Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι

Εκκλησιαστικό ρητό, λέει ο ένας. Ευαγγελική ρήση, λέει ο Ριζοσπάστης. Ευριπίδης, λέει κάποιος άλλος, αλλά  υπάρχουν και πολλοί που συμφωνούν πως πρόκειται για σύγχρονο κατασκεύασμα με βαθιές ρίζες, που έχει καταταλαιπωρήσει τους «άννοους», τους «άσοφους», τους επιπόλαιους και τους ρέποντας σε αυτοχαρακτηρισμούς άσχετους με την προσωπικότητα ή το επάγγελμά των και που προκαλούν στους ιδίους μεν «ευφροσύνη» που «σκοτίζει το μυαλό», στους δε πέριξ «τον γέλωτα»!...

Προς επιβεβαίωση  παραθέτω  από την Αντιγόνη του Σοφοκλή, στίχοι 620-3.
Σοφίᾳ γὰρ ἔκ του κλεινὸν ἔπος πέφανται· τὸ κακὸν δοκεῖν ποτ' ἐσθλὸν τῷδ' ἔμμεν, ὅτῳ φρένας θεὸς ἄγει πρὸς ἄταν.
(Έχει ειπωθεί ένας λόγος σοφός: Αν θέλει ένας θεός στη συμφορά να σπρώξει κάποιον, σκοτίζει το μυαλό του και το κακό το παίρνει για καλό.
Αγγλική μετάφραση: Evil sometimes seems good to a man whose mind a god leads to destruction.)Υπάρχει σε σχόλια αυτών των στίχων το παρακάτω — το έντονο το βρίσκω και σε αδέσποτα:μετὰ σοφίας γὰρ ὑπό τινος ἀοίδιμον καὶ κλεινὸν ἔπος πέφανται, τὸ ὅταν δ' ὁ δαίμων ἀνδρὶ πορσύνῃ κακὰ τὸν νοῦν ἔβλαψε πρῶτον ᾧ βουλεύεται.
(Αγγλική μετάφραση: When a god plans harm against a man, he first damages the mind of the man he is plotting against.)
Τώρα θα μου πείτε «Τι είναι αυτά που γράφω»;…
Λίγη υπομονή να κάνετε και θα διαβάσετε για κάποια «Συγνώμη» που θα ζητήσω από κάποιον που μου έστειλε «εξώδικο» και την… απαιτεί!....
Τότε θα διαβάσετε και τους λόγους για τους οποίους και θα γελάσετε, και άφωνοι θα μείνετε  αλλά και θα ….  προβληματιστείτε!
«Μα είναι δυνατόν, αυτός ο άνθρωπος (είναι γνωστός και γραμματιζούμενος και σαν επαγγελματίας σεβαστός, τουλάχιστον στους πέραν κάποιας συνεργασίας) να υποπέσει σε τέτοιο ολίσθημα;… Μήπως τον παρασύρανε;… Μήπως δεν αντελήφθη την σημασία λέξεων και την… έννοια κάποιων προθέσεων;..»!
Τώρα, όλα αυτά δεν έχουν πια σημασία….. Γι’  αυτό επιμένω: «Μωραίνει Κύριος….»!
Και θα υπάρξει συνέχεια …… Και μάλιστα, όχι μία…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου