Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Συνελήφθη για τον θάνατο των 5 μεταναστών στον Αστακό

Η σύλληψη του 44χρονου, ο οποίος είναι Βούλγαρος υπήκοος, έγινε χθες το απόγευμα στον Αστακό, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος.
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της παράνομης διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών,της έκθεσης ατόμων σε κίνδυνο, καθώς και της κλοπής και αποδοχής προϊόντων εγκλήματος.
Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται δύο ακόμη άτομα, Ρωσικής και Αραβικής καταγωγής, τα οποία αναζητούνται.
Ο συλληφθείς ήταν ο οδηγός του μοιραίου φορτηγού και είχε παραλάβει του λαθρομετανάστες από την Αθήνα. Κατά την ανατροπή του οχήματος τραυματίστηκε και ο ίδιος και μετά τη σύλληψή του διακομίστηκε για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου.
Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι διακινητές είχαν πάρει από τον κάθε αλλοδαπό 3.000 ευρώ, προκειμένου να τους μεταφέρουν στην Ιταλία.

Πως έγινε το δυστύχημα
Οι αστυνομικοί που ασχολήθηκαν με την υπόθεση λένε ότι ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος
με τους λαθρομετανάστες, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.
Μετά το δυστύχημα στην περιοχή έσπευσαν ασθενοφόρα και άρχισε η μεταφορά των τραυματιών στο κέντρο Υγείας Αστακού, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Αγρινίου, απ΄όπου διακομίστηκαν και σε άλλα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα, σε όσους δεν είχαν τραυματιστεί δόθηκαν κουβέρτες και φαγητό.
Το μοιραίο φορτηγό είχε κλαπεί από το Κορωπί Αττικής, ενώ οι βουλγαρικές πινακίδες που έφερε, ήταν και αυτές κλεμμένες.

Σχετικά με τον ακριβή προορισμό του φορτηγού, κάποιοι μετανάστες ανέφεραν ότι θα πήγαιναν στην Ηγουμενίτσα, αλλά σύμφωνα με αστυνομικούς δεν αποκλείεται η περίπτωση να είχαν προορισμό την παραλιακή περιοχή Μαραθιά, η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτω από το σημείο στο οποίο σημειώθηκε το δυστύχημα.

Τους τελευταίους πέντε μήνες τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών επιλέγουν ακτές της Δυτικής Αιτωλοακαρνανίας για να μεταφέρουν παράνομα μετανάστες στην Ιταλία. Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 500 μετανάστες, ενώ οι συλλήψεις διακινητών ξεπερνούν τις 15.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν καταθέσει μετανάστες στις λιμενικές και αστυνομικές Αρχές της Αιτωλοακαρνανίας, το ταξίδι προς την Ιταλία ξεκινάει συνήθως από την Αθήνα. Τα κυκλώματα υπόσχονται στους μετανάστες ότι θα τους μεταφέρουν στην Ιταλία, αφού πρώτα πληρώσει ο καθένας περίπου από 2.500 έως 3.000 ευρώ.
Σπύρος Α. Κουντούρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου