Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Οι Εκδόσεις Γέφυρα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Χούτα υπ.διδάκτορα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας «Ο Βουλευτής Βάλτου Χαρίλαος Τρικούπης. Το εκκρεμές και η επώαση μιας εκλογικής επανόδου (1895-1896). Η Ελλάδα σε αναζήτηση ηγεσίας» την Πέμπτη 12 Μαΐου 2011 και ώρα 18.30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων-Αίθουσα ‘Αντώνης Τρίτσης’ Ακαδημίας 50 (Στάση Μετρό Πανεπιστήμιο). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι
Κώστας Καραγκούνης Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
Αικατερίνη Αρώνη-Τσίχλη Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου
Πέτρος Τατούλης Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
Κώστας Καρκανιάς Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Κολλεγίου
Την συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος της ΝΕΤ Βάσω Μπαταργιά
Αντικείμενο του βιβλίου-ιστορικής μελέτης είναι η παρουσίαση και εξέταση της εκλογής του Χ.Τρικούπη ως βουλευτή Βάλτου, στις 17 Μαρτίου 1896, και η ένταξη του αυτόνομου γεγονότος αυτής της εν πολλοίς λησμονημένης και παρασιωπημένης εκλογής στο συγκείμενο πολιτικό πλαίσιο της περιόδου, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν μία δειλά διατυπωμένη αλλά προφανής ανάγκη αναζήτησης πολιτικής ηγεσίας.
Όλα είχαν ξεκινήσει με την συντριβή του τρικουπικού κόμματος στις εκλογές του Απριλίου του 1895 στις οποίες ο ίδιος ο Χ.Τρικούπης απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής Μεσολογγίου. Προηγουμένως είχε υποδειχθεί από το σύνολο των πολιτικών του αντιπάλων ως υπαίτιος της δεκεμβριανής πτώχευσης του 1893, όταν όλοι γνώριζαν ότι αυτή είχε πλείστους ηθικούς αυτουργούς και πλείονες πολιτικούς αναδόχους. Η περίοδος που ακολούθησε την πτώχευση στιγματίστηκε από την οικονομική παράλυση ενώ η αντιπολίτευση πολιτεύθηκε με όρους κομματικού οφέλους. Έτσι εξηγείται το μέγεθος της εκλογικής ήττας του τρικουπικού κόμματος και η αποχώρηση του ηγέτη του από την πολιτική και την Ελλάδα. Μια αποχώρηση που είχε εξ αρχής εκλειφθεί με συγκυριακούς όρους ως απολύτως προσωρινή. Από τον Μαΐο του 1895 έως τον Φεβρουάριο του 1896, η ταλάντωση του εκκρεμούς της επανόδου Τρικούπη πότε θα διατείνεται, άλλοτε θα συρρικνώνεται ή θα ατονεί. Το Φεβρουάριο του 1896, το ελληνικό πολιτικό σύστημα δοκίμαζε βαρειά συμπτώματα πολιτικής απονεύρωσης.
Ο θάνατος του Βουλευτή Βάλτου Βλάσιου Βαλτινού, ήταν η αφορμή για να εκδηλωθεί εντελώς απρόσμενα η πολιτική πρωτοβουλία των Βαλτινών. Στην ιδιοσυγκρασία τους, οφείλει να αποδοθεί ένα μέρος αυτής της πρωτοβουλιάς, η οποία εναρμονιζόταν και με τους πολιτικούς σχεδιασμούς του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος όπως προκύπτει από αδημοσίευτο υλικό των αρχείων του Foreign Office είχε εξομολογηθεί την πρόθεση επιστροφής του στα πολιτικά δρώμενα. Για ενάμισι μήνα το πανελλήνιο ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο αδιάπτωτα μέχρι την 17η Μαρτίου στην επαρχία Βάλτου όπου μια ιδιόμορφη προεκλογική εκστρατεία με απόντα τον Τρικούπη θα διεκδικεί τον προβιβασμό της σε μείζον πολιτικό γεγονός. Οι Βαλτινοί εκλογείς, πέραν του ότι την οικειοθελή τους ενέργεια την αντιλαμβάνονταν κυρίως ως τιμητική για τον τόπο τους, έδειχναν να ξεπερνούν εύκολα και μία σειρά χρόνιων αγκυλώσεων λειτουργίας των δημοκρατικών διαδικασιών στις τοπικές κοινωνίες. Σε κάθε περίπτωση η επαρχία Βάλτου, ανέλαβε να υποστεί τις ωδίνες του τοκετού της εκλογικής επανόδου του Χ.Τρικούπη, βαπτίζοντας τον πρώην πρωθυπουργό βουλευτή της. Λίγες μέρες αργότερα, το απροσδόκητο γεγονός του θανάτου του ανέκοψε κάθε περαιτέρω ενέργεια. Παρέμενε όμως η εκκρεμότητα επικύρωσης της εκλογής, η οποία διευθετήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1896 όταν ο αποθανών Τρικούπης ανακηρύχθηκε από την Βουλή Βουλευτής Βάλτου.
Στον προθάλαμο του 20ου αιώνα, η ήττα του 1897 και η επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου που ακολούθησαν απέδειξαν την ανικανότητα του πολιτικού κόσμου να υπηρετήσει επωφελώς τα εθνικά αιτήματα. Η επάνοδος του Χ.Τρικούπη που επιδιώχθηκε από τους Βαλτινούς εκλογείς στο υπό κατάρρευση πολιτικό οικοδόμημα θα ήταν ένα σημαντικό εργαλείο αναστήλωσής του. Ακόμα και έτσι όμως, παραμένει η ανάμνηση αυτής της εκλογής, ως ένα ενθύμημα της πολιτικής αναγνώρισης του Χ.Τρικούπη, που του αποδόθηκε εν ζωή από την επαρχία Βάλτου, ένα χρόνο μετά την εκλογική του πανωλεθρία και ελάχιστα πριν τον θάνατό του.
Το βιβλίο δομείται σε τέσσερα κεφάλαια στα οποία γίνεται εκτεταμένη χρήση πολλαπλών πηγών με σημαντικότερη ιστορικά κατάθεση την παρουσίαση αδημοσίευτου υλικού από τα αρχεία του Foreign Office. Εξάλλου το βιβλίο εμπλουτίζεται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Τέλος, η ίδια η αφήγηση της εκλογής Βάλτου περιγράφεται με συναρπαστικό όσο και ζωντανό τρόπο μέσα από τον σύνολο του Τύπου της εποχής, αναδεικνύοντας το σύνολο των ερμηνειών που της αποδόθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου