Tου Παναγιώτη Σουρέλη

Καταπέλτης για τα ΕΛ.ΤΑ. είναι  το πορισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης  κ.Λέανδρου Ρακιντζή, που αποκαλύπτει η prionokordela.gr. Στις 47 σελίδες του πορίσματος – «φωτιά», ο επιθεωρητής περιγράφει, πώς η διοίκηση «χάιδευε» επί σειρά ετών τους συνδικαλιστές, επιχορηγώντας παρανόμως το σωματείο τους με εκατομμύρια ευρώ, για συνέδρια, διαμονή σε ακριβά ξενοδοχεία, ακόμη και για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το πόρισμα, τα ΕΛ.ΤΑ. ενίσχυσαν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταχυδρομικών (Π.Ο.Σ.Τ.) με το ποσό μαμούθ των 4.198.090,19 ευρώ την περίοδο 1999-2010. Οι επιχορηγήσεις αυτές είναι αντίθετες με τη νομοθεσία, καθώς απαγορεύεται η ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες, παρά μόνο σε πρωτοβάθμια σωματεία και για κοινωφελείς σκοπούς. Μάλιστα, η διοίκηση δεν προέβη σε οιονδήποτε έλεγχο, ώστε τουλάχιστον να διαπιστώσει, αν τα χρήματα που έδινε παράτυπα, κατέληγαν στους σκοπούς που δηλώνονταν.
Τα ΕΛ.ΤΑ. πλήρωναν ακόμη και τα μισθώματα των γραφείων της Π.Ο.Σ.Τ., αλλά και τα λειτουργικά τους έξοδα, όπως τα κοινόχρηστα και το ρεύμα. Στη διάθεση της Ομοσπονδίας των εργαζομένων ήταν και δυο υπάλληλοι, που πληρώνονταν από τα ΕΛ.ΤΑ., με τους μισθούς τους να φτάνουν ετησίως και τις 30.000 ευρώ.
Τέλος, η Π.Ο.Σ.Τ. συμμετείχε στις δύο θυγατρικές εταιρείες των ΕΛ.ΤΑ., τις ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Α.Ε. και ΚΕΚ-ΕΛΤΑ Α.Ε., κατά παράβαση της διάταξης του άρθρου 4., που απαγορεύει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις να ασκούν κερδοσκοπική δραστηριότητα.
Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Ραγκούσης έδωσε εντολή να προχωρήσει η πειθαρχική διαδικασία, ενώ η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν διεπράχθη το αδίκημα της απιστίας, αν είναι νόμιμες οι επιχορηγήσεις, αλλά και η παρακράτηση από τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν, ότι οι επιχορηγήσεις προβλέπονταν στους όρους των συμβάσεων του 2006 και 2007 (μάλιστα το 2009 και 2010 δεν έλαβαν ενίσχυση εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας), ενώ καταγγέλλουν, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη εν όψει των αποκρατικοποιήσεων.

Κύριε Ραγκούση εκεί στο ΠΑΣΟΚ δεν είχατε πάρει χαμπάρι εδώ και 12 χρόνια για το μεγάλο φαγοπότι που γινόταν και από τους πράσινους συνδικαλιστές;