Ταξιδεύοντας …
Στα «Ασκληπιεία» της Ναυπάκτου
Με την Έπη Παπανικλάου
«… Του δε Ασκληπιού το Ιερόν, ερείπια ην …» σχολιάζει ο Περιηγητής Παυσανίας, αναφερόμενος σε Ναό του Απολλώνιου Θεού – Ιητρού Ασκληπιού, που ερείπιά του υπάρχουν στην περιοχή Κεφαλόβρυσον, της Ναυπακτιακής γης. Υπάρχει επίσης και άλλο Ασκληπιείο, αρχαιότερο του Κεφαλόβρυσου, το «Εν Κρουνοίς» στον Βουττό, ανατολικά του χειμάρρου Σκα της Ναυπάκτου, του οποίου δεν υπάρχουν ερείπια και η ύπαρξή του είναι γνωστή στους Αρχαιολόγους, από επιγραφικές μαρτυρίες. Το Ασκληπιείο του Κεφαλόβρυσου το έκτισε ο Ναυπάκτιος Φαλύσιος, τυφλός που ανέβλεψε, όταν η ποιήτρια Ανύτη, από την Τεγέα, τον έφερε σφραγισμένη Επιγραφή από το Ασκληπιείο της Επιδαύρου (την έστειλε ο Ασκληπιός αυτοπροσώπως σε όνειρο) και ο Φαλύσιος, ως εκ θαύματος, την ανέγνωσε. Τα δύο αυτά Ασκληπιεία δεν ήταν Θεραπευτήρια, όπως της Κω, της Επιδαύρου, της Δαφνούς (Αγ. Κων/νος Λοκρίδας) κ.ά. Ήταν τόποι απελευθέρωσης Δούλων, με συμβόλαια αγοράς τους από τον Θεό, που πλήρωνε ο πρώην Αφέντης. Οι Ελεύθεροι, πλέον, Δούλοι λεγόνταν Απελεύθεροι και οι Ναοί πλούτιζαν από τα έσοδα των Συμβολαίων απελευθέρωσης. Τις πληροφορίες αυτές, πήραμε από την Αρχαιολόγο Τζίνα Παπαϊωάννου και το σύγγραμμα «Η Αρχαία Ναύπακτος και η ευρύτερη περιοχή της» του Χρήστου Ι. Σιαμαντά.
Έχει λοιπόν και η Ναύπακτος τα Ασκληπιεία της και ας μην ήταν Νοσοκομεία. Σκέφτομαι, λέω, Εγώ, μια σκέψη κάμνω, πόσα χρόνια μετά, στο Μέλλον δηλαδή, ποιοι Περιηγητές, ποιοι Αρχαιολόγοι, θα ανακαλύψουν τα Ερείπια των συγχρόνων μας Νοσοκομείων και πως θα τα μελετήσουν (επιγραφικά, ψηφιακά, με ολογράμματα, Συμπαντικά), Πώς;
«Κάποτε, μια φορά κι ένα καιρό, υπήρχαν Εθνικά Συστήματα Υγείας και οι Άνθρωποι όταν αρρώσταιναν, θεραπεύονταν και ζούσαν, μέχρι που … Ένας κακός Δράκος… Και εγένετο Σκότος και οι Ιερείς του Απόλλωνα απόθαναν Ούλοι μα Ούλοι …»
«Του δε Ασκληπιού το Ιερόν, ερείπια ην …»
Πηγή: Εφημερίδα "νέο Άστρο"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου