Σε αδιέξοδο κατέληξε το Eurogroup της Τρίτης, αφού μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκησε περίπου 12 ώρες, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, βγήκαν από την σύσκεψη στις 5.30 το πρωί της Τετάρτης, χωρίς να έχουν καταλήξει σε μια απόφαση για την Ελλάδα και επικαλούμενοι πολύπλοκα τεχνικά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν, ανακοίνωσαν νέα συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα, στις 26 Νοεμβρίου.
«Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία για την Ελλάδα» δήλωσε βγαίνοντας από την μαραθώνια σύσκεψη, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σημειώθηκε πρόοδος σε πακέτο μέτρων για την μείωση του ελληνικού χρέους και η συμφωνία είναι κοντά, αλλά η συνεδρίαση του Eurogroup έπρεπε να διακοπεί ώστε να μπορέσουν να διευθετηθούν τεχνικά θέματα, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Το Eurogroup συζήτησε εκτενώς και σημείωσε πρόοδο στον προσδιορισμό ενός πακέτου αξιόπιστων λεπτομερειών που έχουν ως στόχο την...βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το Eurogroup διέκοψε την συνεδρίαση ώστε να επιτρέψει να συνεχιστούν οι εργασίες (επί τεχνικών θεμάτων) για ορισμένα από τα στοιχεία αυτού του πακέτου. Θα συνεδριάσουμε ξανά την Δευτέρα, στις 26 Νοεμβρίου» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.
To Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι όλες οι προαιπαιτούμενες δράσεις έχουν εφαρμοστεί ικανοποιητικά, κάτι που δείχνει-όπως επισημαίνεται- την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και επαινεί τις προσπάθειες τόσο των αρχών, όσο και του ελληνικού λαού που συνέβαλαν «στο να φθάσουμε σε αυτό το στάδιο».
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι είναι τεχνικοί οι λόγοι της διακοπής και ότι δεν υπάρχουν μεγάλες πολιτικές διαφωνίες.
«Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, τώρα είναι η σειρά μας» αναφέρει η ανακοίνωση.
Πληροφορίες θέλουν πάντως τον Γιούνκερ να δηλώνει απογοητευμένος από την έκβαση της συνεδρίασης.
Η τελευταία ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης, εξελίχθηκε σε θρίλερ καθώς διαφαινόταν ένα σκληρό παζάρι μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και εν τέλει απ' ότι φαίνεται δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί το αγκάθι της βιωσιμότητας και να γεφυρωθούν οι διαφορές των δυο πλευρών, ώστε να υπάρξει και η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.
Όπως επισημαίνεται σε προπαρασκευαστικό κείμενο που δημοσιοποίησε το πρακτορείο Reuters, το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να φθάσει στον στόχο του ΔΝΤ, δηλαδή στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, χωρίς να υποστούν απώλειες οι χώρες της ευρωζώνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου