Σκηνές απείρου κάλλους στην κυβέρνηση, η οποία λίγο πριν από την έλευση των (σούπερ) καρχαριών της Τρόικας, έχει επιδοθεί σε μια απίστευτη μεταξύ της φαγωμάρα. Συνοπτικά, ο Φώτης Κουβέλης δηλώνει πως αρνείται να ψηφίσει την παράταση του χαρατσιού, ο Αντώνης Σαμαράς του απαντά πως, ούτως ή άλλως με το ΠΑΣΟΚ έχει πλειοψηφία και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητά ως… αντάλλαγμα για να υποχωρήσει μερικά υπουργεία!
Στο τελευταίο επεισόδιο, ο ΥΠΟΙΚ, Γιάννης Στουρνάρας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου με προτάσεις εναλλακτικών λύσεων για την είσπραξη του Ειδικού Τέλους Ακινήτων. Βγαίνοντας από το Μέγαρο, εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας πως θεωρεί ότι τελικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Το στίγμα έδωσε ο Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος είπε ότι το Τέλος θα είναι αισθητά χαμηλότερο και τόνισε με νόημα πως οι αρχηγοί θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Ωσότοσ, η ΔΗΜΑΡ παραμένει αντίθετη στην είσπραξή του. Ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, δήλωσε στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 ότι το κόμμα του δεν προτίθεται να ψηφίσει το χαράτσι στην παρούσα μορφή του.
«Θα περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η τελική πρόταση, όχι μόνον η κυβερνητική. Τι δεδομένα, τι βάσεις μας δίνει η τρόικα, για να ξέρουμε ποια είναι τα όριά μας αυτήν τη στιγμή. Πάντως, έτσι όπως έχει η κατάσταση, το αρχικό χαράτσι δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε. Και το έχουμε πει σε όλους τους τόνους», τόνισε.
Από την άλλη, ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ να πάρει μόνο του πάνω του το βάρος των δύσκολων μέτρων. Και ζητά να έχει περισσότερη συμμετοχή στην κυβέρνηση και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, με συμμετοχή σε Υπουργεία.
Το πιθανότερο σενάριο, πάντως, προς το παρόν, είναι ο πρωθυπουργός να καταφύγει στη… συνηθισμένη λύση. Να καταθέσει δηλαδή τα μέτρα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
ο υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί σενάριο για μείωση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, βάσει του οποίου το χαράτσι θα πέσει κατά 15%-20%. Πάντως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε απώλειες εσόδων κατά 315-420 εκατ. ευρώ και το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα, με τα οποία θα πρέπει να συμφωνήσει η Τρόικα.
Οι λύσεις που εξετάζει το οικονομικό επιτελείοείναι:
-Να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των εκτός σχεδίου ακινήτων με βάση τις κατώτατες αντικειμενικές του δήμου τους και όχι ώς 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όπως γίνεται σήμερα.
-Να επιβάλλεται ΕΕΤΗΔΕ και στα ακίνητα που νοικιάζει το Δημόσιο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Σήμερα το Δημόσιο εξαιρείται από το τέλος, αλλά δεν υπάρχει λόγος να εξαιρούνται και οι εκμισθωτές των ακινήτων που χρησιμοποιεί, λένε στο υπουργείο Οικονομικών.
-Να ελεγχθούν οι δήμοι που, σύμφωνα με πληροφορίες, παρανόμως έχουν καθιερώσει ειδικές κατηγορίες μειωμένου τέλους (μέχρι 29 βρέθηκαν σε μια περίπτωση).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου