Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Τσεκούρι στις επικουρικές συντάξεις

Μείωση των επικουρικών συντάξεων από 5% έως και 40% από την 1η Ιανουαρίου 2012 προβλέπει νομοθετική παρέμβαση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας
Νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση (από 5% έως και 40%) των ποσών που θα χορηγούν, από 1/1/2012, τα ελλειμματικά επικουρικά ταμεία προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
Παράλληλα, μείωση στις επικουρικές συντάξεις έρχεται από την 1η Σεπτεμβρίου και με την εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ, η οποία θα αρχίσει να παρακρατείται κλιμακωτά (από 3% έως 10%) σε όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα", οι αναλογιστικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί για το 95% των επικουρικών ταμείων και τον Σεπτέμβριο θα αποφασιστούν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν (δηλαδή η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης) ώστε να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματά τους.
Κατά το υπουργείο Εργασίας, το 2011 το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων θα ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ και με την εισφορά στις συντάξεις περίπου 236.000 συνταξιούχων που εισπράττουν ποσά άνω των 300 ευρώ, θα επιχειρηθεί να καλυφθούν τα ταμειακά ανοίγματα.
Πρόβλημα βιωσιμότητας υπάρχει και για τα εφάπαξ (έχουν παραγγελθεί ανάλογες μελέτες, παρά τις πρώτες μειώσεις που εφαρμόζονται και είναι 10% για το Δημόσιο και 15% για το Ταμείο της ΔΕΗ). Το μεγαλύτερο έλλειμμα (περί τα 2 δισ. ευρώ) αντιμετωπίζει το ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας) με 50.000 συνταξιούχους να περιμένουν στην ουρά για το εφάπαξ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ.
Αλλο ένα ελλειμματικό Ταμείο, το Επικουρικό της ΕΥΔΑΠ, εντάσσεται από την 1η Οκτωβρίου στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ (Επικουρικό ΙΚΑ). Η διακοπή της καταβολής των επικουρικών συντάξεων στους 3.700 συνταξιούχους της ΕΥΔΑΠ είχε ανακοινωθεί πριν από ένα εξάμηνο και η συγχώνευση στο ΙΚΑ ήταν η μόνη λύση.
Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται επίσης τα ταμεία επικούρησης των ιδιωτικών υπαλλήλων, των τραπεζών Εθνικής, Εμπορικής και της πρώην ΕΤΒΑ που έχουν ενταχθεί στο ενιαίο ΤΑΥΤΕΚΟ, καθώς και το ΤΑΝΜΠΥ (ναυτικών πρακτόρων).
Το Ταμείο Υγείας του ΗΣΑΠ ρευστοποίησε κρατικό ομόλογο πριν από τη λήξη του για να καλύψει παροχές υγείας, ενώ με τέσσερις μήνες καθυστέρηση παίρνουν το εφάπαξ οι υπάλληλοι της ΔΕΗ.
Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις αυτών των Ταμείων που στενάζουν από τα ελλείμματα θα μειωθούν σταδιακά κατά 5% έως και 40% από το 2012, καθώς θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς στις επικουρικές κατ' επιταγήν του Μνημονίου.
Αντίθετα, δεν θα υπάρξουν μειώσεις στο ΤΕΑΔΥ (επικουρικό Δημοσίου), στο Ταμείο των εργαζομένων στις ασφαλιστικές και στους ΟΤΑ.
 Τέλος, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας:
* Θα αρχίσει να ισχύει - μέχρι το φθινόπωρο - η νέα, μικρότερη (τουλάχιστον κατά 120.000 άτομα) λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
* Θα μειωθεί ο αριθμός των καταβαλλόμενων αναπηρικών συντάξεων από 14,5% σε 10% των συνταξιούχων συνολικά, με ένταση των ελέγχων και επανάκριση των μη θεωρούμενων οριστικών συντάξεων.
* Από το φθινόπωρο θα ισχύσουν αυστηρότερα κριτήρια για την καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων και, σταδιακά εντός τριετίας, για τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου