτές, οι οποίοι θα κληθούν να τοποθετηθούν επί αυτής, με μέλη της Κ.Ο. να επισημαίνουν με νόημα χθες ότι «ο πρωθυπουργός έχει δύο μάτια και δύο αυτιά και έχει αντιληφθεί πλήρως την κατεύθυνση στην οποία προσδοκούμε να κινηθεί».
Η αιφνίδια ακύρωση του διαγγέλματος του κ. Τσίπρα, που είχε προαναγγελθεί για το βράδυ της Κυριακής, ανοίγει εκ νέου τον κύκλο των ονομάτων που θα μπορούσαν να προκριθούν.
Η κυρίαρχη αίσθηση και όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν προχθές ότι ο κ. Τσίπρας είχε καταλήξει στο πρόσωπο του Ελληνα επιτρόπου Δημ. Αβραμόπουλου. Ωστόσο, η εν λόγω επιλογή, στον απόηχο μεγάλων αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να χάνει μέρος της ισχύος της. Είναι σημαντικό ότι οι αντιδράσεις διαχέονται σε όλο το εύρος του κόμματος, ακόμη και μεταξύ στελεχών της λεγόμενης «προεδρικής» πλειοψηφίας.
Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι χθες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι εάν, τελικά, ο πρωθυπουργός επιμείνει στην επιλογή ο υποψήφιος να προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο, θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που δεν έχει ταυτισθεί με τα Μνημόνια. Ως εκ τούτου, προσέθεταν, μία τέτοια επιλογή δεν μπορεί να είναι ο κ. Αβραμόπουλος, αλλά ούτε και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη –πρόταση που έβαλε στο τραπέζι ο κ. Π. Καμμένος–, θα μπορούσε, όμως, να είναι ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος έχει τοποθετηθεί επικριτικά για τα Μνημόνια, θέτοντας ζήτημα συνταγματικότητας, ή και η κ. Μαριέττα Γιαννάκου, που επίσης ακούστηκε ως ενδεχόμενη υποψήφια.
Στην πλειονότητά τους, πάντως, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετούνται σε δημόσιες και ιδιωτικές συνομιλίες τους υπέρ μιας κεντροαριστερής υποψηφιότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μαν. Γλέζος τόνισε χθες (Ρ/Σ Στο Κόκκινο) ότι «πρέπει να ολοκληρωθεί η βούληση του ελληνικού λαού... και ολοκλήρωσή της θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι από την Αριστερά».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θαν. Πετράκος, περιέγραψε την επιθυμητή επιλογή (Αθήνα 9,84) ως έναν άνθρωπο «που πραγματικά να ενώνει τον ελληνικό λαό με τη σοβαρότητά του, τη σεμνότητά του και μια συνεπή στάση απέναντι σε πολιτικές οι οποίες οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή». «Να βρούμε ένα πρόσωπο από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς», ζήτησε ο κ. Αλ. Καλύβης, ενώ για ένα πρόσωπο που «να συμβολίζει την εθνική ενότητα, πρόσωπο διεθνούς κύρους, σε αντιστοιχία με τον ελληνικό λαό», μίλησε ο βουλευτής Στ. Λεουτσάκος.
Πρόταση - έκπληξη
Τα ονόματα που έχουν συζητηθεί ατύπως στο πλαίσιο της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επισήμως το θέμα δεν ετέθη σε ημερήσια διάταξη, είναι αυτά του Μαν. Δρεττάκη, της Ιωάννας Καρυστιάνη, του Κ. Γαβρά. Πάντως, και δεδομένης της φόρτισης που έχει επέλθει γύρω από το ζήτημα, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν ο κ. Τσίπρας να φέρει σήμερα μία πρόταση - έκπληξη, πέραν των ονομάτων που έχουν ακουστεί, προκειμένου να αποφύγει την εσωστρέφεια και να σηματοδοτήσει μια φυγή προς τα εμπρός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου